Kategorie

Kosmetyki z olejkiem lawendowym.

Olejek z lawendy to rewelacyjny środek na wypadanie włosów i na kłopoty z trądzikiem! Ma również wiele innych wspaniałych właściwości upiększających. W tej kategorii znajdziesz więc rozmaite kosmetyki z olejkiem lawendowym. Możesz wybierać spośród wielu produktów – kremów, peelingów, balsamów, żeli czy płynów. Dostępny jest też olejek w czystej postaci, który zastosujesz na różne sposoby w naturalnej pielęgnacji. Przekonaj się o skutecznym działaniu lawendy na własnej skórze!

Lawenda – piękna, pachnąca roślina o cudownych właściwościach

Lawenda jest od stuleci wykorzystywana w ziołolecznictwie. Uprawia się ją w wielu krajach świata, lecz z dużych upraw słynie przede wszystkim Prowansja. Roślina pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. Ma przyjemny zapach i gorzkawy, ostry smak. Z lawendy pozyskuje się olej zawierający linalol i octan linalolu. Roślina kwitnie od czerwca do września. Kwiaty lawendy mają charakterystyczny fioletowy kolor. Niektóre odmiany występują też w barwie różowej i białej. Roślinę sadzi się więc również w celach ozdobnych oraz by odstraszała komary.

Kwiaty lawendy zawierają związki mineralne, cukry, garbniki i antocyjany. Właściwości rośliny wykorzystuje się w balsamach, mydłach, żelach i kremach. Stosuje się ją także do produkcji hydrolatów, toników czy płynów miceralnych. Ze względu na składniki antyseptyczne i przeciwbakteryjne często staje się dodatkiem kremów do stóp. Ponadto kosmetyki z lawendą poleca się do cery tłustej i trądzikowej. Roślina dobrze odświeża i odkaża skórę, zarazem ograniczając produkcję sebum. Ponadto lawenda świetnie łagodzi podrażnienia i wyrównuje koloryt cery.

Jak pozyskuje się olejek z kwiatów?

Olejek lawendowy pozyskuje się z rozwiniętych kwiatów lawendy. Poddaje się je destylacji parą wodną albo ekstrakcji rozpuszczalnikami lotnymi. Dzięki temu wszystkie drogocenne składniki rośliny trafiają do buteleczek w niezmienionej formie.

Olejek z lawendy już w starożytności stosowano w celach zdrowotnych. Wspomagano się nim w kuracjach zwalczających liczne schorzenia i dolegliwości skórne. Również współcześnie wiele osób korzysta ze wspaniałych zalet lawendy. Dołącz do ich grona i wypróbuj kosmetyki z olejkiem lawendowym! Możesz włączyć je do codziennej pielęgnacji skóry, włosów i paznokci!

Olejek lawendowy – właściwości

Działanie prozdrowotne i upiększające olejku wynika z substancji zawartych w kwiatach lawendy. Należą do nich:

  • antocyjany – właściwości przeciwalergiczne i przeciwgrzybicze
  • kumaryny – działanie uspokajające i łagodzące
  • fitosterole i flawonoidy – podnoszą odporność, działają przeciwzapalnie
  • garbniki – właściwości przeciwbakteryjne
  • składniki mineralne.

Olejek lawendowy to skuteczny środek na trądzik. Zmniejsza ogniska zapalne i minimalizuje blizny potrądzikowe. Hamuje rozwój bakterii odpowiedzialnych za zakażenia. Olejek reguluje też poziom sebum. Przeciwdziała wydzielaniu się go w nadmiernych ilościach w czasie zaburzonej gospodarki hormonalnej. Może więc znacząco ograniczyć pojawianie się wyprysków. Jeśli chcesz pozbyć się niedoskonałości i zredukować widoczność blizn, zastosuj olejek z lawendy! Ponadto substancja świetnie wygładzi i ujędrni skórę. Złagodzi też podrażnienia i zadziała odkażająco. Przy regularnym aplikowaniu na twarz czy dekolt, będziesz więc mogła cieszyć się świeżą, młodą skórą!

Podobnie jak w przypadku twarzy i ciała, olejek lawendowy poprawia wygląd włosów i kondycję skóry głowy. Usuwa bakterie i odświeża, a dodatkowo reguluje wydzielanie sebum. Olejek z lawendy to również nieoceniony środek na wypadanie włosów! Regularne wcieranie go w skórę głowy wzmacnia cebulki. Może też zahamować proces wypadania włosów, co potwierdziły badania naukowe prowadzone na pacjentach cierpiących na choroby autoimmunologiczne. Jeśli więc masz problem z przerzedzającymi się włosami, zdecydowanie warto spróbować kuracji z użyciem pachnącej substancji pozyskiwanej z fioletowych kwiatów!

Jak stosować olejek z lawendy na włosy?

Fantastyczne właściwości olejku lawendowego możesz wykorzystać w pielęgnacji włosów i skóry głowy, aplikując kosmetyk u nasady kosmyków i rozprowadzając go dokładnie po całej długości. Olej trzyma się na pasmach przez określony przez producenta czas, a następnie zmywa szamponem.

Olejek lawendowy sprawdzi się też przy wstydliwym problemie dotyczącym głównie dzieci – wszawicy. To rozwiązanie stosowane z powodzeniem od lat. Aby pozbyć się niechcianych gości ze skóry głowy, przygotuj płukankę z olejku i umyj nią dokładnie włosy. Za pomocą gęstego grzebienia zamoczonego w nierozcieńczonym oleju wyczesz gnidy i martwe pasożyty. Problem z głowy!

Jak olejek lawendowy działa na skórę i jak możesz wykorzystać go w pielęgnacji?

Olejek z lawendy ma silne działanie antyseptyczne i antybakteryjne, więc jest używany do produkcji mydeł, żeli, kremów i innych produktów pielęgnacyjnych. Rozmaite kosmetyki z olejkiem lawendowym możesz kupić w naszym sklepie. Sprawdź ofertę, którą dla Ciebie przygotowaliśmy! Naturalne kosmetyki z olejkiem z lawendy najlepiej nadają się do skóry tłustej i trądzikowej. Działają odkażająco, tonizująco, łagodząco i odświeżająco. Poza tym dobrze wyrównują koloryt.

Możesz zdecydować się na gotowe produkty albo kupić czysty olejek lawendowy. Jak zastosować ten drugi?

Wykorzystaj olej z lawendy do przygotowania naturalnej maseczki do twarzy! Kilka kropel specyfiku wymieszaj z jedną łyżką wybranej glinki i odrobiną ciepłej, przegotowanej wody. Nałóż maseczkę na twarz, pomijając okolice oczu, ust i linii włosów. Po upływie 20 minut umyj skórę ciepłą wodą. Przy regularnym stosowaniu Twoja cera stanie się gładsza i bardziej jędrna. Zaczerwienienia po trądziku zauważalnie się rozjaśnią!

Zastosuj olejek lawendowy na trądzik, ukąszenia owadów i poparzenia słoneczne! Posmaruj podrażnione miejsce kilkoma kroplami rozcieńczonego lub nierozcieńczonego specyfiku. Olej skutecznie złagodzi ból i swędzenie.

Olejek z lawendy możesz wykorzystać też, jeśli masz problem z łamliwymi, rozdwajającymi się paznokciami! Przygotuj mieszankę z oliwy z oliwek i kwiatowego oleju. Delikatnie ją podgrzej. Mocz w niej dłonie przez 10 minut. Kurację wykonuj 2-3 razy w tygodniu, a Twoje paznokcie staną się zdrowe i twarde!

Olejek lawendowy od stuleci stosuje się w łagodzeniu rozmaitych bólów, głównie bólu mięśni, reumatycznych i tych towarzyszących skręceniom czy zwichnięciom. Również Ty możesz użyć specyfiku w ten sposób! Wykorzystaj olejek do masażu. Substancja zadziała przeciwbólowo i relaksująco.

Zastosuj olejek eteryczny lawendowy w aromaterapii!

Pielęgnacyjne działanie to nie wszystko! Olejek z lawendy potrafi ukoić nerwy i złagodzić stres. Dzięki jego przyjemnemu zapachowi możesz się wyciszyć i uspokoić. Wystarczy, że dodasz olejek eteryczny lawendowy do kąpieli w ciepłej wodzie albo użyjesz go do masażu. Łatwo się zrelaksujesz i zregenerujesz siły po ciężkim dniu. Zredukujesz napięcie mięśni i oznaki zmęczenia. Kąpiel czy masaż, do którego wykorzystuje się olejek z lawendy to również świetny sposób na migrenowe bóle głowy, bóle mięśni i stłuczenia.

Nie możesz zasnąć? Masz problemy ze snem? Dodaj olejek eteryczny lawendowy do kąpieli albo rozcieńcz w kominku zapachowym. Lawenda zapewni Ci głębszy, spokojny sen! Piękny zapach pomoże Ci się rozluźnić. Zadziała kojąco i odprężająco. Olejek jest bezpieczny również dla dzieci. Możesz więc skropić olejkiem eterycznym dziecięcą poduszkę albo zabawkę, by uspokoić malucha.

Olejek z lawendy nie dla każdego – przeciwwskazania

Olejku lawendowego – czy to eterycznego, czy też kosmetyku do pielęgnacji – nie powinny stosować kobiety ciężarne i karmiące bez konsultacji z lekarzem. Ponadto niektóre osoby mogą być uczulone na ten roślinny specyfik. Przed zastosowaniem warto wykonać test alergiczny na niewielkiej powierzchni.

Olejek z lawendy jest wszechstronny i skuteczny. Możesz stosować go do pielęgnacji skóry, włosów i paznokci. Z powodzeniem wykorzystasz substancję w aromaterapii i masażu. Olejek lawendowy do celów kosmetycznych przyda Ci się przede wszystkim w walce z trądzikiem czy podrażnianiami. Pomoże Ci też zredukować blizny. Z kolei olejek eteryczny lawendowy ma wspaniałe właściwości aromaterapeutyczne. Piękny zapach uspokaja, wycisza i relaksuje. Skorzystaj z licznych zalet olejku z lawendy, wybierając odpowiedni produkt i włączając go do codziennej pielęgnacji!

został dodany do Twojej listy życzeń.

Kontynuuj zakupy Moja lista życzeń