Kategorie

Wyczyść filtr

Olej rycynowy, kosmetyki z olejem rycynowym

W tej kategorii znajdziesz naturalne kosmetyki zawierające olejek rycynowy oraz czysty olej rycynowy do olejowania włosów i rzęs lub do stosowania jako składnik mieszanek olejów oraz innych preparatów pielęgnacyjnych przygotowywanych w domu. Możesz zdecydować się rozmaite olejki do demakijażu, olejki do włosów oraz mydła. Wybierz produkt dla siebie i wykorzystaj moc oleju rycynowego!

Cenne składniki oleju rycynowego

Olejek rycynowy powstaje w procesie tłoczenia na zimno nasion rącznika pospolitego. Zawiera w sobie witaminy A i E oraz kwas rycynolowy. W skład oleju rycynowego wchodzą też glicerydy innych kwasów tłuszczowych, np. linolowego, oleinowego, palmitynowego i stearynowego. Olejek jest również źródłem glikozydów flawonowych oraz kwercetyny. Wspominane cenne składniki wyróżniają się właściwościami antyoksydacyjnymi, czyli opóźniającymi starzenie się skóry.

Dzięki zawartości dobroczynnych substancji olejek rycynowy wpływa doskonale nie tylko na kondycję skóry, ale i poprawia wygląd i stan naszych włosów, paznokci, brwi oraz rzęs. Był stosowany już kilka tysięcy lat temu w Egipcie czy Indiach. Również współcześnie czerpiemy korzyści z jego właściwości. Olej rycynowy działa prozdrowotnie i pielęgnuje, dlatego stanowi składnik wielu kosmetyków naturalnych. Możemy sięgać po niego też w czystej postaci, na przykład do olejowania włosów.

Dobrze wiedzieć też o tym, że olejek rycynowy jest też naturalnym emulgatorem, który często możesz spotkać w składzie naturalnych kosmetyków, takich jak mydła, kremy, szminki, balsamy i odżywki do włosów. W INCI kosmetyków występuje pod nazwą Castor Oil.

Olejek rycynowy na włosy – działanie

Olej rycynowy świetnie sprawdza się w pielęgnacji włosów. Dzięki niemu możesz zahamować rozdwajanie się końcówek i zamknąć łuski włosowe. Stosując olejek rycynowy na włosy, sprawiasz, że pasma stają się grubsze, gładsze, lśniące i miękkie. Włączając substancję do codziennej pielęgnacji, pobudzasz cebulki do pracy. W ten sposób w krótkim czasie możesz znacząco zwiększyć naturalny przyrost włosów. Dzięki olejkowi rycynowemu udaje się zahamować wypadanie i wydobyć głębię koloru. Stosuj go w czystej postaci, w mieszankach olejowych oraz sięgając po kosmetyki z tej kategorii! Chcąc cieszyć się z efektów stosowania olejku rycynowego na włosy warto stosować go w formie maseczki lub w połączeniu z innym olejem do olejowania włosów. Jest on dość gęsty, więc przed nałożeniem na włosy należy lekko go podgrzać.

Jak wpływa olejek rycynowy na rzęsy i brwi?

Jeśli chcesz, by Twoje rzęsy i brwi stały się naturalnie gęstsze, grubsze i rosły szybciej, zdecyduj się na zabieg kosmetyczny olejem rycynowym. Złocista substancja zapobiegnie wypadaniu włosków. Olejek rycynowy wyraźnie wzmocni i przyciemni Twoje rzęsy i brwi. Zachwycający efekt zauważysz już po tygodniu stosowania. Pielęgnację możesz przedłużyć maksymalnie do trzech miesięcy. Bądź przy tym systematyczna i nakładaj olejek rycynowy na rzęsy i brwi regularnie. Możesz robić to rano lub wieczorem. Uważaj, by olej nie dostał się do oka. W tym celu do aplikacji używaj wacika albo specjalnej szczoteczki.

Zastosuj olejek rycynowy na twarz!

Olejek rycynowy jest doskonałym środkiem nawilżającym i regenerującym. Już po kilku tygodniach regularnego stosowania skóra staje się zauważalnie gładsza. Stosując olejek rycynowy na twarz, zmniejszasz widoczność zmarszczek. Redukujesz też podrażnienia i niedoskonałości. Olejek rycynowy sprawi, że Twoja skóra będzie miękka i dogłębnie oczyszczona. Sięgając po substancję tłoczoną z nasion, poprawiasz kondycję cery i na dłużej zachowujesz młody, świeży wygląd.

Systematyczna aplikacja olejku rycynowego na twarz wpływa zbawiennie również na trądzik. Jeśli zmagasz się z tym problemem, zastosuj olej lub kosmetyki zawierające go w składzie, by Twoja cera mogła odzyska zdrowie i blask! Olejek rycynowy słynie z właściwości antybakteryjnych. Ponadto znakomicie zmiękcza, wygładza i nawilża, zarazem poprawiając elastyczność skóry. Dzięki regularnemu stosowaniu możesz zredukować więc zmarszczki, trądzik albo przesuszanie się naskórka. Zdecyduj się na zabiegi kosmetyczne z olejkiem z rącznika – naprawdę warto!

Olejek rycynowy pod względem konsystencji i budowy strukturalnej jest bardzo podobny do ludzkiego sebum. Ma działanie oczyszczające, przeciwzapalne, łagodzące, nawilżające i ochronne. I dlatego jest chętnie wykorzystywany do oczyszczania twarzy, stanowiąc podstawę mieszanek stosowanych do OCM, czyli oczyszczania twarzy olejami.

Mieszankę do OCM w bardzo łatwy sposób można przygotować samodzielnie. Wystarczy jedynie połączyć olejek rycynowy z wybranym olejem roślinnym z zachowaniem odpowiednich dla danego rodzaju skóry, proporcji:

  • skóra sucha: 10% oleju rycynowego i 90% oleju bazowego
  • skóra normalna: 20% oleju rycynowego i 80% oleju bazowego
  • skóra tłusta: 30% oleju rycynowego i 70% oleju bazowego

Po sprawdzeniu, jak dana mieszanka sprawdza się na skórze i jakie efekty przynosi codzienne oczyszczanie twarzy z jej użyciem, proporcje olejów można zmniejszać, zwiększać lub wzbogacać mieszankę dodatkiem kolejnych olejów.

Olejek rycynowy na trądzik

Olejek rycynowy warto wykorzystać też do łagodzenie problemów skórnych, takich jak liszaj, grzybica, czy trądzik. W przypadku liszaja olejek rycynowy najlepiej połączyć jest z olejem kokosowym, który wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Dwie łyżki oleju rycynowego i cztery łyżki oleju kokosowego należy delikatnie podgrzać, a następnie nakładać mieszankę na zmienione chorobowo miejsca. Mieszankę warto pozostawić na skórze i przykryć na przykład kawałkiem bawełnianej szmatki. Możesz ją stosować aż do całkowitego ustąpienia liszaja.

Zmiany trądzikowe są również podatne na działanie oleju rycynowego, który dzięki zawartości kwasu rycynolowego zwalcza bakterie odpowiedzialne za ich powstawanie. Olejek możesz stosować do OCM (sprawdź, jak stosować tę metodę przy trądziku -> Oczyszczanie twarzy olejami. O co w tym chodzi?) albo nakładać go na wcześniej oczyszczoną skórę na noc na skórę. Nie zalecamy jednak, żebyś robiła to codziennie, bo olejek może przesuszyć skórę. Olejek rycynowy możesz używać też bezpośrednio na wypryski i stany zapalne – wystarczy, że nasączysz nim płatek kosmetyczny i przyłożysz na zmianę skórną, pozostawiając na godzinę. Po tym czasie dokładnie opłukaj skórę.

Olej rycynowy na paznokcie

Olejek rycynowy zadba nie tylko o Twoje włosy, rzęsy, brwi i skórę, ale także o paznokcie! Będziesz cieszyć się więc pięknymi, zadbanymi dłońmi. Substancja świetnie nawilży naskórek wokół paznokci. Zapobiegnie to pękaniu skórek. Kwasy tłuszczowe obecne w oleju rycynowym wzmocnią też same paznokcie, przyspieszą regenerację uszkodzeń, a także zapewnią skuteczną ochronę i odżywienie.

Jeśli masz zniszczone, kruche i rozdwajające się paznokcie podgrzej trochę olejku rycynowego w miseczce i zanurz w nim paznokcie na kilkanaście minut. Takie kąpiele powtarzaj co kilka dni. Skorzysta na nich również skóra Twoich dłoni, bo olejek ma działanie nawilżające i kojące.

Jak stosować olej rycynowy?

Olejek rycynowy możesz stosować bezpośrednio na skórę w połączeniu z innym olejem nośnikowym. Substancja sprawdzi się też jako dodatek masek i olejowych mieszanek do włosów. Wzbogaci kosmetyki swoimi cennymi właściwościami. W czystej postaci możesz wykorzystać go do olejowania włosów i zabezpieczania ich końcówek. W jaki sposób stosować go w tej formie, by osiągnąć wymarzony efekt? Jeśli zmagasz się z problemem przesuszonych i łamliwych kosmyków, nałóż czysty olej rycynowy na włosy. Wystarczy zaaplikować go na 30 minut przed kąpielą, pomijając nasadę. Następnie zmyj substancję ciepłą wodą z szamponem. Jeżeli nie chcesz obciążać włosów dość ciężkim olejem, wymieszaj go z innym olejkiem. Taką mieszankę nałóż na pasma 30 minut przed myciem szamponem. Pamiętaj o dokładnym spłukaniu kosmetyków. Dzięki takiej terapii stan Twoich włosów może znacznie się poprawić.

Olejek rycynowy zastosujesz również jako bazę mieszanki olejów do oczyszczania skóry twarzy. Wystarczy, że dobierzesz pozostałe olejki zgodnie z potrzebami Twojej skóry. W naszym sklepie znajdziesz też gotowy olejek do demakijażu z olejem rycynowym. Wybierz go, jeśli nie chcesz robić własnej mieszanki i wolisz skorzystać ze sprawdzonych rozwiązań.

Możesz zaaplikować olejek rycynowy na rzęsy i brwi. Będzie on świetną naturalną odżywką przynoszącą błyskawiczny efekt. Olejek rycynowy poradzi sobie również ze zrogowaciałym naskórkiem stóp. Możesz stosować go, jeśli masz problem z popękanymi piętami czy odciskami. Substancja zadziała najskuteczniej, jeśli przeprowadzisz zabieg kosmetyczny wieczorem. Przed pójściem spać nasmaruj stopy olejkiem rycynowym i załóż bawełniane skarpetki. Pozbędziesz się odcisków i stwardnień, a także złagodzisz ból pięt i poduszek. Wypróbuj tę metodę po całym dniu chodzenia!

Olej rycynowy przechowuj w zakręconej butelce, w ciemnym i chłodnym miejscu. Jeżeli masz skłonność do alergii, przed zastosowaniem olejku przeprowadź test alergiczny na małym kawałku skóry. Zachowaj ostrożność w aplikowaniu substancji na rzęsy – olejek rycynowy może podrażnić oczy, jeśli się do nich dostanie.

Czy są jakieś przeciwwskazania?

Olejek rycynowy jest bezpieczny i skuteczny. U niektórych osób może jednak wywołać reakcję alergiczną czy nadwrażliwość. Dlatego też pamiętaj o próbie uczuleniowej, by zminimalizować ryzyko. Jeżeli nie zaobserwujesz u siebie objawów nietolerancji produktu, możesz stosować go bez obaw.

Wypróbuj czysty olej rycynowy albo kosmetyki, które na nim bazują! Docenisz ich niezwykłe właściwości nawilżające, antybakteryjne i wygładzające! Olejek rycynowy zadba o Twoje włosy, brwi, rzęsy i skórę – zdecydowanie warto dać mu szansę!

został dodany do Twojej listy życzeń.

Kontynuuj zakupy Moja lista życzeń