Olej z pestek winogron. Co warto wiedzieć stosując na twarz, ciało, włosy?

Olej z pestek winogron. Co warto wiedzieć stosując na twarz, ciało, włosy?

Olej z pestek winogron nie jest tak popularny jak arganowy, kokosowy, czy olej tłoczony ze słodkich migdałów. A szkoda, bo to bardzo cenny dla naszej skóry i włosów olej, bogaty w składniki odżywcze i kwasy tłuszczowe. Jeśli dotąd nie poznałaś jego właściwości i działania, czas to zmienić. W dzisiejszym wpisie opowiem Ci o właściwościach oleju z pestek winogron i przekonam do tego, że warto go stosować. Zapraszam!

Olej z pestek winogron otrzymywany jest z winorośli właściwej i tłoczony z pestek jej owoców metodą na zimno. Jest olejem, który dobrze i dość szybko się wchłania, nie powodując żadnych nieprzyjemnych dolegliwości skórnych, takich jak swędzenie czy pieczenie. Nie zatyka też porów skóry, nie utrudnia wymiany gazowej i nie tworzy na skórze lepkiego i tłustego filmu. Dobrze sprawdza się w pielęgnacji każdego rodzaju skóry, zwłaszcza mieszanej, tłustej i trądzikowej. Z powodzeniem może być też stosowany do skóry suchej, wrażliwej, naczynkowej i dojrzałej, a także do włosów, zwłaszcza suchych i zniszczonych.

Olej z pestek winogron – niezwykłe właściwości

Olejek z pestek winogron to jeden z tych olejów roślinnych, o których możemy powiedzieć, że ma niezwykłe właściwości. Wynikają one przede wszystkim z tego, że wyróżnia się od bardzo dużą, większą niż w innych olejach, zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (stanowią one ponad 90% jego składu). Poza NNKT olej z pestek winogron ma potężny potencjał antyoksydacyjny! Zawiera w składzie bardzo dużo witaminy E, flawonoidy, lecytynę oraz przeciwutleniacz o nazwie rezweratol o bardzo silnych właściwościach ochronnych. Dzięki niemu olej winogronowy skutecznie chroni skórę przed działaniem wolnych rodników i w naturalny sposób opóźnia procesy starzenia się skóry. Warto wspomnieć również o tym, że olejek z pestek winogron wykazuje dużą zgodność z naturalnym sebum naszej skóry i nie jest komedogenny, co sprzyja stosowaniu go do pielęgnacji cery trądzikowej. Ma też niezwykłe właściwości odżywcze, które zawdzięcza znajdującym się w jego składzie minerałom.

Dlaczego warto stosować olej winogronowy?

Olej z pestek winogron. Co warto wiedzieć stosując na twarz, ciało, włosy?

Po olej z pestek winogron warto sięgnąć z kilku powodów. Jest lekki, nie zatyka porów skóry, dobrze się wchłania. Z powodzeniem może zastąpić krem i balsam do ciała, nawilżyć włosy, zmiękczyć skórę na dłoniach i wzmocnić działanie stosowanych na co dzień kosmetyków. Ale najważniejsze jest oczywiście jego działanie pielęgnacyjne, które sprowadza się nie tylko do zmiękczania i natłuszczania skóry.

Działanie oleju z pestek winogron:

nawilżające – olej z pestek winogron stosowany na skórę wykazuje lekkie działanie natłuszczające, a stosowany na włosy pomaga je nawilżyć, zmiękczyć i wygładzić. Zapobiega też nadmiernej utracie wody, pomagając w utrzymaniu właściwego stopnia nawilżenia włosów i warstwy rogowej skóry.

odżywcze – olej winogronowy uważa się za jeden z najbardziej odżywczych olejów roślinnych. Znajdujące się w jego składzie witaminy A, E, K i D pomagają wzmocnić naturalną barierę lipidową skóry, wspomagają jej regenerację, wzmacniają naczynka. Olejek odżywia też suche oraz zniszczone włosy i wzmacnia kruche paznokcie.

przeciwstarzeniowe – potencjał antyoksydacyjny oleju z pestek winogron jest naprawdę niezwykły! Dzięki zawartości kwasu linolowego, reswaratrolu, flawonoidów i witaminy E olejek winogronowy pomaga zwalczać wolne rodniki i regeneruje barierę hydrolipidową naskórka. Opóźnia proces starzenia się skóry, pomaga zredukować drobne zmarszczki, poprawia jędrność i elastyczność skóry.

regeneracyjne – dzięki właściwościom odżywczym olej wzmacnia naturalną barierę ochronną skóry i wspiera procesy odbudowy uszkodzonego naskórka. Pomaga też w regeneracji włosów, które ucierpiały na skutek zabiegów fryzjerskich, koloryzacji i stylizacji na gorąco.

przeciwzapalne – olej z pestek winogron ma działanie łagodzące i przeciwzapalne. Wspomaga naturalne procesy naprawcze zachodzące w skórze, działa tonizująco, zmniejsza zmiany i podrażnienia trądzikowe. Przyczynia się też do mniejszej widoczności porów i zapobiega powstawaniu zaskórników.

kojące – tak, jak większość olejów roślinnych, olej winogronowy jest pomocny w łagodzeniu stanów zapalnych skóry, regeneracji podrażnionego i zaczerwienionego naskórka. Koi i łagodzi, zmniejsza swędzenie i pieczenie.

wzmacniające – olej z pestek winogron wzmacnia naturalny płaszcz ochronny skóry i naczynia krwionośne, zapobiegając ich pękaniu i tworzeniu się pajączków.

ochronne – poza potencjałem antyoksydacyjnym i ochroną skóry przed działaniem wolnych rodników, olejek z pestek winogron chroni też skórę i włosy przed niekorzystnym działaniem czynników środowiskowych, takich jak niska i wysoka temperatura, duża wilgotność, suche powietrze, wiatr itd.

Dla kogo jest olej z pestek winogron?

Olej z pestek winogron. Co warto wiedzieć stosując na twarz, ciało, włosy?

Tak, jak już wspomniałam, olej winogronowy może być stosowany do pielęgnacji każdego rodzaju skóry i włosów. Szczególnie jednak poleca się go do pielęgnacji:

cery tłustej i trądzikowej – olej jest lekki, dobrze się wchłania, nie zatyka porów, a jego skład jest bliski naturalnej budowie naszego sebum. Wykazuje działanie przeciwzapalne, zmniejsza pory i zapobiega powstawaniu zaskórników.

cery suchej – stosowany w połączeniu z kwasem hialuronowym, albo jako zamiennik kremu, olej z pestek winogron doskonale wzmacnia poziom nawilżenia skóry.

Olejek winogronowy zapobiega nadmiernej utracie wody ze skóry lub włosów.

cery dojrzałej – przede wszystkim ze względu na działanie antyoksydacyjne, ujędrniające i odżywcze.

cery naczyniowej – zawiera witaminę K, która ma korzystny wpływ na wzmacnianie naczyń krwionośnych.

suchych i zniszczonych włosów – olej nawilża, odżywia i regeneruje suche, uszkodzone i zniszczone włosy, ułatwia ich rozczesywanie, przywraca miękkość i naturalny blask.

Jak stosować olej z pestek winogron?

Olej z pestek winogron stosujemy tak, jak wszystkie oleje roślinne. Nakładamy bezpośrednio na skórę, łączymy ze stosowanymi kosmetykami (kremami, żelami pod prysznic, balsamami do ciała), wcieramy we włosy. Możemy stosować go do pielęgnacji spierzchniętej skóry dłoni i stóp (do czego zachęcam, bo olej naprawdę dobrze się sprawdza w ich nawilżaniu i wygładzaniu), na końcówki włosów i do domowych maseczek. Rewelacyjnie sprawdza się też jako olejek do masażu o działaniu relaksującym albo antycellulitowym. Nałożony na skórę dość szybko się wchłania i nie pozostawia na niej tłustego filmu.

Jeśli dopiero zaczynasz pielęgnacji skóry i włosów olejami roślinnymi, przeczytaj wpisy, z których dowiesz się, jak je stosować:

Jak stosować oleje do pielęgnacji twarzy? Poznaj 5 najpopularniejszych sposobów

Olejowanie włosów. Najlepsze metody, zmywanie i praktyczne wskazówki.

Olej z pestek winogron na twarz – jak włączyć go do codziennej pielęgnacji?

Aby zadbać o swoją cerę, możesz zdecydować się na nawilżanie jej przy pomocy oleju. W tym celu wymieszaj kilka kropel olejku winogronowego z żelem aloesowym albo kwasem hialuronowym, a następnie wklep w skórę. Substancję o cennych właściwościach możesz wymieszać też z kremem do twarzy. Olej z pestek winogron na twarz stosowany jest również, aby oczyścić skórę. Niewielką ilość olejku nałóż na płatek kosmetyczny lub na dłoń. Rozprowadź substancję dokładnie na całej twarzy. Olej winogronowy zmyj przy pomocy ciepłej wody.

Olej z pestek winogron na włosy – jak stosować, by poprawił wygląd pasm?

Olejek winogronowy nadaje się doskonale do olejowania włosów. Kilka łyżek substancji dokładnie rozprowadź na całej długości włosów, a następnie wmasuj w skórę głowy. Owiń pasma ręcznikiem i odczekaj 60 minut. Następnie umyj włosy delikatnym szamponem. Olej z pestek winogron na włosy można stosować też w celu nawilżania końcówek. Kilka kropelek olejku wetrzyj w końcówki wilgotnych kosmyków. Pozwól włosom wyschnąć naturalnie.

Olej z pestek winogron w roli głównej

Olej winogronowy jest jednym z najczęściej stosowanych przez producentów kosmetyków naturalnych. Możemy spotkać go w składach naprawdę wielu kosmetyków pielęgnacyjnych, w których odgrywa on jedną z najważniejszych ról. Jednym z producentów, który docenił właściwości i działanie oleju z pestek winogron jest Sylveco. Stworzona przez jednego z czołowych polskich producentów kosmetyków naturalnych marka Biolaven ma receptury oparte właśnie na oleju z pestek winogron i olejku lawendowym.

Olej z pestek winogron. Co warto wiedzieć stosując na twarz, ciało, włosy?

BIOLAVEN – Przeciwzmarszczkowe serum do twarzy  – zapewnia skórze odpowiedni poziom nawilżenia, zmiękcza ją, wygładza i odżywia. Jego skład w 100% oparto na składnikach pochodzenia naturalnego, a olej z pestek winogron jest w nim na drugim miejscu.

BIOLAVEN – Żel do mycia ciała RELAKS I NAWILŻENIE – bardzo delikatny dla skóry, odświeżający i łagodzący żel do mycia. Dzięki olejkowi z pestek winogron wspomaga regenerację podrażnionego naskórka i neutralizuje wolne rodniki.

BIOLAVEN – Krem do twarzy na dzień NAWILŻENIE I OCHRONA – dobrze nawilża, zmiękcza i wygładza skórę. Chroni ją przed działaniem czynników zewnętrznych, neutralizuje wolne rodniki, tonizuje i zapewnia świeży oraz zdrowy wygląd.

BIOLAVEN – Płyn micelarny z olejkiem lawendowym OCZYSZCZENIE I UKOJENIE – doskonale oczyszcza skórę z makijażu, jest niezwykle łagodny. Odświeża, łagodzi i tonizuje. Pozostawia skórę zrelaksowaną, ukojoną, czystą i miękką.

BIOLAVEN – Żel do mycia twarzy ODŚWIEŻENIE I NAWILŻENIE  – nie narusza naturalnej bariery ochronnej naskórka, dobrze oczyszcza, łagodzi i odświeża. Zapobiega wysuszaniu skóry i działa przeciwzapalnie.

BIOLAVEN – Szampon do włosów WZMOCNIENIE I GŁADKOŚĆ – delikatny szampon do włosów przeznaczony do ich codziennej pielęgnacji. Łagodnie oczyszcza, delikatnie nawilża, odżywia i zmiękcza.

Olej z pestek winogron, który w kosmetykach znajdziesz głównie pod nazwą Vitis Vinifera Seed Oil stosują również między innymi takie marki kosmetyków, jak Planeta Organica, Orientana, Nacomi, Resibo oraz Fresh&Natural. 

Podsumowanie

Mam nadzieję, że wszystko to, co na temat oleju z pestek winogron przeczytałaś w tym wpisie, przekonało Cię do tego, że warto włączyć go do codziennej pielęgnacji albo zainteresować się kosmetykami, które swoje działanie opierają właśnie na jego niezwykłych właściwościach.

A może poznałaś już olej z pestek winogron i stosujesz go do pielęgnacji skóry lub włosów? Jeśli tak, koniecznie daj znać, jak się u Ciebie sprawdza!

Przeczytaj także

Sprawdź, dlaczego warto stosować żel aloesowy i jak najlepiej wykorzystać go do pielęgnacji włosów i twarzy

Sprawdź, dlaczego warto stosować żel aloesowy i jak najlepiej wykorzystać go do pielęgnacji włosów i twarzy

Dodaj komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany