Kategorie

Wyczyść filtr

Skwalan, kosmetyki ze skwalanem

Dobroczynne właściwości skwalanu znane są od ponad 100 lat! Kosmetyki ze skwalanem polecane są do pielęgnacji skóry i włosów w celu ich efektywnego nawilżenia oraz uelastycznienia. Czysty skwalan działa anti-aging.

Czytaj więcejCzytaj mniej

Skwalan najogólniej rzecz ujmując, naśladuje oleje skóry, dzięki czemu jest doskonałym emolientem. To nie wszystko! Jest też naturalnym przeciwutleniaczem i wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, chroniąc skórę przed czynnikami rakotwórczymi. Nic więc dziwnego, że znalazł szerokie zastosowanie w pielęgnacji i znajdziesz go między innymi w kosmetykach do twarzy i włosów.

Przygotowaliśmy specjalnie dla Ciebie kosmetyki ze skwalanem, dzięki którym zadbasz o swoje naturalne piękno. Skwalan znajdziesz w kosmetykach do demakijażu, kremach nawilżających, olejowych serum, balsamach do ciała, kosmetykach pod oczy i innych kremach, gdzie pojawia się głównie ze względu na swoje nawilżające i przeciwstarzeniowe właściwości. Ponadto znajdziesz u nas kosmetyki do pielęgnacji włosów ze skwalanem, zwłaszcza mocno nawilżające odżywki i maski, a także czysty skwalan w postaci olejku, który możesz stosować bezpośrednio na twarz i włosy lub łączyć z ulubionymi kosmetykami.

Kosmetyki ze skwalanem, a nie skwalenem!

Na początek dobrze wiedzieć, że skwalan a skwalen to coś innego. SkwalAn jest nasyconą i stabilną formą chemiczną skwalEnu. Wprawdzie oba związki różnią się tylko jedną literą w nazwie, jednak wykazują inne właściwości chemiczne, ale te same kosmetyczne. Skwalen pochodzenia zwierzęcego i roślinnego jest zbyt nietrwały, aby można go było stosować w produktach do pielęgnacji skóry, ponieważ pod wpływem tlenu i promieniowania UV ulega szybko rozkładowi. Dlatego skwalen musi być uwodorniony do skwalanu, czyli stabilnej formy cząsteczki, aby mógł znaleźć się kosmetykach. I to właśnie skwalAn zawierają kosmetyki.

Skwalen został odkryty w 1906 r. przez japońskich naukowców i do lat 80. XX wieku wytwarzany był głównie z wątrób rekinów, stąd też jego nazwa „squalus”, czyli koleń (gatunek ryby). Dziś pozyskiwany jest głównie z materiałów roślinnych, stąd mamy skwalan z trzciny cukrowej czy z oliwy z oliwek - i głównie takie skwalany znajdziesz w kosmetykach dostępne w ofercie Triny.

Dlaczego warto sięgnąć po skwalan?

Skwalan powszechnie stosowany jest w kosmetykach na twarz ze względu na swoje silne właściwości nawilżające i ujędrniające. Przy czym większe właściwości ujędrniające i wygładzające wykazuje skwalan z trzciny cukrowej, który chroni również przed nadmierną utratą wilgoci. Natomiast skwalan z oliwek polecany jest zwłaszcza do cery problematycznej, ponieważ stabilizuje strukturę lipidów skórnych oraz przyspiesza procesy regeneracji.

Właściwości skwalanu i korzyści dla skóry:

  • Efektywne nawilża skórę, a to z kolei sprawia, że staje się ona wygładzona i bardziej odporna na działanie niekorzystnych czynników zewnętrznych.
  • Zmiękcza naskórek, bo jako jeden z najpowszechniejszych lipidów jest doskonałym emolientem.
  • Pomaga zwalczyć wolne rodniki (działa antyoksydacyjnie), co spowalnia procesy starzenia się skóry, zapobiega powstawaniu zmarszczek, przebarwień oraz przywraca cerze blask.
  • Zwiększa produkcje kolagenu przy regularnym stosowaniu, co skutkuje jędrniejszą skórą.
  • Koi i łagodzi podrażnienia, może również pomóc w gojeniu drobnych uszkodzeń skóry.
  • Działa przeciwzapalnie, zatem może zmniejszać zaczerwienienia i obrzęki.

Skwalan nadaje się do każdego rodzaju skóry i włosów. Jest bezpieczny, a przy tym niekomedogenny, zatem mogą po niego sięgać posiadaczki cery tłustej i trądzikowej. Dzięki swoim właściwościom nawilżającym kosmetyk ze skwalanem lub sam skwalan w formie olejku jest świetną opcją szczególnie dla osób ze skórą dojrzałą.

Kiedy sięgnąć po kosmetyki ze skwalanem?

Skwalan jest naturalnie wytwarzanym lipidem - jest składnikiem ludzkiego sebum i jest też obecny m.in. w woskowinie usznej, tarczycy, wewnętrznej warstwie tętnic. Jest naturalny nie tylko dla ludzi, bo występuje naturalnie w oliwkach, otrębach ryżowych i trzcinie cukrowej.

Niestety ilość skwalenu wytwarzanego przez ludzki organizm spada wraz z wiekiem. Szczytowa produkcja tej naturalnie nawilżającej substancji występuje w wieku nastoletnim, a zaczyna spadać około 25. roku życia, by w granicach 50. roku osiągnąć poziom poniżej 5%. Przyjmuje się, że po kosmetyki przeciwstarzeniowe i przeciwzmarszczkowe warto sięgnąć już po ukończeniu 20. roku życia w celach profilaktycznych i jest to doskonały czas na wprowadzenie kosmetyków ze skwalenem do pielęgnacji.

Wegańskie kosmetyki z roślinnym skwalanem

Skwalan dostępny w kosmetykach Triny jest pochodzenia roślinnego, a więc jest substancją w 100% wegańską, a przy jego produkcji nie ucierpiało żadne zwierzę. Do tego pozbawiony jest szkodliwych substancji, pochodzi z upraw ekologicznych oraz jest całkowicie biodegradowalny.

W Triny znajdziesz też sporo wegańskich kosmetyków ze skwalanem, zarówno do codziennej pielęgnacji typu oczyszczanie, nawilżanie, wygładzanie, jak i kosmetyki makijażowe – skorzystaj z ich dobroczynnych właściwości!

Skwalan w kosmetykach do włosów

Skwalan jest przeznaczony nie tylko do twarzy i ciała, bo możesz go nakładać również na włosy. Jakie właściwości ma skwalan na włosy? Przede wszystkim mocno je nawilża, co zwiększa połysk, a także zapobiega łamaniu się włosów. Może również wypełniać ubytki, zmniejszając uszkodzenia w strukturze włosa. Chroni też pasma przed wysokimi temperaturami podczas suszenia i prostowania, a włosy farbowane przed wypłukiwaniem koloru. Co więcej, ze względu na to, że to czysty skwalan w formie olejku o właściwościach wygładzających, ułatwia rozczesywanie włosów.

Jak stosować skwalan na skórę i włosy?

Skwalan jest olejkiem suchym, zatem bardzo dobrze rozprowadza się po skórze bez wrażenia tłustości, na dodatek nie jest komedogenny (wykazuje niski stopień komedogenności), a więc nie zatyka ujścia mieszków włosowych. Ponadto można go stosować w stężeniu 100%, a to oznacza, że możesz go nakładać bezpośrednio na twarz czy włosy. Jako emolient z powodzeniem zastąpi mnóstwo kosmetyków: nawilżający krem do twarzy, krem pod oczy, balsam do ciała, krem do rąk, krem zmiękczający do stóp, a nawet bazę pod makijaż. Jeżeli chodzi o skwalan na włosy, znakomicie się sprawdza jako olejek nawilżający i jako wcierka.


Czysty skwalan możesz łączyć z ulubionymi kosmetykami, w tym stosować jako bazę tłuszczową do kremów i maseczek. Przykładowo mieszanie skwalanu z trójglicerydami, cholesterolem, ceramidami i kwasami tłuszczowymi może poprawić przeznaskórkową utratę wody, która jest właśnie tym, czego potrzebujesz, aby skóra była nawilżona i ujędrniona. W sklepach znajdziesz też gotowe kosmetyki ze skwalanem (w Triny również) do codziennej pielęgnacji – sposób użycia znajdziesz na etykiecie.

WAŻNE przy stosowaniu skwalanu (olejku):

  1. Chociaż sam skwalan nie zatyka porów, zanieczyszczenia, sebum czy martwe komórki skóry już tak. Dlatego przed nałożeniem skwalanu na twarz użyj delikatnego środka myjącego, aby oczyścić pory. Raz lub dwa razy w tygodniu złuszczaj skórę, aby usunąć martwy naskórek.
  2. Jeśli używasz skwalanu po raz pierwszy, wykonaj test uczuleniowy, np. na wewnętrznej stronie ramienia. Wprawdzie skwalan zaliczany jest do substancji bezpiecznych, ale u każdego może reagować inaczej. Warto tu zaznaczyć, że według International Journal of Toxicology skwalan raczej nie podrażnia skory i mogą go stosować osoby o wrażliwej skórze.

Kosmetyki ze skwalanem - oferta Triny

Skwalan zaliczany jest do drogich składników, dlatego też kosmetyki z nim lub sam skwalan w postaci olejku często określane są mianem ekskluzywnych. Skwalan jest zwłaszcza popularnym składnikiem kosmetyków japońskich, co ma też związek z tamtejszą tradycją. Już setki lat temu skwalan pojawiał się u japońskich gejsz, które eksperymentowały z wodorostami i innymi roślinami, które powszechnie pojawiały się w ich diecie.

Na szczęście wraz z popularyzacją świadomej naturalnej pielęgnacji zwiększyła się dostępność nawet tak luksusowego składnika, jakim jest skwalan. Znajdziesz go nawet w kremach i innych kosmetykach polskich marek w przystępnych cenach. Przykładami są: naturalny skwalan Ajeden, skwalan z trzciny cukrowej O’Figa, nawilżający krem Avebio czy nawet kremy BB marki Resibo. Ponadto w ofercie mamy niemieckie kosmetyki ze skwalanem Eco Cosmetics, Benecos, Lavera i kosmetyki do pielęgnacji twarzy luksusowej marki z Estonii - JOIK.

Zachęciliśmy Cię do przetestowania skwalanu? Naprawdę warto. Zapraszamy na zakupy.

Strona 1 z 6

został dodany do Twojej listy życzeń.

Kontynuuj zakupy Moja lista życzeń