Olej z ostropestu w kosmetyce – wsparcie dla młodej skóry i włosów

Olej z ostropestu

Olej z ostropestu nazywany jest eliksirem młodości i polecany jest do picia na rozmaite dolegliwości. To nie jedyne jego zastosowanie. Ostropest wykorzystywany jest w kosmetyce do pielęgnacji cery i włosów, a wśród jego najcenniejszych właściwości wymienia się tu działanie anti-aging. W tym artykule przybliżamy, jak działa olej z ostropestu, jak go stosować i na jakie efekty możesz liczyć.

W świecie kosmetycznym co chwilę pojawiają się nowe trendy odnoszące się do stosowania rozmaitych olejów czy naparów roślinnych. Olej z ostropestu nie jest tu niczym nowym, ponieważ już od stuleci wykorzystywany jest w medycynie do wspomagania leczenia wielu schorzeń, w tym skórnych, przez co znajduje się w składzie wielu kosmetyków. Ze względu na sporą zawartość witaminy E znajdziesz go głównie w kosmetykach do cery dojrzałej, ale możesz też sięgnąć po czysty olej, który z powodzeniem możesz nakładać na twarz i włosy.

Czym jest ostropest plamisty?

Ostropest plamisty (łac. Silybum marianum) to niepozorna roślina pochodząca z rejonu Morza Śródziemnomorskiego. Występuje niemal we wszystkich zakątkach świata. W Polsce dziko rośnie na łąkach i często mylony jest z popularnym ostem. Jak wygląda? Osiąga wysokość nawet do dwóch metrów, a na grubej łodydze ma charakterystyczne fioletowe kwiaty i kłujące liście, na których widoczne są białawe plamki. Współcześnie ostropest jest jedną z najważniejszych roślin leczniczych, którą uprawia się na szeroką skalę.

Ostropest jako roślina lecznicza wykorzystywany był już w czasach starożytnych, głównie przy dolegliwościach wątroby, śledziony oraz przy zaburzeniach pracy woreczka i dróg żółciowych. Był też stosowany jako panaceum na gorączkę, objawy alergii, a nawet hemoroidy.

Ostropest ze względu na zawartość cennych składników stosowany jest powszechnie w medycynie do celów leczniczych, tutaj głównie wykorzystywane są jego owoce. Owoce ostropestu bogate są zwłaszcza w sylimarynę, czyli kompleks kilku substancji (flawonolignanów) o intensywnym działaniu antyoksydacyjnym. To dzięki niej ostropest wykazuje takie właściwości jak żółciopędne, przeciwzapalne, regenerujące i detoksykujące, przez co wykorzystywany jest do wsparcia zdrowia wątroby i woreczka żółciowego.

Oprócz tego w ostropeście obecne są olejki eteryczne, witamina E, sterole roślinne oraz cenny olej bogaty w kwasy oleinowy, palmitynowy i linowy mające wysokie działanie antyoksydacyjne. Do tego mamy tu flawonoidy opóźniające starzenie się komórek, a także takie witaminy jak K, C oraz cukry, białka, tłuszcze, fitosterole, garbniki i sporo minerałów.

Właściwości oleju z ostropestu

Olej z ostropestu jest naturalnym źródłem fosfolipidów, witaminy E, substancji przeciwutleniających i fitosteroli. Dzięki nim działa bardzo korzystnie na skórę, nie tylko w kontekście codziennej pielęgnacji, ale też jako remedium na rozmaite dolegliwości. Olej można stosować przy alergiach skórnych, AZS, wysypkach, oparzeniach, a nawet przy trudno gojących się ranach. Kosmetyki z olejem z ostropestu powinny rozważyć osoby o delikatnej i uszkodzonej skórze, ponieważ ten działa na nią regenerująco i wzmacniająco.

Jakie właściwości kosmetyczne ma olej z ostropestu:

  • działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie
  • rozjaśnia przebarwienia i pomaga zmniejszyć plamy pigmentacyjne
  • łagodzi skutki poparzenia słonecznego, np. przebarwień i rogowaceń posłonecznych
  • zmiękcza twardy naskórek, dlatego polecany jest do popękanej skóry pięt czy łokci
  • przyspiesza regenerację i wspomaga gojenie ranek
  • poprawia jędrność skóry i spłyca zmarszczki
  • redukuje nadmiar sebum, przez co cera dłużej zachowuje świeży wygląd
  • pomaga zwalczyć egzemę skórną, objawy trądziku i alergii
  • utrzymuje właściwe poziom nawilżenia dzięki zawartości kwasów omega
  • chroni skórę przed działaniem wolnych rodników

Jak już wspomnieliśmy, cennym składnikiem oleju z ostropestu jest sylimaryna, która często pojawia się w kontekście chorób wątroby, ale mało kto wie, że wspiera ona również odbudowę komórkową skóry. To właśnie głównie za jej sprawą zwiększa się produkcja kolagenu i elastyny, dzięki czemu cera staje się bardziej jędrna. Dlatego też w przypadku pielęgnacji skóry podkreśla się szczególnie działanie anti-aging oleju z ostropestu.

Jak stosować olej z ostropestu na twarz?

Czas odpowiedzieć sobie na pytanie, na co stosuje się olej z ostropestu w pielęgnacji twarzy i przy jakiej skórze sprawdzi się najlepiej.

Olej z ostropestu polecany jest nie tylko do cery dojrzałej (ze względu na działanie przeciwstarzeniowe), ale również do cery tłustej ze skłonnością do trądziku, ponieważ pomaga zwalczyć niedoskonałości i stany zapalne, do tego reguluje wydzielanie sebum. Olej z ostropestu można używać bezpośrednio na skórę (warto tu zaznaczyć, że dobrze się wchłania), może też być stosowany jako dodatek do kosmetyków.

Olej z ostropestu polecany jest do:

  • cery dojrzałej ze względu na dużą zawartość witaminy E, przez co spowalnia starzenie się skóry i poprawia jej elastyczność
  • cery problematycznej, ponieważ łagodzi podrażnienia i zaczerwienienia
  • cery trądzikowej, ponieważ działa przeciwbakteryjnie i rozjaśnia przebarwienia potrądzikowe
  • cery wrażliwej i alergicznej ze względu na działanie łagodzące i regenerujące

Kosmetyki z ostropestem stosowane regularnie poprawiają kondycję skóry. Staje się ona przede wszystkim bardziej napięta i sprężysta, zyskuje też przyjemną gładkość. Dodatkowo olej pomaga utrzymać optymalny poziom nawilżenia skóry, co jest niezbędne dla zachowania młodzieńczego wyglądu.

Sposób użycia oleju z ostropestu na twarz zależy od tego, po jaki produkt lub kosmetyk sięgniesz – należy bezwzględnie trzymać się instrukcji podanej przez producenta. Jeśli zdecydowałaś się stosować czysty olej, możesz jego niewielką ilość wklepać w oczyszczoną skórę i pozostawić aż do wchłonięcia. Innym sposobem jest dodanie oleju do ulubionego kremu, aby wzmocnić jego działanie, co jest zalecane zwłaszcza na noc.

Te kosmetyki do twarzy z ostropestem mogą Ci się spodobać:

Jak stosować olej z ostropestu na włosy?

Olej z ostropestu to nie tylko znakomite remedium na rozmaite problemy skórne, ale też wsparcie dla włosów. Owoce z ostropestu składają się w 20% z kwasów tłuszczowych, w których przeważają kwas linolowy i oleinowy. Oba te kwasy tworzą na skórze i włosach film, która chroni je przed utratą wody, dzięki czemu włosy zachowują sprężystość i blask. Oprócz nich w oleju znajdziesz jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, kwasy mineralne i witaminy, które korzystanie wpływają na stan skóry głowy i włosów.

Olej z ostropestu nawilża i odżywia włosy. Polecany jest też przy wypadających włosach, ponieważ działa wzmacniająco i odżywczo na cebulki, a także stymuluje porost nowych włosów.

Sposób użycia oleju z ostropestu na włosy jest znany każdej włosomaniaczce, która miała styczność z olejowaniem włosów. Najlepiej wykonać zabieg wieczorem – nakładasz olej, wmasowujesz w skalp i kosmyki, zabezpieczasz czepkiem i zmywasz dopiero rano delikatnym szamponem. Taki zabieg wystarczy powtarzać 2 razy w tygodniu. Jeśli nie masz wystarczająco dużo czasu, możesz olej nałożyć na 30 minut przed myciem włosów jako swego rodzaju maskę. Możesz także dodać odrobinę oleju do serum na końcówki czy odżywki (najlepiej do spłukiwania).

Te kosmetyki do włosów z ostropestem mogą Ci się spodobać:

Jak i gdzie przechowywać olej z ostropestu?

Skoro już wiemy, jakie właściwości i zastosowanie ma ostropest, warto odpowiedzieć sobie na pytanie, gdzie trzymać olej z ostropestu i czy można go przechowywać w lodówce? Tu odpowiedź jest prosta: olej z ostropestu należy przechowywać w lodówce w temperaturze od 4 do 10 stopni Celsjusza. Najlepiej postawić go na jednej z półek w drzwiach lodówki.

Przed pierwszym otwarciem warunki przechowywania są takie same jak dla podobnych produktów, tj. olej należy przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, z dala od światła; niektórzy zalecają tu od razu wstawić go do lodówki po zakupie. Jeśli chodzi o przydatność do użycia, to zwykle jest to 6 miesięcy od wyprodukowania, niezależnie od daty otwarcia. Zwróć szczególną uwagę, aby olej był w ciemnej i szklanej butelce.

Olej z ostropestu w kosmetykach – podsumowanie

Olej z ostropestu w pielęgnacji może być stosowany o twarzy, szyi, dekoltu; samodzielnie jako serum olejowe i jako dodatek do maseczek, kremów, balsamów, odżywek do włosów. Z powodzeniem nadaje się również do masażu, bo zapewnia odpowiedni poślizg, a jednocześnie świetnie nawilża i odżywia skórę. Po olej z ostropestu warto też sięgnąć, kiedy masz słabe i łamiące się paznokcie.

Niesamowite właściwości oleju z ostropestu wynikają z zawartości NNKT, naturalnej sylimaryny i takich minerałów jak selen, cynk i miedź. Kosmetyki z ostropestem polecane są zwłaszcza do cery suchej, tłustej, trądzikowej i dojrzałej, ponieważ ostropest znakomicie nawilża, reguluje pracę gruczołów łojowych i spowalnia procesy starzenia. W przypadku włosów doda im blasku i sprężystości, a także pomoże ograniczyć ich nadmierne wypadanie.

Jeśli więc lubisz eksperymentować z naturalnymi olejami, zachęcamy Cię do sprawdzenia, jak olej z ostropestu zadziała na Twoją skórę i włosy. A może już miałaś przyjemność go sprawdzić w praktyce? Podziel się w komentarzu!

PS Innym olejem polecanym na twarz i włosy jest olej lniany. Tutaj sprawdzisz jego właściwości i sposób użycia:

Przeczytaj także

Witamina C na twarz. Jak prawidłowo wykorzystać witaminę C w kosmetykach?

Witamina C na twarz. Jak prawidłowo wykorzystać witaminę C w kosmetykach?

Komedogenność kosmetyków – co to znaczy i które kosmetyki nie zatykają skóry?

Komedogenność kosmetyków – co to znaczy i które kosmetyki nie zatykają skóry?

Skróty i symbole na opakowaniach kosmetyków – co oznaczają i które z nich musisz znać?

Skróty i symbole na opakowaniach kosmetyków – co oznaczają i które z nich musisz znać?

Dodaj komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany