Czy olej marula to kolejny cud natury?

olej marula zastosowanie i właściwości

Oleje roślinne stanowią podstawę naturalnej pielęgnacji. Co jakiś czas na piedestał wynoszony jest kolejny olej, który z dnia na dzień zyskuje ogromną popularność. Sławą okryły się już m.in. olej arganowy, olej kokosowy i olej rokitnikowy. Teraz czas na olej marula. Czy on również ma szansę dołączyć do grona olejów, które tak chętnie nazywamy cudami natury?

Olej z drzewa słoni

olej marula pochodzenie

Olej marula pozyskuje się w wyniku tłoczenia na zimno pestek owoców rosnącego w Afryce drzewa Sclerocarya Birrea, nazywanego drzewem marula.  Owoce, których wielkość jest zbliżona do rozmiarów piłeczek golfowych, są słodkie i należą do jednego z ulubionych przysmaków… słoni. Dlatego drzewo marula tak często nazywane jest „drzewem słoni”.

Sam olej nie różni się jakoś specjalnie od pozostałych olejów roślinnych. Ma płynną konsystencję, żółty kolor i dość charakterystyczny, ale przy tym delikatny zapach. Należy do grupy olejów suchych, jednak może być stosowany do pielęgnacji niemal każdego rodzaju cery i włosów. Szybko się wchłania, a na efekty jego działania nie trzeba długo czekać.

Co możesz zyskać stosując olej marula?

Olej marula wyróżnia się silnym działaniem pielęgnacyjnym. Dobrze działa zarówno na skórę, jak i na włosy. Błyskawicznie się wchłania i co najważniejsze – może być stosowany prawie do każdego rodzaju skóry. Chociaż należy do grupy olejów schnących, to z powodzeniem możesz sięgnąć po olej z maruli mając suchą, jak i tłustą, skłonną do wyprysków cerę.

Olejek marula nie zatyka porów skóry, działa natomiast przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Nawilża, ujędrnia, działa łagodząco i regeneruje. Wykazuje też działanie przeciwstarzeniowe i ochronne.

Tym, co możesz zyskać stosując olej marula, jest doskonałe nawilżenie skóry i włosów oraz wyraźna poprawa ich kondycji.

6 właściwości pielęgnacyjnych oleju marula

Tym, co najcenniejsze w oleju marula, jest duża zawartość kwasu oleinowego, jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy C i witaminy E. To właśnie dzięki nim olejek marula ma tak doskonały wpływ na wygląd Twojej skóry i włosów.

Właściwości oleju marula

1. Nawilżające

Olej z maruli, dzięki wysokiej zawartości kwasu oleinowego (którą przewyższa olej arganowy), ma możliwość przenikania do głębokich warstw skóry i wewnątrz struktury włosa. I chociaż, tak jak wszystkie oleje, nie ma właściwości ściśle nawilżających, to zawarte w nim składniki aktywne, przenikając w głąb skóry, sprzyjają utrzymaniu odpowiedniego poziomu nawodnienia i zatrzymują wilgoć w komórkach skóry. Wzmacniają też barierę lipidową naskórka. Podobnie oddziałują na włosy, które chronią przed nadmiernym odparowywaniem wilgoci.

2. Regenerujące 

Zarówno witamina C, jak i witamina E, których w oleju marula jest znaczna ilość, wykazują działanie regenerujące, za które Twoja skóra pokocha ten olej. Regularne wcieranie w skórę olejku marula przyspiesza gojenie blizn po trądzikowych, krost oraz drobnych ran. Witamina C wspomaga rozjaśnianie skóry i niweluje znajdujące się na niej przebarwienia. Zmniejsza widoczność piegów. Olej ma też doskonały wpływ na regenerację włosów – wspomaga ich odbudowę i naprawia uszkodzenia powstałe na skutek stylizacji i koloryzacji.

3. Przeciwzapalne

Olej marula wykazuje silne działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i łagodzące. Jest polecany do pielęgnacji skóry trądzikowej, z łuszczycą, egzemą i atopowym zapaleniem skóry. Stosowanie oleju marula na skórę głowy pomaga zwalczyć łupież i rozwiązuje też problem z suchością skóry.

4. Przeciwstarzeniowe 

Jako olej o dużej zawartości antyoksydantów i kwasów tłuszczowych, olejek marula skutecznie zwalcza wolne rodniki, chroni przed rozkładem kolagenu i spowalnia proces starzenia się skóry. Sprzyja poprawie elastyczności skóry, niweluje widoczność zmarszczek i oczywiście zapobiega ich powstawaniu.

5. Ujędrniające 

Spora dawka witaminy E oraz kwasu oleinowego wpływają korzystnie na poprawę jędrności skóry. Regularne stosowanie oleju z maruli wygładza i zmiękcza skórę, poprawia jej elastyczność i jędrność. Chroni ją też przed utratą wilgoci. Dlatego stosując olej marula możesz skutecznie zapobiegać rozstępom i rozwijaniu się cellulitu.

6. Ochronne i wzmacniające

Olej marula, tak jak większość olejów roślinnych, wykazuje również działanie ochronne, zapewniając skórze i włosom optymalny poziom ochrony przed działaniem czynników zewnętrznych. Możesz stosować go zarówno latem, jak i zimą, w celu ochrony skóry przed słońcem, wiatrem, wysoką i niską temperaturą, klimatyzacją, czy suchym powietrzem.

Właściwości ochronne oleju marula szczególnie docenią Twoje włosy, bo olej skutecznie zabezpieczy je przed utratą wilgoci oraz rozdwajaniem końcówek.

Działanie wzmacniające i ochronne docenisz również stosując olej do pielęgnacji paznokci, które będą zdecydowanie mniej skłonne do rozdwajania i wyraźnie się wzmocnią.

olej marula podsumowanie

Kiedy sięgnąć po olej marula?

Olejek marula jest jednym z tych olejów roślinnych, który warto mieć pod ręką zawsze. Szczególnie jednak polecam sięgnąć po marulę, gdy Twoja skóra jest sucha, odwodniona i podrażniona, a włosy zniszczone i osłabione działaniem zabiegów fryzjerskich.

Olej marula doskonale sprawdza się w pielęgnacji:

  • suchej i starzejącej się skóry
  • skóry, której brakuje jędrności i elastyczności
  • cery dojrzałej z widocznymi oznakami starzenia i zmarszczkami
  • delikatnej skóry pod oczami
  • skóry problematycznej – trądzikowej, skłonnej do częstych stanów zapalnych, zmagającej się z atopowym zapaleniem skóry, łuszczycą, egzemą
  • cery z przebarwieniami
  • skóry w ciąży, która jest narażona na powstanie rozstępów
  • suchych, zniszczonych i osłabionych włosów
  • włosów, którym brakuje miękkości i blasku
  • łamliwych paznokci

Najlepsze sposoby stosowania oleju marula

O tym, w jaki sposób stosować oleje roślinne, aby efekt ich działania był jak najlepszy, przeczytasz w artykułach, które ukazały się na blogu wcześniej:

Sprawdzą się one również doskonale w przypadku stosowania oleju marula, który możesz używać jako:

  • natłuszczająco-nawilżający olejek do ciała – aby osiągnąć najlepszy efekt olej wmasuj w jeszcze wilgotną skórę tuż po kąpieli,
  • regenerujący olejek do masażu oraz olej do masażu ujędrniającego skórę np. w ciąży,
  • nawilżająco-regenerujący olejek do twarzy o działaniu przeciwzmarszczkowym i ochronnym – w tym celu najlepiej wcierać olej z maruli w skórę zwilżoną hydrolatem lub mieszając go z kwasem hialuronowym,
  • olej wzmacniający działanie kremu do twarzy lub balsamu do ciała – mieszając olej z wybranym kosmetykiem w zagłębieniu dłoni bezpośrednio przed ich nałożeniem na skórę,
  • pielęgnujący i ochronny olej na końcówki włosów,
  • olej wspomagający walkę z łupieżem wmasowany bezpośrednio w skórę głowy,
  • olej do regeneracji i nawilżania włosów,
  • wzmacniający olejek do paznokci – olej marula sprawdzi się doskonale do wcierania w płytkę paznokcia i skórę wokół niego oraz jako dodatek do regenerującej skórę dłoni kąpieli.

Kosmetolog radzi: Olej marula w kosmetykach

kosmetolog radzi

Olej marula może być z powodzeniem włączany do codziennej rutyny pielęgnacyjnej. Oprócz stosowania w wersji „solo” olej ten można dodawać również do kosmetyków domowej produkcji. Walory oleju marula doceniają także producenci kosmetyków, wykorzystując go jako składnik aktywny szerokiej gamy produktów. Można go znaleźć w składzie kosmetyków  przeznaczonych do pielęgnacji twarzy, ciała, włosów i paznokci. W składzie INCI olej marula występuje pod nazwą Sclerocarya Birrea Seed Oil

Wartościowe kosmetyki naturalne z olejem marula to m.in.:

Podsumowanie

Olej marula bez wątpienia zasługuje na to, aby nazywać go cudem natury. Wspaniale pielęgnuje skórę i włosy, dobrze się wchłania, nie podrażnia. Jedyną jego wadą może być dość wysoka cena. Jednak jak na olej o takich właściwościach i wielu możliwościach zastosowania, cena nie powinna być zaskakująca. Warto też pamiętać, że oleje roślinne najwyższej jakości są drogie w pozyskaniu, a ich jakość jest adekwatna do ceny.

Znasz olejek marula? Jak oceniasz jego działanie na swojej skórze i włosach?

Przeczytaj także

Pielęgnacja szyi i dekoltu – jak dbać o skórę i zachować jej młody wygląd?

Pielęgnacja szyi i dekoltu – jak dbać o skórę i zachować jej młody wygląd?

Kwas azelainowy na trądzik i przebarwienia – co warto o nim wiedzieć?

Kwas azelainowy na trądzik i przebarwienia – co warto o nim wiedzieć?

Alkohol w kosmetykach – poznaj dobre i szkodliwe alkohole

Alkohol w kosmetykach – poznaj dobre i szkodliwe alkohole

Dodaj komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany