Kwas laktobionowy – peeling nie tylko dla wrażliwców. Zastosowanie, właściwości i efekty

Kwas laktobionowy na twarz

Kwas laktobionowy należy do nowej generacji kwasów. Wykazuje działanie podobne jak kwasy AHA, ale jest łagodniejszy w działaniu, przez co znakomicie sprawdzi się w pielęgnacji skóry bardzo wrażliwej, naczyniowej i trądzikowej. A jakie to działanie? Głównie to łagodzące, przeciwzapalne i przeciwstarzeniowe. Sprawdź, jak stosować kwas laktobionowy i na jakie efekty możesz liczyć.

Szukasz gotowych kosmetyków z kwasem laktobionowym? Sprawdź:

Kwasy kosmetyczne to popularne substancje złuszczające, po które sięga się w kuracjach domowych i profesjonalnych. Mimo że każde kwasy (AHA, BHA i PHA) są dość skuteczne, entuzjastki piękna powinny docenić zwłaszcza PHA, czyli polihydroksykwasy. Na ich czele stoi kwas laktobionowy, który jest łagodniejszym kuzynem kwasów AHA i obiecuje podobne efekty. Wśród nich króluje delikatne złuszczanie, które odsłania gładką nową skórę, ale nie tylko. Z tego artykułu dowiesz się, czym jest kwas laktobionowy, jakie ma zastosowanie i jak działa na skórę. Gotowa na dawkę wiedzy?

Co to jest kwas laktobionowy?

Kwas laktobionowy to substancja coraz powszechniej używana w kosmetologii. Znajdziesz go zarówno w preparatach do pielęgnacji profesjonalnej, jak i domowej; kwas laktobionowy stosuje się nawet w kuracjach dermatologicznych.

Kwas laktobionowy należy do kwasów PHA, czyli nowej generacji kwasów hydroksylowych. Jest delikatniejszy niż pozostałe kwasy o działaniu złuszczającym.

Kwas laktobionowy (INCI: Lactobionic acid; znany też jako LA) jest kwasem bionowym z grupy hydrokwasów. Jako związek powstaje naturalnie w ludzkim organizmie w wyniku utleniania laktozy pochodzącej z mleka. Budowa chemiczna kwasu laktobionowego to cukrowa galaktoza przyłączona do cząsteczki kwasu glukonowego. Zaliczany jest do grupy polihydrokwasów (PHA) i jest związkiem higroskopijnym, co zawdzięcza 8 grupom hydroksylowym w swej strukturze. Oznacza to, że działa podobnie jak kwasy z grupy AHA, jednak ze względu na budowę cząsteczek jest delikatniejszy dla skóry, bo nie penetruje jej tak głęboko. Kwasy PHA znajdziesz w preparatach przeciwstarzeniowych, nawilżających, a także łagodzących podrażnienia.

Jak działa kwas laktobionowy?

Kwas laktobionowy dzięki swojej unikalnej strukturze chemicznej i składowi molekularnemu zapewnia skórze korzyści wykraczające poza te znane ze stosowania kwasów AHA. Przede wszystkim dzięki licznym grupom hydroksylowym jest silnym humektantem, mającym zdolność przyciągania i zatrzymywania wody lepiej niż zwykłe humektanty, w tym gliceryna i sorbitol. Tworzy również wyjątkową matrycę żelową podczas procesu wysychania dzięki silnym właściwościom zatrzymywania wody.

Kwas laktobionowy, tak samo jak inne kwasy PHA, uznawany jest za bezpieczny i niedrażniący. Kwas LA jest ceniony głównie za działanie antyoksydacyjne.

Kwas laktobionowy działa również przeciwstarzeniowo i poprawia koloryt skóry. Dowodzi tego jedno z badań przeprowadzone w 2001 roku, w którym udział wzięło 31 uczestniczek. Stosowały one kwas laktobionowy w postaci bazy kremowej (8% pH 3,8) przez 12 tygodni. Już po 6 tygodniach stosowania były zauważone efekty – poprawiła się struktura skóry, a po 12 tygodniach odnotowano, że drobne zmarszczki zostały zredukowane o 37%, jędrność skóry poprawiła się o 14,5%, a grubość o 7%. Próbki histologiczne ujawniły wzrost żywotnej grubości naskórka i GAG, a także zmniejszone barwienie enzymów MMP-9, co wskazuje zarówno na zapobiegawcze, jak i korygujące działanie przeciwstarzeniowe kwasu laktobionowego (za: Cosmeceuticals).

Inne badania naukowe nad kwasem laktobionowym wykazały, że stosowany systematycznie zmniejsza ilość teleangiektazji, czyli zmian naczyniowych potocznie zwanych pajączkami, i zapobiega powstawaniu nowych. Takie wyniki odnotowano przy stosowaniu kremu z 4% kwasem laktobionowym dwa razy dziennie przez 6 tygodni.

Komu i do jakiej cery polecany jest kwas laktobionowy?

Ze względu na swoje łagodne działanie kwas laktobionowy jest szczególnie polecany posiadaczkom cery wrażliwej, naczyniowej, z trądzikiem różowatym, łojotokowym zapaleniem skóry, AZS oraz cery dojrzałej. Wskazaniami do sięgnięcia po kwas laktobionowy są między innymi drobne zmarszczki, odwodniona skóra, zaburzenia rogowacenia, skóra pozbawiona kolorytu i matowa. 

Największe korzyści ze stosowania kwasu laktobionowego zauważą osoby o wrażliwej skórze.

Zaletą kwasu laktobionowego jest to, że jest mniej drażniący od innych kwasów. Hydroksykwasy mogą powodować silne podrażnienia, zaczerwienienia lub świąd, z tego względu są odradzane przy różnych chorobach i schorzeniach skóry. W przypadku kwasu laktobionowego takie skutki nie występują lub są zminimalizowane, przez co rekomendowany jest nawet do skóry z silnymi stanami zapalnymi. Co więcej, w badaniach potwierdzono pozytywny wpływ kwasu laktobionowego w leczeniu m.in. łojotokowego zapalenia skóry, wyprysku, jak również trądziku różowatego (za: Kosmetologia Estetyczna).

Kwas laktobionowy jest też stosowany w terapiach specjalistycznych i klinicznych, między innymi do naprawy skóry zniszczonej promieniowaniem UV, sterydami czy też do pielęgnacji skóry po zabiegach, takich jak silne peelingi, laseroterapia, mezoterapia igłowa czy mikronakłuwanie.

Jak stosować kwas laktobionowy?

Przeciwwskazaniami do stosowania kwasu laktobionowego są czynne infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybicze, a także nowotwory skóry i znamiona atypowe. Kwas LA nie powinien być stosowany na świeże blizny, otarcia i inne uszkodzenia skóry. Nie jest zalecany także kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią.

Najważniejsze informacje:

  • do zabiegów domowych wybieraj preparaty ze stężeniem 5-10% kwasu laktobionowego
  • kwas laktobionowy można stosować z innymi kwasami
  • kwasu laktobionowego nie należy łączyć z retinolem
  • działanie kwasu laktobionowego wzmacniają witaminy A i C
  • stosuj raz dziennie przez 2-3 miesiące

Kwas laktobionowy nie wykazuje działania fotouwrażliwiejacego, dlatego też możesz go stosować przez cały rok. Dodajmy, że niektóre badania wykazały, że kwas laktobionowy może chronić przed uszkodzeniami słonecznymi i wzmacniać barierę lipidową skóry, chroniąc ją przed innymi agresorami środowiskowymi, ponadto jest też stosowany przy poparzeniach słonecznych celem wyrównania skóry i złagodzenia objawów poparzeniowych. Mimo tego, po stosowaniu kwasu laktobionowego, pamiętaj o ochronie przeciwsłonecznej, ponieważ skóra niezależnie od sezonu i stosowanych kosmetyków narażona jest na działanie szkodliwego promieniowania ultrafioletowego.

Kwas laktobionowy można stosować przez cały rok bez ryzyka powstawania przebarwień. Najlepiej zacznij od niskiego stężenia, a w miarę potrzeb – zwiększaj. Częstotliwość stosowania zależy wyłącznie od rodzaju skóry i konkretnych problemów skórnych.

Zaleca się również, aby ostrożnie używać innych peelingów lub substancji złuszczających, jeśli już decydujesz się na kwas laktobionowy. Na przykład, jeśli używasz płynu do mycia twarzy z kwasem glikolowym, zrezygnuj z kosmetyków z kwasami PHA tego samego dnia.

Kwas laktobionowy – właściwości i efekty

Skuteczność kwasu laktobionowego jest najczęściej porównywana do kwasu glikolowego. Co istotne, kwas LA ma większą cząsteczkę niż kwas glikolowy, dlatego też nie wnika głęboko w skórę, przez co jest mniej silny i drażniący. Jako polihydroksykwas działa niczym humektant, pomagając nawilżyć skórę i utrzymać optymalny poziom nawodnienia. Jak to działa? Substancje utrzymujące wilgoć przyciągają i pochłaniają wilgoć z powietrza bądź skóry, co zapewnia nawilżoną powierzchnię skóry. Dzięki cząsteczce galaktozy kwas laktobionowy wykazuje działanie łagodzące i przeciwzapalne, tym samym ryzyko podrażnień jest zminimalizowane.

Korzyści ze stosowania kwasu laktobionowego:

  • wiąże i zatrzymuje wodę, w rezultacie pomaga zachować nawilżoną i gładką skórę
  • poprawia elastyczność i jędrność skóry
  • zwiększa gęstość skóry
  • zmniejsza grubość warstwy rogowej, przez co skóra staje się delikatniejsza i bardziej świetlista
  • łagodzi podrażnienia i stany zapalne
  • zmniejsza widoczność blizn i przebarwień
  • wzmacnia naczynka i zmniejsza widoczność tzw. pajączków
  • przyspiesza procesy naprawcze
  • pomaga spłycić powierzchniowe i drobne zmarszczki
  • działa antyoksydacyjnie, tj. chroni przed szkodliwym wpływem środowiska

Dzięki właściwościom rewitalizującym i odmładzającym kwasu laktobionowego w odniesieniu do jego właściwości zwykło się mówić o efekcie nowej skóry. Oznacza to, że kwas pomaga odkryć nową i wygładzoną skórę, która jest świeża, promienna, gładka i wygląda na młodszą.

Tutaj możesz dowiedzieć się czegoś więcej o kwasie glikolowym:

Kwas laktobionowy – podsumowanie

Kwas laktobionowy jest stosunkowo młodą substancją stosowaną w kosmetologii, stąd też jego możliwości wciąż są badane, a lista działania i jego właściwości cały czas się poszerza. Jedno, co jest pewne, to fakt, że kwas laktobionowy wykazuje dobry wpływ na naskórek i proces rogowacenia, ponadto pobudza fibroblasty do produkcji kolagenu i elastyny, przyspiesza proces gojenia się ran i wzmacnia czynności bariery naskórkowej.

Piśmiennictwo medyczne oraz obiecujące wyniki badań sprawiły, że kwas laktobionowy coraz częściej pojawia się w domowych kuracjach i w profesjonalnych zabiegach kosmetycznych. Znajdziesz go też w kosmetykach do codziennej pielęgnacji, na przykład w żelach myjących do twarzy czy też lekkich kremach na dzień.

Jeśli interesują Cię inne kosmetyki z kwasami kosmetycznymi, sprawdź nasz artykuł:

Źródła:

  1. Lactobionic Acid, From: Encyclopedia of Dairy Sciences (Second Edition), 2011 (dostęp 12.03.2022).
  2. Antiaging Benefit Ingredients: AHAs, PHAs, and Bionic Acids, Barbara A. Green, Yamini Sabherwal; Cosmeceuticals: Procedures in Cosmetic Dermatology 2016, 13, 99-116 (dostęp 12.03.2022).
  3. Rola i działanie kwasu laktobionowego w przebiegu wybranych chorób skórnych, praca zbiorowa, Kosmetologia Estetyczna 6/2018 vol. 7 (dostęp 12.03.2022).

Przeczytaj także

Olej kameliowy w pielęgnacji – poznaj właściwości tej azjatyckiej dobroci!

Olej kameliowy w pielęgnacji – poznaj właściwości tej azjatyckiej dobroci!

Najlepsze kosmetyki do przetłuszczających się włosów

Najlepsze kosmetyki do przetłuszczających się włosów

Dobry krem do twarzy po 40. roku życia – Ranking TOP 10 w 2022 roku

Dobry krem do twarzy po 40. roku życia – Ranking TOP 10 w 2022 roku

Dodaj komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany