Olej z ogórecznika – ratunek dla podrażnionej skóry

Olej z ogórecznika – ratunek dla podrażnionej skóry

Olej z ogórecznika to bogactwo kwasu GLA. Ma on niezwykły wpływ na skórę problematyczną, zmagającą się z trądzikiem, łojotokiem, łuszczycą. Ale może być też wykorzystywany w pielęgnacji skóry, która nie jest problematyczna i służyć zachowaniu jej młodego i zdrowego wyglądu.

Chociaż olej z ogórecznika nie jest tak popularny, jak olej kokosowy, malinowy i ze słodkich migdałów, to zdecydowanie warto poznać go bliżej. Nie tylko dla ładnej skóry, ale i lepszego zdrowia. Z dalszej części wpisu dowiesz się, jakie właściwości i działanie przypisuje się olejowi z ogórecznika oraz w jakich celach warto go stosować.

Co zawiera olej z ogórecznika?

Olej z ogórecznika – ratunek dla podrażnionej skóry

Olej z ogórecznika lekarskiego, jednorocznej rośliny pochodzącej z krajów śródziemnomorskich, jest cennym źródłem kwasów: mlekowego, jabłkowego i octowego, flawonoidów, garbników, witamin C i B, potasu, cynku, żelaza, magnezu, wapnia, substancji czynnych takich jak alantoina oraz kwasów Omega-6.

Tym, co w nim najcenniejsze jest jednak GLA – kwas γ-linolenowy należący do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), bardzo potrzebny do utrzymania prawidłowej struktury skóry oraz zdrowej aktywności komórkowej. Ilość kwasu GLA w tłoczonym na zimno oleju z nasion ogórecznika lekarskiego to około 18 –25 g/100 g kwasów tłuszczowych.

Poza GLA olej z ogórecznika zawiera też kwas linolowy i oleinowy. Co ważne – zachowują one w stosunku do siebie idealne proporcje, czyniąc ten olej wyjątkowo skutecznym i potrzebnym skórze.

Kwas GLA i jego znaczenie dla skóry

Kwas GLA jest prekursorem prostaglandyny PGE1. Jest to substancja odgrywająca rolę regulatora wielu procesów fizjologicznych, odpowiadających za prawidłowy stan skóry. Niedobór kwasu GLA osłabia barierę skórną, przyspiesza powstawanie zmarszczek oraz przebarwień skórnych. Ma on też ogromne znaczenie w leczeniu wielu chorób skórnych, m.in.: wyprysków, atopowego zapalenia skóry, łojotokowego zapalenia skóry i egzemy.

Olej z ogórecznika dzięki dużej zawartości kwasu GLA znajduje zastosowanie w pielęgnacji skóry suchej, podrażnionej, wrażliwej i problematycznej. Przywraca właściwy poziom nawilżenia, działa przeciwzapalnie i łagodząco.

Olej z ogórecznika – właściwości pielęgnacyjne

Olej z ogórecznika – ratunek dla podrażnionej skóryTłoczony na zimno olej z ogórecznika traktuje się jako antidotum na problemy skórne, takie jak trądzik, egzema, łuszczyca, atopowe zapalenie skóry. Jego stosowanie zaleca się też przy problemach z łojotokiem, w pielęgnacji skóry ekstremalnie suchej i odwodnionej. Możesz po niego sięgnąć również wtedy, gdy zmagasz się z trądzikiem różowatym i chcesz wzmocnić naczynka krwionośne, masz wrażliwą i skłonną do alergii skórę, albo przesadziłaś z opalaniem.

Co dobrego olej z ogórecznika może zrobić dla Twojej skóry?

♥ złagodzić podrażnienia

♥ powstrzymać rozwój stanów zapalnych o podłożu bakteryjnym

♥ złagodzić świąd skóry

♥ przywrócić właściwy poziom nawilżenia suchej skórze

♥ zapewnić ochronę przed utratą nawilżenia

♥ poprawić napięcie mało elastycznej skóry

♥ powstrzymać rozwój alergii skórnych

♥ wspomóc regenerację skóry podrażnionej i uszkodzonej działaniem promieniowania UV

♥ spowolnić procesy starzenia skóry

♥ przyspieszyć gojenie się ran

♥ wspomóc oczyszczanie skóry z toksyn

♥ wzmocnić naczynka

♥ złagodzić zaczerwienie związane np. z trądzikiem różowatym

♥ wzmocnić barierę ochronną naskórka

♥ powstrzymać rozwój trądziku młodzieńczego

♥ przywrócić skórze zdrowy koloryt

♥ zmiękczyć i wygładzić skórę

Regularne stosowanie oleju z ogórecznika służy utrzymaniu zdrowia i kondycji skóry. Poprawia też jej wygląd i skutecznie wspiera w walce o zatrzymanie procesów starzenia.

Dzięki olejowi z ogórecznika skóra jest odpowiednio nawilżona, miękka i gładka. Znika nieprzyjemne uczucie ściągnięcia, skóra nie jest szorstka i zaczerwieniona.

Podrażnienia stają się mniej dokuczliwe, a skóra jest znacznie bardziej odporna na niekorzystne działanie czynników zewnętrznych i wolnych rodników.

Olej z ogórecznika w kosmetyce

Olej z ogórecznika – ratunek dla podrażnionej skóry

W kosmetykach często stosuje się ekstrakt olejowy z ogórecznika lekarskiego. Ma on zastosowanie zwłaszcza w preparatach kosmetycznych o właściwościach antyoksydacyjnych, ściągających, nawilżająco-ochronnych i wzmacniających. Dlatego olej z ogórecznika i jego ekstrakt możesz znaleźć w składach kosmetyków, których zadaniem jest pielęgnacja przeciwzmarszczkowa, łagodząco-ochronna, nawilżająca i przeciwtrądzikowa. Ale nie tylko! Bo olej z ogórecznika może służyć też do wzmacniania paznokci oraz do walki z łupieżem, dlatego znajdziesz go również w szamponach do włosów i kremach do rąk oraz produktach do pielęgnacji paznokci. W INCI występuje pod nazwą Borago Officinalis Seed lub Borago Officinalis.

  • Olej z ogórecznika
  • Naturalny olej z ogórecznika lekarskiego BIO
  • Olej z ogórecznika

Jak stosować olej z ogórecznika

Olej z ogórecznika możesz stosować bezpośrednio na skórę. Jeśli jednak wiesz, że Twoja skóra źle reaguje na kwasy organiczne, warto żebyś stosowała go w połączeniu np. z olejem jojoba.

Olej z ogórecznika może służyć również do wzmocnienia działanie gotowych kremów, balsamów i serum do twarzy. Jest też cennym składnikiem własnoręcznie robionych kosmetyków, ale warto pamiętać o tym, żeby nie stosować go w zbyt dużym stężeniu. Zaleca się, aby w kremach i serum do twarzy stężenie wynosiło od 1 do 5%, a w balsamach do ciała od 5 do 10%.

Olej z ogórecznika służy nie tylko skórze

Olej z ogórecznika – ratunek dla podrażnionej skóry

Olej z ogórecznika służy nie tylko skórze, ale i zdrowiu. Stosowany profilaktycznie i leczniczo przynosi wiele korzyści zdrowotnych, wspiera układ odpornościowy i wspiera leczenie nawet ciężkich dolegliwości.

Kiedy warto sięgnąć po olej z ogórecznika?

♥ przy lekkiej depresji

♥ przy oczyszczaniu organizmu z toksyn oraz niebezpiecznych produktów przemiany materii

♥ przy leczeniu zapaleń i uszkodzeń błon śluzowych układu oddechowego, żołądka, jelit, przełyku, jamy ustnej

♥ w celu uregulowania krążenia krwi

♥ jako wsparcie przy chorobie reumatycznej

♥ przy wzmożonym wysiłku umysłowym

♥ w celu odprężenia i ukojenia nerwów

♥ aby obniżyć zbyt wysokie ciśnienie tętnicze i wysoki poziom cholesterolu

♥ przy menopauzie – w celu poprawy samopoczucia

Podsumowanie

Olej ogórecznika to olej wyjątkowy z wielu powodów. Wysoki poziom GLA, właściwości pielęgnacyjne i zdrowotne sprawiają, że ten wciąż mało znany olej warto poznać bliżej i mieć nie tylko w kosmetyczce, ale i domowej apteczce. Odpowiednio stosowany może być nie tylko wsparciem dla naszego zdrowia, ale przede wszystkim antidotum na problemy skórne.

Znasz olej z ogórecznika? Jak oceniasz jego właściwości i działanie?

Źródła wykorzystane w artykule:

Przeczytaj także

Co przyspiesza porost włosów? Sprawdź te 5 trików

Co przyspiesza porost włosów? Sprawdź te 5 trików

Kosmetyki Make Me Bio – natura w czystej postaci

Kosmetyki Make Me Bio – natura w czystej postaci

Włosy pod kontrolą, czyli jak dbać o włosy kręcone

Włosy pod kontrolą, czyli jak dbać o włosy kręcone

Dodaj komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany