Olej rycynowy do włosów – hit czy kit?

Olej rycynowy do włosów czy warto

Po olej rycynowy i naftę kosmetyczną sięgały już nasze mamy i babcie. Ich stosowanie miało służyć wzmocnieniu włosów, zapobiec ich wypadaniu i spowodować, że włosy będą szybciej rosły. Przez lata nafta kosmetyczna straciła na popularności, za to olej rycynowy wciąż pozostaje na topie. Czy stosowanie go do olejowania włosów jest dobrym pomysłem? Jakie ma zalety i czy ma jakieś wady?

Czy rycyna to roślina?

Olej rycynowy (Oleum ricini, Oleum Palmae Christi, Ricinus Communis Seed Oil) jest olejem roślinnym pozyskiwanym z nasion rącznika pospolitego – byliny rosnącej także w Polsce. Tłoczy się go na zimno, a następnie poddaje procesowi wygotowania w wodzie, dzięki czemu następuje rozkład substancji trujących, które znajdują się w nasionach rącznika. Uzyskany olej ma gęstą konsystencję, słabo wyczuwalny zapach, jest bezbarwny albo jasnożółty. Głównym (ok. 80%) składnikiem oleju rycynowego jest 18-węglowy monogliceryd kwasu rycynolowego. W jego składzie znajdują się również mniejsze ilości glicerydów kwasów oleinowego, linolowego, palmitynowego i stearynowego oraz witaminy A i E.

Właściwości pielęgnacyjne oleju rycynowego

Olej rycynowy wykazuje działanie odżywcze, nawilżające i ochronne. Wzmacnia cebulki włosów, stmuluje włosy do szybszego wzrostu, reguluje poziom sebum i wspomaga łagodzenie łojotoku. Doskonale sprawdza się jako naturalna odżywka do brwi i rzęs – zagęszcza je i delikatnie przyciemnia. Pomaga podkreślić też naturalny blask włosów, zmiękcza skórki wokół paznokci i wzmacnia płytkę paznokcia. Zmiękcza też twardą skórę pięt, łokci i kolan i regeneruje pęknięcia. Wykazuje również właściwości oczyszczające i przeciwzapalne, dlatego stanowi główny składnik mieszanek olejowych używanych do OCM, czyli oczyszczania skóry olejami. Olej rycynowy jest też naturalnym emulgatorem, który często możesz spotkać w składzie naturalnych kosmetyków, takich jak mydła, kremy, szminki, balsamy i odżywki do włosów. W INCI kosmetyków występuje pod nazwą Castor Oil.

Olej rycynowy do włosów - hit czy kit?

Dlaczego warto stosować olej rycynowy do włosów?

Olejowanie włosów olejem rycynowym to przede wszystkim:

  • wzmocnienie włosów,
  • przyspieszenie wzrostu włosów,
  • zagęszczenie włosów, które uległy przerzedzeniu na skutek nadmiernego wypadania,
  • nadanie włosom miękkości i blasku.

Stosowanie oleju rycynowego na skórę głowy może natomiast przyczynić się do:

  • wyeliminowania łupieżu,
  • przywrócenia równowagi skórze głowy,
  • spowolnienia przetłuszczania się skóry głowy,
  • zapobiegania łuszczenia się suchej skóry,
  • zapobieganiu stanom zapalnym.

Wady oleju rycynowego

Jednak poza zaletami, które wymieniłam wyżej, olej rycynowy ma też wady, które przyczyniają się do tego, że nie zawsze sprawdza się w olejowaniu włosów:

  • olej rycynowy jest gęsty i bardzo trudno rozprowadza się na włosach. Może to być bardzo kłopotliwe zwłaszcza przy olejowaniu długich włosów, które podczas nakładania oleju mogą się plątać. Dlatego przed nałożeniem oleju na włosy należy go podgrzać, albo zmieszać z innym olejem o lżejszej konsystencji,
  • gęsta konystencja oleju rycynowego powoduje również, że trudno zmyć go z włosów,
  • stosowany przez dłuższy czas bez łączenia z innym olejem może powodować przesuszanie włosów,
  • może obciążać włosy, a stosowany do zabezpieczenia końcówek przetłuszczać je,
  • może przyciemniać jasne włosy,
  • stosowany na suchą skórę głowy może ją dodatkowo przeuszać.

Olej rycynowy do włosów – hit czy kit?

Olej rycynowy stosowany do olejowania włosów ma swoje wady i zalety. Tych pierwszych jest jednak znacznie więcej i warto dodać do nich również to, że olej rycynowy jest łatwo dostępny (można go kupić niemal w każdej aptece, sklepie zielarskim i sklepach z naturalnymi kosmetykami) i tani – 50 ml organicznego oleju rycynowego kosztuje ok. 11 zł. Jeśli mieszamy go z innym olejem okazuje się być również bardzo wydajny. Stosowany do pielęgnacji włosów doskonale sprawdza się też jako składnik domowych maseczek oraz dodawany do balsamu, odżywki lub maski do włosów.

Aby w pełni cieszyć się z efektów działania oleju rycynowego – mocnych, szybciej rosnących i błyszczących włosów – wystarczy nauczyć się go stosować.

Znasz olej rycynowy? Czy stosujesz go do pielęgnacji włosów? Jak się u Ciebie sprawdza?

Ciekawe produkty w tym artykule

Przeczytaj także

Jaka odżywka do włosów kręconych? Najlepsze odżywki do mycia i pielęgnacji loków

Jaka odżywka do włosów kręconych? Najlepsze odżywki do mycia i pielęgnacji loków

Zrób to sam: odmładzający olejek z pachnotki i granatu

Zrób to sam: odmładzający olejek z pachnotki i granatu

Komentarze (4)

  1. K
    Odpowiedzi ()
    1. Olga Pietraszewska
      Olga Pietraszewska
      Z każdym olejem o lżejszej konsystencji. Do włosów mogą być to nie tylko oleje, ale też np. żółtko jaja – olej rycynowy jest super dodatkiem do masek do włosów. Jeśli chodzi o skórę – tutaj polecam zapoznać się z tekstem o OCM – są tam podane różne propozycje mieszanek olejowych dla różnych typów cer. Ale od razu dodam, że są to mieszanki do oczyszczania skóry.
    2. M
    3. Olga Pietraszewska

Dodaj komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany