Woda ryżowa na włosy – japoński sposób na blask i porost włosów

woda ryżowa na włosy

Woda ryżowa na włosy stosowana jest od wieków przez Japonki i nie ma właściwie azjatyckiej pielęgnacji bez tego produktu. Dodaje objętości, nadaje intensywny połysk, wygładza i znakomicie podkreśla loki i fale. To nie jedyne jej właściwości. Sprawdź, jakie efekty przynosi zwykła woda po ryżu.

Pielęgnacja włosów, zwłaszcza jak masz włosy zniszczone i matowe, może być bardzo wymagająca. Wprawdzie w sklepach znajdziesz mnóstwo produktów odżywczych i wygładzających, ale mam dla Ciebie prawdziwy hit – wodę ryżową na włosy! Jej zaletą jest to, że bardzo szybko się ją przygotowuje we własnym domu i wystarczy 5 minut, aby Twoje włosy odzyskały witalności i blasku. Gotowa na podróż po świecie japońskiej pielęgnacji?

Co to jest woda ryżowa?

Woda ryżowa to po prostu mieszanka, jaka zostaje po ugotowaniu lub namaczaniu ryżu. Wykazuje wiele cennych właściwości, przez które jest wykorzystywana nie tylko do włosów. Woda ryżowa stosowana jest też do twarzy, na przykład do demakijażu lub na trądzik, a także jako tonik do skóry. Dziś jednak skupię się na włosach.

Woda ryżowa wykazuje wiele właściwości zdrowotnych, a zwłaszcza taka pozostała po gotowaniu białego ryżu, ponieważ zawiera najwięcej protein i skrobi. Oprócz tego woda ryżowa zawiera m.in. witaminy z grupy B, witaminę E i przeciwutleniacze, cynk, żelazo, magnez, potas. 

Stosowanie wody ryżowej do wzmacniania i upiększania włosów nie jest niczym nowym. Jej historia sięga starożytnego okresu Heian w Japonii, kiedy to dworskie damy miały piękne, długie włosy, luźno opadające na podłogę (suberakashi). Współcześnie również mamy podobną historię – kobiety w wiosce Huangluo w Chinach słyną z włosów, które mają średnio 1,8 metra długości. Oprócz niesamowitej długości, włosy kobiet Yao utrzymują swój kolor na dłużej, ponieważ nie zaczynają siwieć przed osiągnięciem 80. roku życia. Co jest ich sekretem? Japońskie Yu-Su-Ru, czyli woda z ryżu!

Właściwości wody ryżowej

Kobiety w Chinach, Japonii i Azji Południowo-Wschodniej od wieków stosują wodę ryżową do pielęgnacji włosów. Powszechnie uważa się, że woda z ryżu sprawia, że włosy stają się gładkie i lśniące, a także przyspiesza ich wzrost. Jedną z najlepszych części tego produktu kosmetycznego jest to, że jest tak łatwy do wykonania. Ale czy właściwości wody ryżowej zostały naukowo udowodnione? Tak!

Badanie z 2010 roku wskazuje, że działanie wody ryżowej na włosy może być korzystne. Autorzy zauważają, że woda ryżowa może zmniejszać tarcie powierzchniowe i zwiększać elastyczność włosów. Badanie opiera się jednak na przykładach historycznych i na ich podstawie opracowano wnioski.

Współczesne badania skupiają się na inozytolu – składniku wody ryżowej – i jego wpływie na włosy. Udowodniono, że jest on w stanie penetrować uszkodzone włosy i naprawiać je od wewnątrz. Chroni nawet włosy przed przyszłymi uszkodzeniami. Ośrodek badawczy w Japonii opracował technikę obrazowania, która wizualizuje wzmacniający wpływ inozytolu na włosy – znajdziesz ją tutaj.

Woda ryżowa na włosy:

  • działa oczyszczająco
  • ułatwia rozczesywanie
  • nawilża i wygładza
  • zwiększa połysk
  • wzmacnia pasma
  • przyspiesza porost włosów
  • pomaga włosom rosnąć zdrowo i długo
  • koi podrażnienia skóry głowy

Warto dodać, że oprócz korzyści dla włosów woda ryżowa może również korzystnie wpływać na skórę głowy. Badanie z 2002 r. wykazało, że skrobia zawarta w wodzie ryżowej pomaga leczyć uszkodzoną i podrażnioną skórę u osób z zapaleniem skóry.

Jak zrobić wodę ryżową w domu?

Jedyne, czego potrzebujesz, aby zrobić wodę ryżową w domu, to woda i ryż. Nie trzeba nawet gotować! Przygotuj ulubiony ryż oraz wodę, najlepiej destylowaną albo filtrowaną.

Na włosy możesz wykorzystać wodę po ugotowaniu ryżu, wodę po namaczaniu ryżu lub sfermentowaną wodę ryżową, która jest najbardziej polecana, bo zawiera najwięcej przeciwutleniaczy.

Instrukcja, jak przygotować wodę ryżową:

  1. Przygotuj wodę i ryż. Zastosuj proporcje 1:3, czyli jedną porcję ryżu na trzy porcje wody.
  2. Dokładnie opłucz i odcedź ryż, aby usunąć zanieczyszczenia, których nie chcesz nakładać na włosy.
  3. Wymieszaj ryż z wodą w misce do momentu aż woda stanie się mętna i pozostaw na 15 minut.
  4. Odcedź ryż, ale w taki sposób, aby zachować wodę. Ryż możesz zachować na później lub ugotować.
  5. Wlej uzyskaną wodę ryżową do pojemnika (najlepiej szklanego) i przykryj szmatką.
  6. Na jedną dobę (maksymalnie 2 dni) odstaw wodę ryżową i przechowuj w temp. pokojowej od 12 do 24 stopni Celsjusza.
  7. Przelej odrobinę wody do atomizera lub całość do butelki szamponu i użyj według potrzeb.
  8. Wodę ryżową przechowuj zawsze w lodówce. Po użyciu pamiętaj, aby ją tam odstawić.

Woda ryżowa powinna być przechowywana w lodówce do tygodnia, dzięki czemu zachowa swoją moc, a Ty zyskasz mnóstwo czasu, by czerpać z jej niezwykłych właściwości.

Możesz również zrezygnować ze sfermentowanej wody ryżowej i wykorzystać wodę po mieszaniu ryżu od razu. Jednak fermentacja wydobywa witaminy i minerały, ponadto podczas tego procesu płukanka przyjmuje pH bardzo podobne do naturalnego pH włosów. Badanie z 2012 r. wskazuje też, że sfermentowane substancje mają większą ilość przeciwutleniaczy, które mogą zwalczać uszkodzenia komórek włosów i skóry.

Możesz również zrobić wodę ryżową gotowaną. Wówczas ugotuj porcję ryżu, dodając dwa razy więcej wody niż zwykle. Wodę odlej, daj jej ostygnąć i przelej do butelki lub innego pojemnika. Uwaga! Mieszanka może być gęsta, zatem rozcieńcz ją, aby uzyskać upragnioną konsystencję płukanki z wody ryżowej, zwłaszcza jak masz ciemne włosy (bardziej skoncentrowana woda ryżowa może je rozjaśnić). Dobrym sposobem jest dodawanie kilka łyżeczek esencji na szklankę czystej wody.

Jak stosować wodę ryżową na włosy?

Kolejną zaletą wody ryżowej, oprócz łatwego i taniego przygotowania, jest uniwersalne zastosowanie. Oznacza to, że nie musisz pilnować ściśle harmonogramu i pamiętać, aby nakładać ją rano lub wieczorem. Po prostu używaj jej po umyciu włosów, a systematyczność dopasuj do własnych potrzeb. Możesz stosować ją raz dziennie lub nawet raz w tygodniu.

Gdy będziesz nakładać wodę ryżową na włosy, skup się przede wszystkim na skórze głowy. Możesz również zastosować lekki masaż głowy. Następnie pozostaw wodę na włosach 5 minut i spłucz ciepłą wodą. Efekty są widoczne od razu! Zwróć uwagę, że włosy stały się inne w dotyku – może się wydawać, że mają zewnętrzną, cienką powłokę, która je chroni.

Możesz zrobić mgiełkę z wody ryżowej i odświeżać nią włosy w ciągu dnia. Jeśli Twoje włosy są matowe, taka mgiełka może przynieść im upragnione nabłyszczenie.

Już po jednym użyciu zauważysz, że Twoje włosy nabrały blasku, miękkości i sprężystości. Przy regularnym stosowaniu staną się widocznie mocniejsze i gęściejsze. Wielbicielki tej metody wskazują, że po tygodniu włosy stają się pełniejsze i łatwiejsze do układania, a przy tym mniej się niszczą i wyrywają przy suszeniu i stylizacji.

Szukasz kosmetyków ze składnikami pochodnymi od ryżu? Sprawdź nasze propozycje:

Woda ryżowa na włosy – podsumowanie

Płukanie włosów w wodzie ryżowej to tradycyjny zabieg upiększający popularny w wielu regionach Azji. Woda ryżowa może zastąpić komercyjną odżywkę czy tonik/mgiełkę na włosy. Wielbicielki azjatyckiej pielęgnacji uważają wodę ryżową za zbawienną kurację dla włosów. Stosowana jest nie tylko, aby poprawić strukturę i wygląd włosów, ale też na ich porost.

Ogromną zaletą tej metody jest jej dostępność i łatwość wykonania. Zachęcam zatem do spróbowania jej w domu.

Czy używasz wody ryżowej? Zauważyłaś u siebie efekty? A może masz inne domowe sposoby na to, aby nadać włosom gładkości i blasku? Podziel się w komentarzu!

Źródła:

  1. „Development of Hair-Care Products from Rice Water, Visualizing the penetration of a protective compound into the hair using spectroscop”, research method, Beamline used at SPring-8: Infrared Materials Science (BL43IR) (dostęp dn. 27.08.2021).
  2. S. Inamasu, R. Ikuyama, Y. Fujisaki, K.-I. Sugimoto, „Abstracts: The effect of rinse water obtained from the washing of rice (YU-SU-RU) as a hair treatment”, 1 Sept 2010, Journal of Cosmetic Chemists (SCCJ), Volume 44, No. 1, 2010, S. (dostęp dn. 27.08.2021).
  3. D. Hunaefi, D. N. Akumo, H. Riedel, I. Smetanska, „The Effect of Lactobacillus plantarum ATCC 8014 and Lactobacillus acidophilus NCFM Fermentation on Antioxidant Properties of Selected in Vitro Sprout Culture of Orthosiphon aristatus (Java Tea) as a Model Study”, Antioxidants 2012, 1(1), 4-32. (dostęp dn. 27.08.2021).
  4. K. De Paepe, J.P. Hachem, E. Vanpee, D. Roseeuw, V. Rogiers, „Effect of rice starch as a bath additive on the barrier function of healthy but SLS-damaged skin and skin of atopic patients”, Acta Derm Venereol, 2002;82(3):184-6.

Przeczytaj także

Domowy peeling do twarzy i ciała: 5 receptur, które warto wypróbować

Domowy peeling do twarzy i ciała: 5 receptur, które warto wypróbować

Prezenty na Dzień Matki – kosmetyki naturalne, które sprawią radość Twojej mamie

Prezenty na Dzień Matki – kosmetyki naturalne, które sprawią radość Twojej mamie

Dodaj komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany