Olejek lawendowy – właściwości, działanie i zastosowanie w naturalnej pielęgnacji

Olejek lawendowy – właściwości, działanie i zastosowanie w naturalnej pielęgnacji

Olejek lawendowy, to zaraz po olejku z drzewa herbacianego, najczęściej polecany olejek eteryczny. Można wykorzystać go do aromaterapii, pielęgnacji skóry i włosów, do inhalacji i domowych środków czystości. Prawidłowo stosowany może przynieść wiele korzyści skórze i włosom, poprawić samopoczucie i stan zdrowia. W dzisiejszym wpisie przybliżę Ci właściwości i działanie olejku lawendowego oraz podpowiem, jak możesz wykorzystać go w codziennej, naturalnej pielęgnacji.

Olejek lawendowy – pozyskiwanie

Olejek lawendowy pozyskuje się z lawendy lekarskiej. Najcenniejszą częścią tej rośliny są jej kwiaty, zawierające 3% olejku eterycznego oraz takie substancje czynne jak garbniki, kumaryny, fitosterole, antocyjany, sole mineralne, kwasy organiczne i flawonoidy. To z nich pozyskuje się olejek eteryczny i hydrolat lawendowy.

Olejek lawendowy pozyskuje się na dwa sposoby. Najpopularniejszym i najczęściej stosowanym jest destylacja kwiatów lawendy parą wodną. Drugim sposobem jest ekstrakcja rozpuszczalnikami lotnymi. Olejek lawendowy ma intensywny zapach, który może różnić się w zależności od tego, skąd pochodzi lawenda oraz w jaki sposób pozyskano olejek.

Hydrolat lawendowy pozyskuje się natomiast z wody pozostałej po destylacji olejku lawendowego. Co ciekawe, jego zapach diametralnie różni się od aromatu olejku eterycznego i jest bardziej ziołowy, niż lawendowy.

Olejek lawendowy – właściwości

Lawenda, z której pozyskuje się olejek lawendowy, jest rośliną leczniczą. Wykazuje właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne, kojące, bakteriobójcze i odprężające. Pomaga w gojeniu ran i poparzeń, łagodzi infekcje górnych dróg oddechowych i ułatwia zasypianie. Wykorzystuje się ją w ziołolecznictwie, aromaterapii i kosmetyce. Pozyskiwany z jej kwiatów olejek lawendowy ma bardzo szerokie spektrum właściwości. Z powodzeniem możemy wykorzystywać go w codziennej pielęgnacji, bo jest to olejek łagodny dla skóry. Jego stosowanie w celach kosmetycznych nie wymaga rozcieńczania – olejek może być stosowany bezpośrednio na skórę. Jednak dla bezpieczeństwa warto zawsze przed pierwszym użyciem olejku wykonać próbę uczuleniową.

Właściwości kosmetyczne i działanie olejku lawendowego:

  • zapobiega rozwijaniu się stanów zapalnych
  • wykazuje działanie antyseptyczne
  • działa bakteriobójczo
  • wykazuje właściwości przeciwgrzybicze
  • łagodzi stany zapalne skóry
  • łagodzi podrażnioną skórę
  • przyspiesza gojenie się ran, oparzeń i otarć
  • wspomaga leczenie łupieżu
  • spowalnia przetłuszczanie się włosów
  • przedłuża świeżość włosów
  • wspomaga leczenie trądziku
  • wspomaga walkę z niedoskonałościami skóry
  • łagodzi zmiany skórne, takie jak swędzenie czy łuszczenie się skóry, które są objawami atopowego zapalenia skóry i łuszczycy
  • odświeża skórę
  • zmniejsza opuchliznę i obrzęki
  • neutralizuje nieprzyjemny zapach potu
  • łagodzi swędzenie po ukąszeniu komarów i innych owadów
  • wykazuje działanie tonizujące
  • zmniejsza widoczność blizn
  • wykazuje działanie ściągające

Olejek lawendowy – właściwości, działanie i zastosowanie w naturalnej pielęgnacji

Olejek lawendowy – zastosowanie w pielęgnacji skóry i włosów

Olejek lawendowy możemy wykorzystać do pielęgnacji wszystkich rodzajów skóry. Poleca się go szczególnie cerze tłustej, problematycznej i trądzikowej z tendencją do rozszerzonych porów i częstych stanów zapalnych. Olejek lawendowy można stosować też do pielęgnacji skóry z atopowym zapaleniem skóry, łuszczycą i egzemami. Jest to również dobry dodatek do kosmetyków do włosów, szczególnie tych z tendencją do szybkiego przetłuszczania i łupieżu.

Jak stosować olejek lawendowy?

  • bezpośrednio na skórę na stany zapalne skóry i zmiany trądzikowe – olejek lawendowy możemy stosować punktowo, albo w połączeniu z olejem bazowym (np. ze słodkich migdałów) na większą powierzchnię ciała. Stosowanie punktowe sprawdza się w przypadku trądziku – olejek lawendowy pomaga łagodzić zmiany trądzikowe i przyspiesza gojenie się skóry. W takiej formie możemy nałożyć też olejek na opryszczkę oraz na miejsca po ukąszeniu owadów.
  • jako dodatek do szamponu do włosów, kremu do twarzy i balsamu do ciała
  • składnik domowych maseczek i peelingów – dodając olejek lawendowy do domowych kosmetyków nie tylko nadamy im piękny zapach, ale zadbamy też o ich właściwości przeciwzapalne, antyseptyczne i kojące.
  • dodatek do domowego dezodorantu – robiąc domowy dezodorant na bazie sody oczyszczonej i oleju kokosowego warto dodać do niego kilka kropli olejku lawendowego. Dzięki temu dezodorant zyska odświeżający zapach, który będzie neutralizował zapach potu oraz właściwości antybakteryjne i antyseptyczne.
  • wcierka do skóry głowy – olejek lawendowy wcierany w skalp spowolni przetłuszczanie się skóry głowy, przedłuży świeżość fryzury i nada włosom ładny zapach. Ten sposób stosowania olejku lawendowego sprawdzi się również jako wsparcie w leczeniu łupieżu.
  • mgiełka (spray) odstraszający komary i kleszcze – olejek lawendowym jest świetnym dodatkiem do domowej mgiełki, której celem jest odstraszanie komarów, kleszczy i innych owadów. Aby wykonać taką mgiełkę potrzebne są zioła (np. tymianek, rozmaryn, lawenda, mięta lub szałwia), olejek lawendowy i woda.
  • perfumy – olejek lawendowy możesz stosować też jako perfumy. W tym celu wystarczy, że wetrzesz 2-3 kropelki olejku w skórę szyi i za uszami.
  • do masażu ciała i kąpieli – masaż ciała z dodatkiem olejku eterycznego z lawendy będzie miał właściwości odprężające i uspokajające. Podobnie, jak kąpiel, która przygotowana wieczorem, ułatwi zasypianie. Chcąc użyć olejek lawendowy do masażu należy połączyć go z wybranym olejem roślinnym. W ten sam sposób możemy używać olejek lawendowy na rozstępy i blizny. W przypadku kąpieli olejek nie wymaga rozcieńczania, może być dodany bezpośrednio do ciepłej wody.

Olejek lawendowy – co jeszcze warto o nim wiedzieć?

Tym, z czego najbardziej słynie olejek lawendowy, jest jego zapach, który od lat wykorzystuje się w aromaterapii. Wykazuje on właściwości łagodzące, pomaga się odprężyć, uspokaja i ułatwia zasypianie. Wcierany w skronie łagodzi ból zatok i bóle głowy. Stosowany do inhalacji wspiera leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Ciekawostką jest również to, że olejek lawendowy może łagodzić bóle miesiączkowe, bóle napięciowe i bóle mięśni.

Jak stosować olejek lawendowy w celach teraupetycznych?

  • aromatyzowanie pomieszczeń – w tym celu dodajemy olejek lawendowy do dyfuzora lub kominka zapachowego
  • masaż
  • inhalacje
  • kąpiel
  • rozpylanie olejku na pościeli
  • wcieranie olejku w skronie

Olejek z lawendy możesz wykorzystać też do przygotowania sprayu zapachowego do pomieszczeń, świec zapachowych i jako dodatek do prania.

Gdzie kupić olejek lawendowy?

Olejek eteryczny z lawendy dostępny jest w większości sklepów zielarskich oraz prowadzących sprzedaż naturalnych i ekologicznych kosmetyków. O jego dostępność możesz zapytać również w najbliższej aptece. W sklepie Triny.pl dostępny jest olejek lawendowy marki Etja. Jest to w 100% naturalny olejek lawendowy (Lavandula Angustifolia Oil) uzyskiwany ze świeżych główek kwiatów lawendy lekarskiej.

  • Naturalny olejek eteryczny lawendowy

Poza olejkiem lawendowym Twojej uwadze polecam też hydrolat lawendowy, który wykazuje działanie łagodzące, regeneracyjne i odświeżające. Jest to hydrolat, który możesz wykorzystać w codziennej pielęgnacji skóry tłustej, trądzikowej, suchej i mieszanej. Możesz stosować go jako tonik do twarzy i wcierkę do włosów, jako podkład pod olej do włosów i odświeżającą mgiełka. Hydrolat lawendowy można używać też jako składnik domowych kosmetyków. W Triny.pl znajdziesz hydrolat lawendowy kilku marek, m.in.  La-Le, Manufaktura Natura i Make Me Bio.

  • Hydrolat lawendowy do twarzy, ciała i włosów
  • Hydrolat lawendowy
  • Woda lawendowa

Jeśli szukasz lawendowych inspiracji w kosmetykach naturalnych, koniecznie zapoznaj się z propozycjami z tego wpisu:

Naturalna pielęgnacja pachnąca lawendą

Podsumowanie

Olejek lawendowy jest jednym z tych produktów kosmetycznych, który zawsze mam w domu. Przydaje mi się na różne problemy skórne i pielęgnacyjne, dodaję go do kąpieli, gdy dzieci są przeziębione. Zdarza mi się również skropić nim pościel lub piżamę, albo wetrzeć olejek we włosy, by ładniej pachniały. Mam nadzieję, że po przeczytaniu dzisiejszego wpisu, czujesz się zainspirowana, by olejek lawendowy pojawił się również w Twoim domu. Nawet jeśli nie lubisz zapachu lawendy, zachęcam, byś dała temu olejkowi szansę. Zdecydowanie jest tego wart. A może już używasz olejek lawendowy w codziennej pielęgnacji skóry lub włosów? Jeśli tak, koniecznie daj znać, jak Ci się sprawdza i za co go lubisz 🙂

Przeczytaj także

Oleje roślinne na zimę – które wybrać i dlaczego warto stosować?

Oleje roślinne na zimę – które wybrać i dlaczego warto stosować?

Brązujący balsam do ciała i twarzy Mokosh – recenzja

Brązujący balsam do ciała i twarzy Mokosh – recenzja

Dobre i polskie! Kosmetyki naturalne, które warto mieć w kosmetyczce.

Dobre i polskie! Kosmetyki naturalne, które warto mieć w kosmetyczce.

Dodaj komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany