Olej monoi – wyjątkowa pielęgnacja skóry i włosów prosto z rajskiego ogrodu

Gdybym miała wskazać jeden olej, którego zapach i działanie zachwycają już od pierwszego użycia i sprawiają, że wszystkie wcześniej stosowane oleje przestają mieć znaczenie, z pewnością byłby to olej monoi. Wyjątkowa kompozycja oleju kokosowego i obłędnie pachnących kwiatów gardenii tahitańskiej tworzą wspaniały kosmetyk naturalny, którego nie można nie pokochać.

Cudowny olej z rajskich wysp

Oryginalny olej monoi wywodzi się z Polinezji, gdzie jest kosmetykiem stosowanym i znanym jej mieszkańcom chyba od zawsze. Już pierwsze plemiona zamieszkujące wyspę stosowały ten olej do codziennej pielęgnacji i towarzyszył on im od najmłodszych lat. Matki nacierały bowiem olejem monoi swoje nowonarodzone dzieci, aby chronić ich delikatną skórę przed niekorzystnym działaniem słońca, wiatru i chłodniejszego powietrza. Same stosowały olej do pielęgnacji swoich długich i czarnych włosów oraz oliwkowej i gładkiej skóry, a także do masażu ciała według technik polinezyjskich. Monoi był też olejem powszechnie stosowanym w religijnych rytuałach plemion zamieszkujących Polinezję oraz jako afrodyzjak.

„Monoi” oznacza w języku tahitańskim  „pachnący olej”.

Od kilku lat olej monoi zdobywa też nasze serca, wkraczając dumnym krokiem do naszych łazienek i kosmetyczek. Co takiego ma w sobie olej monoi, że wystarczy użyć go raz, by już nie chcieć używać innego oleju? Co możesz zyskać stosując ten olej do pielęgnacji skóry i włosów? Tego wszystkiego dowiesz się z dalszej części wpisu.

Olej monoi - wyjątkowa pielęgnacja skóry i włosów prosto z rajskiego ogrodu

Olej monoi, czyli co?

Olej monoi to tradycyjny olej wywodzący się z polinezyjskiej wyspy Tahiti. Stanowi on połączenie dwóch naturalnych składników: oleju kokosowego, który jest tłoczony z kopry, czyli suszonej na słońcu pulpy owocu palmy kokosowej oraz ekstraktu z kwiatów gardenii tahitańskiej. Olej ma wyjątkowy, egzotyczny zapach kwiatów gardenii i stałą konsystencję, która w wysokiej temperaturze ulega upłynnieniu. Jest dobrze tolerowany nawet przez wrażliwą skórę, szybko się wchłania i wykazuje szereg właściwości pielęgnacyjnych.

Jak powstaje olej monoi?

Stosując się do wielowiekowych tradycji, tahitańczycy produkują olej ręcznie kierując się ściśle określoną procedurą. Zaczynają od wytłoczenia oleju kokosowego, który następnie łączą z kwiatami gardenii, zanurzając je w oleju na 15 dni (maceracja). Kwiaty gardenii, bez których nie byłoby oleju monoi, zbiera się ręcznie o świcie, zanim zdążą jeszcze w pełni rozkwitnąć. Zebrane kwiaty zawija się w liście krzewu gardenii, aby podczas transportu, a także leżąc na słońcu nie wyschły i nie straciły swoich właściwości. Następnie usuwa się z nich pręciki i łączy z pulpą kokosową. To dzięki nim olej monoi ma niezwykły zapach, ale też i skuteczne działanie pielęgnacyjne – w kwiatach gardenii znajdują się bowiem spore ilości alkoholu terpenowego oraz salicylanu metylu, które nadają olejkowi monoi właściwości oczyszczające oraz kojące.

Gardenia to małe, białe kwiaty o pięknym zapachu. Służą kobietom z Polinezji między innymi do ozdabiania włosów.

Najważniejsze właściwości oleju monoi

Olejek monoi jest dobrze tolerowany przez nawet bardzo wrażliwą skórę, dzięki czemu z powodzeniem można stosować go do pielęgnacji niemowląt i małych dzieci, a także pielęgnacji skóry skłonnej do podrażnień i reakcji alergicznych. Doskonale sprawdza się w pielęgnacji twarzy, ciała oraz włosów. Jakie są jego najważniejsze właściwości?

Właściwości pielęgnacyjne oleju monoi – skóra

  • chroni skórę przed utratą wilgoci i dba o jej prawidłowe nawilżenie
  • zmiękcza skórę
  • wygładza i poprawia elastyczność skóry
  • tworzy na skórze delikatny filtr chroniący przed działaniem czynników zewnętrznych, takich jak słońce, wiatr, wysoka i niska temperatura
  • wzmacnia odporność skóry na uszkodzenia
  • wykazuje działanie przeciwzapalne, łagodzące i gojące drobne uszkodzenia skóry, takie jak skaleczenia i podrażnienia oraz ukąszenia owadów
  • regeneruje podrażnioną i uszkodzoną skórę
  • koi i łagodzi podrażnienia słoneczne
  • wykazuje działanie antyseptyczne i przeciwgrzybicze
  • chroni skórę przed działaniem wolnych rodników
  • wspomaga oczyszczanie skóry z toksyn
  • intensywnie odżywia

Legendy, które przetrwały do obecnych czasów głoszą, że polinezyjki zawdzięczały swe gęste, długie i czarne włosy oraz oliwkową, zdrową i gładką cerę właśnie olejowi monoi.

Właściwości pielęgnacyjne oleju monoi – włosy

  • odżywia suche i zniszczone włosy
  • wspomaga proces regeneracji i odbudowy uszkodzonej struktury włosa
  • nawilża
  • poprawia sprężystość i elastyczność włosów
  • chroni włosy przed niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych, takich jak wiatr, słońce i temperatura, a także przed wysuszającym działaniem kosmetyków myjących i pielęgnacyjnych
  • wygładza
  • zapobiega rozdwajaniu się końcówek
  • stosowany na skórę głowy zapobiega powstawaniu łupieżu
  • łagodzi podrażnienia skóry i swędzenie

Olej monoi - wyjątkowa pielęgnacja skóry i włosów prosto z rajskiego ogrodu

Jak stosować olej monoi do pielęgnacji skóry?

Olejek monoi możesz stosować do pielęgnacji skóry twarzy i całego ciała. Jest to olejek bardzo łagodny, dzięki czemu możesz siegnąć po niego mając nawet wrażliwą skórę. A jak najlepiej stosować olej monoi?

  • Jako balsam do ciała -> olejek monoi może być stosowany bezpośrednio na skórę. Doskonale sprawdza się jako balsam o działaniu nawilżającym, wygładzającym i kojącym. Po jego zastosowaniu Twoja skóra będzie jedwabiście miękka, gładka i doskonale nawilżona. Za sprawą oleju zapewnisz też jej ochronę przed niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych. Stosując olejek monoi jako balsam do ciała wcieraj go w jeszcze wilgotną i rozgrzaną skórę po kąpieli.
  • Jako olejek do masażu -> w Polinezji olejem monoi jest stosowany do tradycyjnego masażu ciała. Ty również stosując ten olej możesz wykonać masaż, który ma działanie kojące i pielęgnujące. Dodatkowo piękny i subtelny zapach olejku rozpieszcza i pobudza zmysły, pomaga się odprężyć i zrelaksować.
  • Do łagodzenia podrażnień słonecznych -> olejek monoi, tak jak czysty olej kokosowy ma właściwości przeciwzapalne i łagodzące. Z powodzeniem możesz stosować go w celu łagodzenia podrażnień spowodowanych zbyt długim i intensywnym opalaniem. Olej przyniesie natychmiastową ulgę skórze, delikatnie ją chłodząc i łagodząc podrażnienia oraz zaczerwienienie.
  • Jako nawilżający olejek do twarzy -> olej monoi ma bardziej długotrwałe działanie nawadniające, niż olej kokosowy i zapewnia nawilżenie naskóka utrzymujące się nawet przez 8 godzin. Doskonale sprawdza się więc jako olejek nawilżający do twarzy, tym bardziej, że jest lekki i szybko się wchłania. Najlepiej jeśli zastosujesz go w połączeniu z ulubionym hydrolatem roślinnym lub kwasem hialuronowym.

Olejek monoi możesz stosować też do łagodzenia podrażnień po depilacji, a także skutków ukąszeń owadów. Najlepiej sprawdza się w pielęgnacji suchej, podrażnionej, łuszczącej się i odwodnionej skóry, ale możesz po niego sięgnąć także mając skórę trądzikową.

Jak stosować olejek monoi do pielęgnacji włosów?

Po olejek monoi warto sięgnąć zawsze, a zwłaszcza wtedy, gdy Twoje włosy są suche i zniszczone lub masz problem z rozdwajającymi się końcówkami. Jak go stosować?

  • Jako olejek ochronny na końcówki włosów -> olej monoi wykazuje właściwości ochronne i wzmacniające. Zabezpieczając nim końcówki włosów ochronisz je przed rozdwajaniem i niekorzystnym wpływem czynników środowiskowych. Możesz stosować go zarówno na mokre, jak i suche włosy, bez potrzeby spłukiwania olejku z włosów.
  • Nawilżająca i regenerująca maska do włosów -> olej monoi możesz zastosować jako maskę do włosów, którą nakłada się na włosy jeszcze przed ich umyciem. Jeśli masz problem z podrażnioną i swędzącą skórą głowy albo łupieżem, wetrzyj olejek też w skórę. Nałóż na głowę foliowy czepek i po upływie godziny zmyj maskę delikatnym szamponem. Wcześniej olej możesz zemulgować za pomocą odżywki.

Wetrzyj olejek monoi we włosy przed wyjściem na basen. W ten sposób ochronisz włosy przed niszczącym działaniem chloru.

Jak kupić dobry olej monoi

Rosnąca popularność olejku monoi sprawiła, że wielu producentów kosmetyków zapragnęło mieć go w swojej ofercie. Niestety, tylko nieliczni mogą zaproponować nam oryginalny olej monoi, w takiej formie, w jakiej występuje on na Tahiti. Często na sklepowych półkach można trafić na perfumowane olejki, w których zawartość oleju monoi stanowi jedynie połowę składu, a w pozostałej prym wiedzie parafina lub inny olej mineralny. Dlatego decydując się na zakup olejku monoi zwróć uwagę na jego etykietę. Składnikami, które powinny zostać wymienione w INCI są Cocos nucifera (kokos) lub Cocos nucifera oil (olej kokosowy) i Gardenia taitensis (gardenia), która może być także w formie ekstraktu występującego pod nazwą Gardenia Tahitensis Flower Extract. Poza nimi w składzie olejku nie powinno być nic więcej. Pamiętaj też, że olej monoi w temperaturze pokojowej ma stałą konsystencję. Olejem, który mogę Ci polecić jest olejek monoi, który znajdziesz w ofercie marki Bioline. Jest to olej wysokiej jakości, którego działanie na pewno Cię nie rozczaruje.

Olejek monoi – wyjątkowa pielęgnacja skóry i włosów prosto z rajskiego ogrodu

Podsumowanie

Nie tylko wyjątkowy, egzotyczny zapach przywołujący na myśl obraz rajskiego ogrodu, ale też świetne działanie pielęgnacyjne sprawiają, że warto wypróbować olej monoi i na stałe włączyć go do pielęgnacji skóry i włosów. Zwłaszcza teraz, gdy lato i wakacje powoli się kończą, a Ty chcesz jak najdłużej zachować wspomnienia ciepłych i słonecznych dni, a także wspomóc szybką i skuteczną regenerację skóry i włosów, którym słońce mogło trochę zaszkodzić.

Koniecznie daj znać, czy znasz i stosujesz olejek monoi oraz za co najbardziej go lubisz 🙂

Przeczytaj także

Rokitnik w roli głównej – kosmetyki, które pokochają Twoja skóra i włosy

Kosmetyki, w których składzie kluczową rolę odgrywa rokitnik, doskonale wpływają na wygląd suchej, dojrzałej, podrażnionej i naczynkowej cery. Są też pomocne w pielęgnacji cery z trądzikiem różowatym, zmęczonej, poszarzałej i odwodnionej. Stosowane do włosów wzmacniają je, wspomagają ich regenerację, przywracają elastyczność i naturalny połysk. A to wszystko za sprawą jednego, wyjątkowa składnika, którym jest olej rokitnikowy. Olej z owoców rokitnika jest jednym z najbardziej wartościowych i najwyżej cenionych olejów w kosmetyce. Wyróżnia się między innymi wysokim stężeniem kwasu tłuszczowego palmityno-oleinowego (omega-7),...

Komentarze (4)

  1. Z olejkiem monoi jeszcze się nie spotkałam ale brzmi bardzo pachnąco 🙂 Może spróbuję zrobić go sama dodając trochę olejku eterycznego do oleju z kokosa. Pozdrawiam!

    1. W ten sposób uzyskasz tylko zapach. Kwiat gardenii ma też właściwości pielęgnacyjne i pełni w monoi ważne zadania. Olejek eteryczny to nie to samo. Pozdrawiam 🙂

  2. Hej, świetny opis. Dzięki Tobie zakupiłam olejek i po prostu…zakochałam się. Stosuję go do wszytskiego! Mam pytanie – czy jest sposób by zamknąc ten cudowny zapach w formie perfum? Mam problem z plamieniem i dużą tłustością, inaczej sotosowałabym po prostu olejek bezpośrednio, ale nie mogę choodzić cały dzień wysmarowana tłustym. Jakaś rada? Może da sie kupić sam ekstrakt? Głośno myslę, byłabym ci wdzięczna za rade 🙂

    1. Nie wiem, jak się robi perfumy, ale myślę, że możesz zrobić sobie mgiełkę do ciała z olejem monoi i mieć bardzo podobny efekt 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


FreshMail.pl