Olejek rycynowy dobry nie tylko na włosy!

Olejek rycynowy cieszy się dużą popularnością przede wszystkim w pielęgnacji włosów. Już nasze babcie stosowały go w połączeniu z żółtkiem, tworząc maskę do włosów służącą ich wzmacnianiu. Ten sposób zastosowania olejku rycynowego znany jest zresztą do dziś i nadal bardzo lubiany. Jednak olejek rycynowy jest dobry nie tylko dla włosów. Z powodzeniem możesz używać go też do pielęgnacji twarzy i paznokci. Jak to zrobić? Dowiesz się z dalszej części tego wpisu.

Olejek rycynowy (Oleum ricini, Oleum Palmae Christi, Ricinus Communis Seed Oil) jest olejem roślinnym pozyskiwanym z nasion rącznika pospolitego – byliny rosnącej także w Polsce. Tłoczy się go na zimno, a następnie poddaje procesowi wygotowania w wodzie, dzięki czemu następuje rozkład substancji trujących, które znajdują się w nasionach rącznika. Uzyskany olej ma gęstą konsystencję, słabo wyczuwalny zapach, jest bezbarwny albo jasnożółty.

Właściwości pielęgnacyjne olejku rycynowego

O tym, że jest to olejek chętnie stosowany w pielęgnacji skóry i włosów decydują jego właściwości odżywcze, nawilżające i ochronne. Olejek rycynowy wzmacnia cebulki włosów, stymuluje włosy do szybszego wzrostu, reguluje poziom sebum i wspomaga łagodzenie łojotoku. Doskonale sprawdza się jako naturalna odżywka do brwi i rzęs, pomaga podkreślić naturalny blask włosów, zmiękcza skórki wokół paznokci i wzmacnia płytkę paznokcia. Jego działanie zmiękczające sprawdza się w pielęgnacji pięt, łokci i kolan, a właściwości oczyszczające warto wykorzystać w OCM, czyli oczyszczaniu twarzy olejami. Dobrze wiedzieć też o tym, że olejek rycynowy jest też naturalnym emulgatorem, który często możesz spotkać w składzie naturalnych kosmetyków, takich jak mydła, kremy, szminki, balsamy i odżywki do włosów. W INCI kosmetyków występuje pod nazwą Castor Oil.

Olejek rycynowy w pielęgnacji włosów

Olej rycynowy poleca się głównie do pielęgnacji ciemniejszych włosów, dlatego, że włosy blond może delikatnie przyciemniać. To, w czym może pomóc to przede wszystkim wzmocnienie i zagęszczenie włosów, przyspieszenie ich wzrostu, eliminacja łupieżu i przywrócenie włosom elastyczności i blasku. O tym, dlaczego warto stosować olejek rycynowy do pielęgnacji włosów przeczytasz w tym wpisie -> Olej rycynowy do włosów – hit czy kit?

Chcąc cieszyć się z efektów stosowania olejku rycynowego na włosy warto stosować go w formie maseczki lub w połączeniu z innym olejem do olejowania włosów. Jest on dość gęsty, więc przed nałożeniem na włosy należy lekko go podgrzać.

To, o czym warto pamiętać to robienie przerw w stosowaniu oleju, zwłaszcza, gdy nie rozcieńczamy go z innym olejem o lżejszej konsystencji. Olejek rycynowy stosowany na włosy przez dłużysz czas może mieć bowiem działanie przesuszające.

A jak inaczej, niż tylko do włosów można wykorzystać olejek rycynowy?

Jednym ze sposobów jest słynne OCM.

Oczyszczanie skóry olejkiem rycynowym

Olejek rycynowy pod względem konsystencji i budowy strukturalnej jest bardzo podobny do ludzkiego sebum. Ma działanie oczyszczające, przeciwzapalne, łagodzące, nawilżające i ochronne. I dlatego jest chętnie wykorzystywany do oczyszczania twarzy, stanowiąc podstawę mieszanek stosowanych do OCM, czyli oczyszczania twarzy olejami.

Olejek rycynowy w połączeniu z innymi olejami wspomaga pielęgnację twarzy, zapewniając jej czystość, miękkość, gładkość. Oczyszcza i zwęża pory, reguluje poziom sebum, łagodzi podrażnienia i stany zapalne.

Mieszankę do OCM w bardzo łatwy sposób można przygotować samodzielnie. Wystarczy jedynie połączyć olejek rycynowy z wybranym olejem roślinnym z zachowaniem odpowiednich dla danego rodzaju skóry, proporcji:

  • skóra sucha: 10% oleju rycynowego i 90% oleju bazowego
  • skóra normalna: 20% oleju rycynowego i 80% oleju bazowego
  • skóra tłusta: 30% oleju rycynowego i 70% oleju bazowego

Po sprawdzeniu, jak dana mieszanka sprawdza się na skórze i jakie efekty przynosi codzienne oczyszczanie twarzy z jej użyciem, proporcje olejów można zmniejszać, zwiększać lub wzbogacać mieszankę dodatkiem kolejnych olejów.

Chcesz wiedzieć więcej o OCM? Przeczytaj: Oczyszczanie twarzy olejemi. O co w tym chodzi?

Problemy skórne i trądzik

Olejek rycynowy warto wykorzystać też do łagodzenie problemów skórnych, takich jak liszaj, grzybica, czy trądzik.

W przypadku liszaja olejek rycynowy najlepiej połączyć jest z olejem kokosowym, który wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Dwie łyżki oleju rycynowego i cztery łyżki oleju kokosowego należy delikatnie podgrzać, a następnie nakładać mieszankę na zmienione chorobowo miejsca. Mieszankę warto pozostawić na skórze i przykryć na przykład kawałkiem bawełnianej szmatki. Możesz ją stosować aż do całkowitego ustąpienia liszaja.

Zmiany trądzikowe są również podatne na działanie oleju rycynowego, który dzięki zawartości kwasu rycynolowego zwalcza bakterie odpowiedzialne za ich powstawanie. Olejek możesz stosować do OCM (sprawdź, jak stosować tę metodę przy trądziku -> Oczyszczanie twarzy olejami. O co w tym chodzi?) albo nakładać go na wcześniej oczyszczoną skórę na noc na skórę. Nie zalecam jednak, żebyś robiła to codziennie, bo olejek może przesuszyć skórę.

Olejek rycynowy możesz używać też bezpośrednio na wypryski i stany zapalne – wystarczy, że nasączysz nim płatek kosmetyczny i przyłożysz na zmianę skórną, pozostawiając na godzinę. Po tym czasie dokładnie opłukaj skórę.

Pogrubianie rzęs

Olejek rycynowy stosowany na włosy wykazuje działanie wzmacniające, pogrubia je i odżywia, stymuluje ich szybszy wzrost i zmniejsza wypadanie. Dokładnie takie same właściwości wykazuje stosowany do pogrubiania rzęs, które dodatkowo przyciemnia i chroni przed złamaniami.

Jeśli chcesz mieć naturalnie piękne, długie, mocne i gęste rzęsy stosuj olejek rycynowy codziennie przed pójściem spać. Nakładaj go na rzęsy delikatnie, na przykład przy użyciu szczoteczki po tuszu do rzęs, uważając, żeby nie dostał się do oczu. Rano zmyj płynem micelarnym albo mleczkiem do demakijażu.

To, o czym musisz wiedzieć to to, że olejek potrzebuje czasu, żeby efekty jego działania zaczęły być widoczne. Olejek możesz stosować również na brwi.

Wzmacnianie paznokci

Właściwości wzmacniające olejku rycynowego warto wykorzystać też w pielęgnacji paznokci. Jeśli masz zniszczone, kruche i rozdwajające się paznokcie podgrzej trochę olejku rycynowego w miseczce i zanurz w nim paznokcie na kilkanaście minut. Takie kąpiele powtarzaj co kilka dni. Skorzysta na nich również skóra Twoich dłoni, bo olejek ma działanie nawilżające i kojące.

Świetnym sposobem wzmacniania paznokci jest też codzienne wcieranie olejku rycynowego w płytkę i skórki. Żeby efekty działania były szybko widoczne olejek powinien być ciepły.

Podsumowanie

To oczywiście nie wszystkie możliwości, jakie daje nam olejek rycynowy. Z powodzeniem możesz stosować go też do rozjaśniania blizn i rozstępów, ale pamiętaj, że wymaga to cierpliwości i systematyczności. Olejek możesz wykorzystać też do łagodzenia oparzeń słonecznych i do łagodzenia podrażnień na skórze.

Stosujesz olejek rycynowy? Do czego i jak najczęściej go wykorzystujesz?

Przeczytaj także

6 hydrolatów, które warto wypróbować

Hydrolat roślinny to naturalny kosmetyk o wielu możliwościach zastosowania. Może służyć jako tonik, płyn micelarny, baza wodna do maseczek, domowych kosmetyków i codziennego mycia twarzy oraz wcierka i mgiełka do włosów. Warto mieć hydrolat zawsze pod ręką, zwłaszcza w ciepłe, letnie dni i za jego pomocą, odświeżać skórę twarzy, delikatnie nawilżać włosy, czy utrwalać makijaż. Tylko, który hydrolat wybrać? Decydując się na zakup hydrolatu weź pod uwagę to, aby jego działanie odpowiadało typowi i rodzajowi Twojej cery. Więcej na ten...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


FreshMail.pl