Arginina (L-arginina) na twarz i włosy – poznaj rewolucyjny aminokwas!

arginina w kosmetykach

Arginina jest wyjątkowym nawilżaczem powszechnie stosowanym w kosmetyce, głównie do pielęgnacji skóry suchej i atopowej oraz zniszczonych włosów. Ten cenny aminokwas przynosi szereg korzyści dla piękna! Poznaj go bliżej i dowiedz się, jakie ma właściwości i jakie korzyści zapewnia.

Masz przesuszoną, zniszczoną lub podrażnioną skórę? A może Twoje włosy są cienkie i słabe, do tego wolno rosną, a nawet wypadają? Powinnaś bliżej poznać L-argininę, która wprawdzie jest aminokwasem wytwarzanym przez organizm, ale z wiekiem zdolność do syntezy argininy maleje, dlatego warto dostarczać ją od zewnątrz, w kosmetykach. Argininę możesz kojarzyć z suplementami na serce oraz dla sportowców, ale to nie koniec jej magicznych właściwości! Kremy z argininą znakomicie nawilżają i koją nawet atopową skórę, a preparaty na włosy z argininą przyspieszają ich wzrost. Co to jest arginina i dlaczego warto ją wprowadzić do rutyny pielęgnacyjnej? O tym w artykule.

Co to jest arginina?

W 1886 roku arginina została po raz pierwszy wyizolowana z siewek łubinu i dyni przez niemieckiego chemika Ernsta Schulze. Jest naturalnym aminokwasem wykorzystywanym w biosyntezie białek, w tym kreatyny.  Ponadto bierze duży udział w syntezie takich związków jak keratyna i mocznik. Otrzymywana jest z nieoczyszczonego cukru, który ma zbawienny wpływ na funkcjonowanie skóry, w tym skóry głowy.

Oprócz tego arginina uwalnia tlenek azotu we krwi, który następnie rozszerza naczynia krwionośne w krwiobiegu, co może pomóc w niektórych schorzeniach krążenia. Dlatego też jednym z zastosowań argininy – oprócz kosmetycznych – jest suplementacja w celu wsparcia zdrowia serca oraz jej obecność w lekach na erekcję. L-arginina stymuluje również uwalnianie hormonu wzrostu, insuliny i innych substancji w organizmie. Dodatkowo działa jako prekursor innych aminokwasów, w tym glutaminianu, proliny i kreatyny, i jest niezbędna dla zdrowia i funkcjonowania układu odpornościowego. Dziś skupię się na zastosowaniu w kosmetyce i właściwościach argininy w odniesieniu do stosowania na twarz i włosy.

Arginina jest aminokwasem endogennym, co oznacza, że ludzki organizm może ją sam syntetyzować. Poza tym, że występuje naturalnie w naszym ciele, jest też obecna w produktach spożywczych. W czym jest arginina? Najlepszym naturalnym źródłem L-argininy jest żywność bogata w białko. Dla niektórych osób głównym źródłem L-argininy mogą być białka zwierzęce, takie jak czerwone mięso (wołowina), pierś z kurczaka i indyka, schab i produkty mleczne. Jest też dostępna w źródłach roślinnych jak zboża, fasola, orzechy i soja. Ryby i jajka zawierają niewielkie ilości L-argininy, jednak są wciąż jej cennym źródłem, ponieważ pomagają organizmowi uzupełnić niezbędne zasoby.

Właściwości argininy

Ze względu na swoje nawilżające właściwości L-arginina znalazła główne zastosowanie w kosmetykach. Preparaty z tym aminokwasem polecane są przede wszystkim osobom, które chcą uzyskać szybki efekt nawilżenia i ukojenia lub też uelastycznienia i wzmocnienia włosów.

Co daje arginina:

  • dogłębnie nawilża
  • łagodzi podrażnienia
  • przyspiesza regenerację i proces gojenia się ran
  • poprawia elastyczność dzięki pobudzeniu syntezy kolagenu
  • przyspiesza proces leczenia skóry suchej, podrażnionej i atopowej
  • pomaga odbudować suche i zniszczone włosy
  • stymuluje porost silnych włosów

W badaniach wykazano, że arginina wykazuje działanie przeciwutleniające. Przeciwutleniacze działają poprzez neutralizację wolnych rodników, które przyczyniają się do powstawania przedwczesnych zmarszczek i drobnych linii na skórze. Wolne rodniki uszkadzają ważne składniki komórkowe, takie jak błona komórkowa, DNA i białka komórkowe (kolagen). Uszkodzony kolagen jest głównym czynnikiem wpływającym na wygląd starzejącej się skóry. Dlatego stosując miejscowe przeciwutleniacze, takie jak arginina, skóra może skorzystać i być lepiej chroniona przed wolnymi rodnikami.

To nie koniec jej cudownych właściwości! Efekty, jakie zapewnia L-arginina stosowana na twarz bądź włosy są wielokierunkowe. 

Arginina w kosmetykach

Arginina stosowana jest w kosmetykach i produktach do pielęgnacji skóry, które pomagają chronić skórę przed wolnymi rodnikami, zwiększają widoczny poziom nawilżenia skóry i wspomagają produkcję kolagenu. Arginina nie tylko wzmacnia barierę hydrolipidową, ale też penetruje głębokie warstwy skóry, stając się humektantem pomagającym utrzymać optymalny efekt nawodnienia. Dlatego też krem z argininą polecany jest zwłaszcza osobom z suchą lub atopową skórą.

Arginina jest substancją bezpieczną i nietoksyczną. Stosowana na skórę nie wywołuje podrażnień, wręcz przeciwnie – pomaga je złagodzić.

Preparaty ze stężeniem 20% argininy stosowane są przy peelingach chemicznych (głównie na bazie kwasu mlekowego), po laseroterapii czy po zabiegu derma-rollerem. Jej zadaniem jest neutralizacja substancji mocno drażniących, tym samym działa kojąco na skórę i zmniejsza dyskomfort.

Arginina na twarz

Arginina stosowana jest w kosmetyce głównie ze względu na niezwykłe właściwości nawilżające – nawilża nie tylko naskórek, ale też głębokie partie skóry za sprawą arginazy, która przekształca argininę w mocznik na poziomie komórkowym. Pomaga również skórze wytwarzać składniki, takie jak ceramidy, cholesterol i glikozaminoglikany. W połączeniu z lipidami obecnymi w skórze, sprawia, że Twoja skóra jest elastyczna i promienna.

Maksymalne stężenie, w jakim powinna być stosowana arginina w kosmetykach to 3-7%. Niektóre produkty mogą zawierać różne stężenia argininy – zawsze sprawdzaj. Te powyżej 20% przeznaczone są do użytku profesjonalnego.

Działanie argininy na skórę:

  • wyjątkowo skuteczny humektant, nawilżający nawet głębokie warstwy skóry
  • pobudza produkcję kolagenu w skórze
  • koi skórę, dlatego stosuje się ją po peelingu, laserze lub po drażniących czynnikach jak mróz czy mocny wiatr
  • pomaga leczyć poparzenia słoneczne oraz oparzenia
  • wzmacnia barierę ochronną skóry
  • delikatnie oczyszcza skórę w połączeniu z łagodnym kwasem
  • wykazuje błyskawiczne działanie, widoczne już po jednokrotnej aplikacji
  • polecana do skóry bardzo suchej i atopowej

Nie tylko w kremach do twarzy znajdziesz argininę. Obecna jest też w tonikach, serach, kremach pod oczy, maskach i peelingach do twarzy. Toniki z argininą wykazują działanie neutralizujące i pomagają zadbać o kondycję skóry po zabiegach z kwasem. Przykładami kosmetyków z argininą są krem pod oczy od Mizon czy też odżywcze serum do twarzy Purito.

Inne polecane kosmetyki z argininą do twarzy:

Arginina na włosy

Dzięki swojej cesze rozszerzania naczyń krwionośnych arginina stosowana jest w preparatach pobudzających wzrost włosów. Sprawia, że substancje aktywne lepiej przenikają do mieszka włosa, co zapewnia jego lepsze odżywienie. W rezultacie arginina wzmacnia osłabione, wypadające włosy, ze skłonnością do łysienia. Przykładowo arginina stanowi ważny składnik stymulującej kuracji na porost włosów BasicLab oraz rozgrzewającej ziołowej wcierki od Anwen.

Działanie argininy na włosy:

  • wspomaga porost włosów
  • zapobiega nadmiernemu wypadaniu włosów, np. przy łysieniu
  • zwiększa przenikanie substancji aktywnych z kosmetyków
  • daje efekt lekkiego rozgrzania, co sprzyja odżywieniu mieszków włosowych
  • dodaje włosom objętości i puszystości
  • wygładza, ułatwiając rozczesywanie włosów i zapobiega elektryzowaniu
  • polecana do włosów suchych, zniszczonych i trudnych do ułożenia

Co ciekawe, wyniki badań przeprowadzone pod okiem japońskiego naukowca Eiko Oshimury i opublikowane w “Journal of Cosmetic Science” sugerują, że arginina zapobiega niepożądanemu atakowi nadtlenku wodoru na białka włosów i lipidy powierzchni włosów. Co to oznacza w praktyce? Oznacza, że może pomóc chronić kolor włosów. Podobnego zdania są naukowcy z amerykańskiej Kliniki Mayo, którzy wskazują że arginina bierze udział w produkcji melaniny (barwnika odpowiedzialnego za kolor włosów i skóry). Ich zdaniem, to niewystarczający poziom l-argininy może skutkować osłabieniem i wypadaniem włosów

Polecane kosmetyki z argininą do włosów:

Jak stosować argininę? Regularnie!

Stosowanie kosmetyków z argininą powinno odbywać się zgodnie z zaleceniami producenta. Ogólnie tylko w przypadku argininy w suplementach istnieją konkretne wytyczne co do dawkowania. Kosmetyki do codziennego stosowania zawierają niskie stężenie argininy, ponadto jej rola często jest wspomagająca i ma ułatwiać absorpcję składników aktywnych. Tym samym jest bezpieczna, jednak, aby przyniosła upragnione rezultaty, potrzeba systematyczności.

Jeśli stosujesz argininę na podrażnioną skórę, efekt ukojenia odczujesz natychmiastowo. Przy systematycznym stosowaniu L-arginina odżywia od środka skórę oraz włosy.

Zamiast korzystać z gotowych kosmetyków z argininą, możesz zrobić domowy krem nawilżający. Możesz połączyć składniki nawilżające jak masło shea z łagodzącymi typu panthenol i dodać swoje ulubione oleje. Zadbaj o prawidłowe stężenie argininy na poziomie 5%. Możesz dodać również naturalny konserwant, który przedłuży trwałość kremu.

Kosmetolog radzi: Czy stosowanie argininy w kosmetykach jest bezpieczne?

kosmetolog radzi

Bezpieczeństwo argininy (jak i innych α-aminokwasów zostało ocenione w 2013 r. przez Panel Ekspertów ds. Przeglądu Składników Kosmetycznych (CIR) –  grupę, która odpowiada za ocenę bezpieczeństwa składników kosmetyków oraz produktów przeznaczonych do pielęgnacji skóry i włosów. 

Eksperci skupili się przede wszystkim na ocenie argininy pod kątem potencjalnego podrażnienia skóry i ryzyka wystąpienia uczulenia – co jest istotne dla obecności tego aminokwasu w składzie kosmetyków przeznaczonych do stosowania na skórę. Dostępne dane wykazały, że arginina w istniejących formułach kosmetyków nie wykazuje ani działania podrażniającego, ani uczulającego. W związku z tym Panel Ekspertów stwierdził, że arginina jest bezpiecznym składnikiem kosmetyków. Maksymalne stężenie argininy w produktach kosmetycznych nie powinno przekraczać 18%.

Naszych obaw nie powinna też wzbudzać obecność w składzie produktów kosmetykach α-aminokwasów, takich jak: alanina (Alanine), chlorowodorek argininy (Arginine HCl), asparagina (Asparagine), kwas asparaginowy (Aspartic Acid), asparaginian wapnia (Calcium Aspartate), glicynian wapnia (Calcium Glycinate), cysteina (Cysteine), chlorowodorek cysteiny (Cysteine HCl) oraz cystyna (Cystine). Lista tych składników może w przyszłości ulec rozszerzeniu.

L-arginina – podsumowanie

Arginina powinna być stosowana przez osoby, które zmagają się z bardzo suchą skórą. Mogą sięgać po rozmaite kremy z argininą lub balsamy, które nie tylko wykorzystywane są w przemyśle kosmetycznym, ale i farmaceutycznym. Popularnym zastosowaniem argininy są maści i kremy na odleżyny i oparzenia od przebywania w pozycji leżącej – wtedy najczęściej stosuje się kompleks z argininy, panthenolu, lnu i oleju canola. Regularnie stosowanie szamponu z argininą pobudzi wzrost włosów, a substancje aktywne przenikają do mieszków, tym samym włosy staną się lepiej odżywione i mocniejsze.

Czy używasz kosmetyków z argininą? A może wybrałaś wcierki do włosów z jej dodatkiem? Podziel się w komentarzu!

Źródła:

  1. International Journal of Toxicology. 2013. Safety Assessment of α-Amino Acids as Used in Cosmetics. Dostęp: 28.10.2021.

Przeczytaj także

Derma Eco Baby – łagodna pielęgnacja delikatnej skóry Twojego dziecka

Derma Eco Baby – łagodna pielęgnacja delikatnej skóry Twojego dziecka

Najlepsze szampony do włosów puszących się – Ranking TOP9 w 2022 roku

Najlepsze szampony do włosów puszących się – Ranking TOP9 w 2022 roku

Dieta dla pięknych włosów – jakich witamin potrzebują Twoje włosy?

Dieta dla pięknych włosów – jakich witamin potrzebują Twoje włosy?

Komentarze (1)

  1. A
    Anna
    Zawsze zwracam uwagę na zawartość argininy w odżywkach, sprayach i wcierkach do włosów. Seria Radical jest bardzo fajna jeśli chodzi o skład i przystępna cenowo. Ze względu na właściwości jest stosowana również w kremach dla osób obłożnie chorych czy starszych. Sama używam do suchej, podrażnionej skóry po goleniu balsamu Seni dla seniorów z argininą 😉

Dodaj komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany