Olej ryżowy do twarzy i na włosy – azjatycki hit pielęgnacji. Właściwości i zastosowanie

olej ryżowy w pielęgnacji

Olej ryżowy jest jednym z najpopularniejszych olejów świata wykorzystywanych w kuchni i kosmetyce. Wiele się mówi o jego prozdrowotnych właściwościach przy spożywaniu, ale czy wiesz, jak olej z otrąb ryżowych działa na skórę i włosy? My wiemy! W artykule dzielimy się właściwościami, zastosowaniem, a także ciekawostkami na temat oleju ryżowego.

Ryż jest jednym z podstawowych składników diety ponad połowy światowej populacji. Uprawiany jest w ponad 100 krajach, w prawie 18 000 odmianach i stanowi około 25% światowej produkcji zbóż spożywczych. To z niego pozyskuje się olej ryżowy, który ma zastosowanie w kuchni i w kosmetyce. W tym artykule skupiamy się na wykorzystywaniu oleju w pielęgnacji włosów i skóry.

Poznaj olej ryżowy, czyli sekret piękna Azjatek

Ryż składa się z wielu warstw, a olej ryżowy (ang. rice bran oil), zwany też ekstraktem z otrębów ryżowych, pozyskiwany jest z warstwy między zewnętrzną łuską a ziarnami ryżu. Ta twarda, brązowa i oleista łupinka skrywająca ziarnko ryżu to otrąb z wysoką zawartością oleju, który jest bohaterem tego artykułu.

Otręby ryżowe od wieków używane są w Japonii jako kluczowy składnik środków myjących, toników i pudrów do kąpieli, które mają pomóc zachować gładką i elastyczną skórę. Cenione są za wszechstronne właściwości, spośród których najczęściej wymienia się działanie kojące, nawilżające, przeciwstarzejące i ochronne.

Olej z otrębów ryżowych używany jest od ponad 2000 lat w całej Azji, głównie w pielęgnacji skóry. Stosowany jest w produkcji mydła i kremów do skóry.

Ryż jest i był podstawą pielęgnacji w kosmetykach azjatyckich. Japońskie gejsze dodawały do ​​kąpieli wodę, która zostawała po umyciu ryżu, a także kilka kropel oleju. Oprócz odmładzających kąpieli olej ryżowy stosowano do mycia twarzy i włosów. Ciekawostką jest fakt, że olej ryżowy był wykorzystywany również do mycia podłóg z drewna. Tak naprawdę nie sposób wymienić wszystkie jego zastosowania. Nie ulega jednak wątpliwości, że najcenniejsze korzyści olej dawał w pielęgnacji ze względu na swoje właściwości rozjaśniające, a jak wiemy, japońskie kobiety słyną ze swoich jasnych, porcelanowych i nieskazitelnych cer.

Właściwości oleju ryżowego

Ryżowy olej składa się w ok. 89% z tłuszczów, w 2-4% z wolnych kwasów tłuszczowych i w 4% z mieszaniny tokoferoli, gamma-oryzanolu, kwasów organicznych i lecytyny. Główne składniki oleju ryżowego, które odpowiadają za jego wyjątkowe właściwości, to: kwas oleinowy (jednonienasycony z rodziny omega-9), kwas linolowy (wielonienasycony z rodziny omega-6), kwas palmitynowy, kwas stearynowy, kwas α-linolenowy (wielonienasycony z rodziny omega-3), witamina B, witamina E, skwalen, koenzym Q10 i kwas ferulowy.

Niezwykle cenną substancją w składzie jest gamma-oryzanol, który jest połączeniem estrów steroli roślinnych i kwasu ferulowego z innymi związkami organicznymi. Uważa się, że jego działanie przeciwstarzeniowe jest nawet kilkakrotnie większe niż witaminy E. W połączeniu z obecną witaminą E olej ryżowy wykazuje silne właściwości przeciwstarzeniowe. Połączenie to wpływa korzystnie na gospodarkę wodną skóry, mikrocyrkulację, chroni włókna kolagenu i elastyny, a w efekcie odmładza skórę. 

Właściwości kosmetyczne oleju ryżowego:

  • pomaga utrzymać miękkość i elastyczność cery i włosów
  • rozjaśnia przebarwienia
  • nadaje skórze młodzieńczy blask
  • zmniejsza oznaki starzenia jak przedwczesne zmarszczki i drobne linie
  • chroni skórę przed negatywnym skutkiem promieniowania słonecznego
  • wspomaga walkę z wolnymi rodnikami
  • pomaga zwalczyć objawy łupieżu
  • stymuluje wzrost grubszych i mocniejszych włosów


Stosując kosmetyki zawierające olej z ryżu, możesz przywrócić skórze promienny wygląd i cieszyć się młodzieńczym blaskiem przez długi czas. Co istotne, olej ryżowy może być stosowany przez kobiety w ciąży i dzieci. Nie wykazuje właściwości alergizujących. Jako produkt całkowicie hipoalergiczny nie powinien powodować podrażnień ani uczuleń, dlatego mogą po niego sięgać osoby ze skórą wrażliwą.

Olej ryżowy w kosmetyce – zastosowanie

Olej ryżowy ma wiele zastosowań w kosmetyce, zarówno w czystej postaci i jako dodatek do rozmaitych kosmetyków, na przykład kremów, olejków, szamponów, odżywek do włosów, płynów do demakijażu i kremów przeciw odparzeniom pieluszkowym. Jest też stosowany do masażu ciała, ponieważ wykazuje silne właściwości ujędrniające. Olej zawiera naturalne filtry UV, dlatego rewelacyjnie sprawdza się na lato jako ochrona przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym. Zaletą oleju ryżowego jest to, że nie ma zapachu, szybko się wchłania i nie pozostawia na skórze tłustego filmu. Nałożony na skórę nie zatyka porów skóry.

Zastosowanie oleju ryżowego w pielęgnacji:

  • masaż – bezpośrednio na skórę, również w połączeniu z innymi naturalnymi olejami
  • olejowanie włosów na sucho i mokro
  • odżywka do paznokci, rzęs i brwi
  • serum do zabezpieczania końcówek włosów
  • składnik domowych maseczek do twarzy i włosów
  • dodatek do kosmetyków
  • dodatek do kąpieli
  • alternatywa dla oliwki do skóry dzieci i niemowląt
  • składnik mydeł na zimno

Podobnie jak wiele innych olejów, olej ryżowy dostępny jest w postaci rafinowanej, czyli oczyszczonej, pozbawionej większości dobroczynnych składników prozdrowotnych, zalecanej do smażenia; oraz w postaci nierafinowanej polecanej do pielęgnacji i jako dodatek do diety do spożycia na surowo.

Olej kosmetyczny to nie to samo co olej spożywczy. Przy wyborze oleju koniecznie sprawdź jego przeznaczenie. Olej spożywczy możesz włączyć do pielęgnacji, ale olej kosmetyczny nie nadaje się do kuchni i do jedzenia.

Olej ryżowy na skórę

Olej z otrębów ryżowych znany jest ze swoich zdolności do oczyszczania, zmiękczania, nawilżania, łagodzenia, odżywiania i wygładzania skóry. Do tego opóźnia procesy starzenia i rozjaśnia cerę. Stosowany miejscowo naturalny olej do twarzy poprawia krążenie, wyrównuje koloryt skóry i minimalizuje widoczność cieni i obrzęków wokół oczu. Zwiększa naturalną regenerację skóry, wspomaga zatrzymywanie wilgoci i łagodzi podrażnienia.

Olej ryżowy nadaje się do stosowania do każdego rodzaju cery. Polecany jest zwłaszcza do pielęgnacji cery wrażliwej, przesuszonej i dojrzałej.

Systematyczne stosowanie oleju ryżowego sprawia, że cera staje się promienna i pełna blasku. Co więcej, już po kilku zastosowaniach możesz zauważyć różnice w stanie cery. Wystarczy codziennie wcierać go w skórę twarzy, a pierwsze efekty zauważysz już po tygodniu.

Jak stosować olej ryżowy na twarz: Ryżowy olejek do twarzy możesz stosować jako alternatywę dla kremu na dzień lub jako krem na noc. Możesz dodać jego niewielką ilość do ulubionego kremu. Nadaje się również do zmywania makijażu i oczyszczania twarzy.

Jak stosować olej ryżowy na ciało: Świetnie się nada jako olejek do masażu w czystej postaci lub w połączeniu z innymi olejami. Może też być bazą peelingu. Kilka kropel możesz dodać do balsamu, aby wzmocnić jego działanie wygładzające i ujędrniające. Możesz też stosować olej ryżowy bezpośrednio na skórę w czystej postaci jako zamiennik balsamu – tutaj najlepiej wmasuj go w wilgotną skórę zaraz po kąpieli.

Olej ryżowy na włosy

Ryżowy olej znakomicie sprawdza się w pielęgnacji włosów i skóry głowy. Powinny się nim zainteresować zwłaszcza posiadaczki włosów suchych i zniszczonych, ponieważ olej mocno nawilża, pobudza regenerację oraz zmniejsza łamliwość włosów. Odżywia i stymuluje też cebulki włosowe, przez co przyspiesza wzrost włosów, jednocześnie zapobiega pojawieniu się siwych włosów.

Olej ryżowy nie wysusza ani nie pozostawia tłustego filmu na włosach, dlatego możesz go stosować w czystej postaci na końcówki i całe pasma. Nie obciąża włosów, dzięki czemu włosy po jego zastosowaniu są sprężyste, odżywione i sypkie.

Jak stosować olej ryżowy na włosy: Olej ryżowy nadaje się do olejowania włosów – sprawi, że włosy odzyskają blask i staną się mocniejsze (najlepiej pozostawić go na noc, a rano zmyć). Możesz go używać jako serum na końcówki lub też nakładać na całą długość pasm – tutaj najlepiej dodaj kilka kropel oleju do odżywki.

Poznaj kosmetyki z olejem ryżowym:

Piękna i młoda skóra w zasięgu ręki

Olej ryżowy ze względu na swoje dobroczynne działanie jest stosowany w pielęgnacji skóry i twarzy, jest także obecny w wielu kosmetykach. Doceniany jest zwłaszcza za wysoką zawartość witaminy E, która pomaga poprawić stan nawet najbardziej zniszczonej cery, nałogowych palaczy czy też posiadaczek cer naznaczonych zmarszczkami i przebarwieniami. 

Czysty olej ryżowy kosmetyczny przeznaczony jest do pielęgnacji każdego rodzaju cery, a zwłaszcza wrażliwej, dojrzałej oraz pozbawionej elastyczności. Nie działa alergizująco, nie zapycha porów skórnych, nie powoduje szybszego przetłuszczania się cery. Do twarzy i włosów możesz użyć też oleju spożywczego. Każdy rodzaj oleju nadaje się do tworzenia własnych kosmetyków – kremów, maseczek, olejków do ciała. Przy czym zalecamy do pielęgnacji wybrać kosmetyczny, nierafinowany, dzięki czemu będziesz mieć pewność, ze spełni swoje zadanie, a nawet przy dłuższym okresie przechowywania nie straci swoich cennych właściwości kosmetycznych.

Czy znałaś wcześniej właściwości oleju ryżowego? Stosowałaś go do włosów lub twarzy? Podziel się efektami i przemyśleniami w komentarzu!

Przeczytaj także

Pielęgnacja skóry i włosów zimą – o tym musisz pamiętać!

Pielęgnacja skóry i włosów zimą – o tym musisz pamiętać!

Hydrolat a tonik: Czym się różnią i który produkt wybrać?

Hydrolat a tonik: Czym się różnią i który produkt wybrać?

Jaka odżywka do włosów kręconych? Najlepsze odżywki do mycia i pielęgnacji loków

Jaka odżywka do włosów kręconych? Najlepsze odżywki do mycia i pielęgnacji loków

Dodaj komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany