Olej z czarnuszki – złoto faraonów w Twojej łazience

Olej z czarnuszki – złoto faraonów w Twojej łazience

Ze względu na swoje właściwości olej z czarnuszki, który jest niesamowicie popularny, może być stosowany w kuchni, codziennej pielęgnacji oraz w celach leczniczych. Jest wyjątkowym źródłem witamin i składników mineralnych, które są niezwykle cenne dla naszego organizmu, skóry oraz włosów. Co dokładnie znajdziesz w oleju z czarnuszki i jak najlepiej możesz wykorzystać jego właściwości? Dlaczego warto mieć buteleczkę tego oleju w kosmetyczce?

Olej z czarnuszki wytwarza się z malutkich, czarnych nasion czarnuszki siewnej – rośliny uprawianej na południu Europy, którą możemy spotkać również w Polsce.

Czarnuszka siewna (nigella sativa) nazywana inaczej czarnym kminem była znana już w starożytności i lubiana przez egipskich faraonów. „Złoto faraonów” znaleziono podobno nawet w grobie Tutenchamona, który miał sobie zażyczyć, by w jego grobowcu umieszczono między innymi fiolkę zawierającą olej z czarnuszki.

W tamtych czasach czarnuszka była doceniana przede wszystkich ze względu na swoje właściwości lecznicze. W dzisiejszych czasach, kiedy czarnuszka i olej tłoczony z jej nasion przeżywają prawdziwy renesans, ceni się nie tylko wpływ czarnuszki na stan zdrowia i kondycji organizmu, ale też ze względu na jej właściwości pielęgnacyjne i smak, który czyni ją wyjątkową i bardzo lubianą przyprawą.

Bogactwo czarnuszki i jej właściwości zdrowotne

Olej z czarnuszki – złoto faraonów w Twojej łazience

Czarnuszka siewna jest rośliną olejodajną, w 85 proc. składającą się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, m.in.: kwasu oleinowego, linolowego i linolenowego. Zawiera też  fosfolipidy i fitosterole, flawonoidy, saponiny, garbniki, witaminy A, E, B1, B3, B6 oraz związki mineralne: cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, sód i potas. Nasiona czarnuszki są też źródłem białka i węglowodanów oraz olejków eterycznych, którym zawdzięczają swój aromat i charakterystyczny smak. Wszystkie te składniki występują oczywiście też w oleju z czarnuszki, a nie tylko w jej nasionach.

Skład oleju z czarnuszki sprawia, że ma on niezwykłe właściwości i korzystnie wpływa na stan naszego zdrowia.

Do najważniejszych właściwości zdrowotnych czarnuszki i oleju z czarnuszki zalicza się:

działanie przeciwalergiczne – zawarty w składzie czarnuszki tymochinon blokuje wydzielanie histaminy, która odpowiada za reakcje alergiczne – łagodzi więc przebieg alergii i zapobiega jej rozwojowi.

działanie wzmacniające układ odpornościowy – aktywne substancje znajdujące się w oleju z czarnuszki działają antyoksydacyjnie, neutralizując działanie wolnych rodników i pobudzają wzrost limfocytów oraz makrofagów odpowiedzialnych za odporność naszego organizmu.

działanie przeciwpasożytnicze – olej z czarnuszki z powodzeniem stosuje się w kuracjach mających na celu pozbycie się pasożytów: tasiemca, przywry, owsików, zakażeń blastocystozą i włośnikiem krętym. Działanie przeciwpasożytnicze czarnuszki porównuje się do działania czosnku, a na plus jest to, że czarnuszka nie powoduje żadnych skutków ubocznych.

leczenie chorób układu pokarmowego – olej z czarnuszki przynosi ulgę w przypadku objawów refluksu i innych dolegliwości żołądkowych. Zmniejsza też inwazyjność bakterii Helicobacter pylori, które przyczyniają się do powstawania wrzodów.

ochrona przed skutkami promieniowania – chemio i radioterapii – badania prowadzone przez tureckich naukowców wykazały, że czarnuszka przyjmowana 10 dni przed naświetlaniem i 10 dni po nim znacznie złagodziła skutki działania naświetlań.

zmniejsza ryzyko zachorowania na raka – licznie prowadzone badania dowodzą, że olej z czarnuszki może przyczyniać się do śmierci komórek rakowych lub hamować ich rozwój.

wspiera leczenie depresji – czarnuszka i olej tłoczony z jej nasion mają właściwości adaptogenne, które zwiększają naszą odporność na działanie stresu, poprawiają samopoczucie i przeciwdziałają stanom lękowym oraz depresyjnym.

Olej z czarnuszki – działanie na skórę

Olej z czarnuszki – złoto faraonów w Twojej łazience

Jak widzisz, stosowanie oleju z czarnuszki w celach zdrowotnych może przynieść wiele korzyści. Ale olej stosowany zewnętrznie, do pielęgnacji skóry i włosów też ma niesamowite właściwości, o których właśnie teraz chcę Ci opowiedzieć.

Olej z czarnuszki to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych i antyoksydantów. Wykazuje działanie nawilżające, ochronne, łagodzące, przeciwzapalne, przeciwalergiczne.

Dla kogo jest dedykowany?

Olej z nasion czarnuszki poleca się szczególnie osobom z cerą alergiczną, skłonną do częstych stanów zapalnych i podrażnień. Doskonale sprawdza się też w pielęgnacji cery wrażliwej, suchej i trądzikowej.

Kiedy warto sięgnąć po olej z czarnuszki?

Po olej z nasion czarnuszki poleca się sięgać zawsze wtedy, gdy mamy do czynienia z podrażnioną skórą. Ale nie tylko, bo olej świetnie się sprawdza w łagodzeniu objawów trądziku pospolitego, w nawilżaniu skóry, w regeneracji podrażnionej skóry i łagodzeniu stanów zapalnych, swędzenia, zaczerwienia i innych objawów reakcji alergicznych.

Olej z czarnuszki:

♦ nawilża skóra

♦ wykazuje działanie zmiękczające

♦ łagodzi stany zapalne, podrażnienia i objawy trądziku

♦ działa kojąco na zaczerwienioną skórę

♦ eliminuje swędzenie, pieczenie i objawy reakcji alergicznych

♦ zmniejsza ilość zaskórników

♦ poprawia koloryt skóry

♦ reguluje pracę gruczołów łojowych

♦ wspiera oczyszczanie skóry z toksyn

♦ działa antybakteryjnie

♦ neutralizuje działanie wolnych rodników

♦ przyspiesza gojenie się skóry

♦ spowalnia proces starzenia się skóry

♦ poprawia jędrność i elastyczność skóry

♦ chroni skórę przed niekorzystnym wpływem czynników zewnętrznych

Olej z czarnuszki stosowany w celu łagodzenia objawów trądziku zmniejsza występowanie stanów zapalnych i zaskórników, oczyszcza skórę, działa przeciwbakteryjnie i reguluje pracę gruczołów łojowych. Pierwsze efekty jego działania można zaobserwować po upływie około miesiąca. Wcześniej warto jednak przygotować się na tzw. „wysyp” niedoskonałości, który jest naturalnym etapem oczyszczania się skóry.

Olej z czarnuszki – działanie na włosy

Olej z czarnuszki – złoto faraonów w Twojej łazience

Czarnuszka jest też doceniania przez włosomaniaczki i zwolenniczki olejowania włosów. Nic dziwnego, bo olej z jej nasion doskonale sprawdza się stosowany nie tylko na włosy, ale i do pielęgnacji skalpu. Tym, o czym koniecznie muszę wspomnieć jest jego działanie wzmacniające – regularne wcieranie oleju z czarnuszki w skórę głowy korzystnie wpływa na pracę cebulek, odżywia je i wzmacnia. Dzięki temu włosy mniej wypadają i szybciej rosną, stają się bardziej odporne na działanie czynników zewnętrznych, są miękkie, zdrowe i błyszczące. Olej z czarnuszki sprzyja też łagodzeniu stanów zapalnych skóry i eliminowaniu łupieżu. Reguluje też poziom gruczołów łojowych, dzięki czemu włosy wolniej się przetłuszczają i są ładnie odbite u nasady.

Olej z czarnuszki przeciwdziała wypadaniu włosów, łagodzi podrażnienia skalpu, zmiękcza, wygładza i nabłyszcza włosy.

Stosując olej z czarnuszki możesz liczyć też na to, że Twoje włosy będą dobrze chronione przed działaniem czynników zewnętrznych, a końcówki staną się bardziej zdyscyplinowane.

Olej z czarnuszki dobrze dociąża włosy, ułatwia ich rozczesywanie i układanie, chroni końcówki przed rozdwajaniem, dzięki czemu możesz zastąpić nim silikonowe serum.

Poleca się go szczególnie do włosów wysokoporowatych.

Jak stosować olej z czarnuszki?

Olej z czarnuszki jest bardzo łagodny, nie powoduje reakcji alergicznych, nie podrażnia skóry. Dlatego z powodzeniem możesz stosować go bezpośrednio na skórę twarzy, głowy i całego ciała.

♦ Chcąc stosować olej z czarnuszki do twarzy nakładaj niewielką ilość oleju (dosłownie 3-4 kropelki) na lekko zwilżoną skórę (możesz użyć do tego hydrolatu lub łagodnego toniku roślinnego) – dzięki temu olej lepiej się rozprowadzi po skórze.

♦ Świetnym sposobem na stosowanie oleju z czarnuszki jest łączenie go z żelem aloesowym albo kwasem hialuronowym.

♦ Olej możesz stosować też naprzemiennie z kremem lub nawilżającym serum.

♦ Pamiętaj jednak o tym, by nie stosować samego olejku przez dłuższy czas – oleje roślinne nie mają właściwości higroskopijnych, nie zapewniają więc skórze optymalnego poziomu nawilżenia.

W celu łagodzenia podrażnień skóry, reakcji alergicznych, wysypek, swędzenia skóry i innych dolegliwości możesz dodawać olej do kąpieli, używać do masażu lub stosować punktowo na podrażnione miejsca.

Sięgając po olej z czarnuszki do włosów wybierz jedną z popularnych metod olejowania i stosuj olej zgodnie ze swoimi preferencjami. Dla osiągnięcia jak najlepszych efektów pamiętaj o zachowaniu regularności.

Chcąc osiągnąć jak najlepsze efekty kuracji olejem z czarnuszki, stosuj go nie tylko zewnętrznie, ale i wewnętrznie – wypicie jednej łyżeczki oleju dziennie będzie miało korzystny wpływ na Twoje zdrowie, samopoczucie, wygląd skóry, włosów i paznokci.

Podsumowanie

Jak widzisz, czarnuszka i tłoczony z niej olej mają niezwykłe właściwości, które warto wykorzystać w codziennej pielęgnacji skóry i włosów. Nie warto oczywiście pomijać też działania leczniczego, bo czarnuszka wspiera nasz układ odpornościowy i pokarmowy oraz jej zastosowaniu w kuchni – przyjemny aromat i wyraźny, dość pikantny smak czynią czarnuszkę jedną z najbardziej lubianych przypraw.

Stosujesz olej z czarnuszki? Czy wykorzystujesz czarnuszkę też w innych celach niż pielęgnacja skóry i włosów? Za co najbardziej ją cenisz?

Przeczytaj także

Jaki olejek do twarzy? O tym musisz wiedzieć przed zakupem

Jaki olejek do twarzy? O tym musisz wiedzieć przed zakupem

Giń cellulicie! Najlepsze kosmetyki i akcesoria

Giń cellulicie! Najlepsze kosmetyki i akcesoria

Komentarze (10)

  1. A
    Odpowiedzi ()
    1. A
    2. Olga Pietraszewska
  2. K
    Dzięki serdeczne za ten artykuł, dzięki któremu – mam nadzieję – zwiększy się świadomość ludzi na temat właściwości tego wspaniałego daru natury jakim jest kmin czarny czy jak kto woli czarnuszka :). Przyznam szczerze, że osobiście doświadczyłem jego właściwości antyalergicznych, ponieważ mój 16-letni syn w okresie pylenia kwiatów (maj-czerwiec) przed dwoma laty nie mógł ruszyć się z miejsca bez chusteczek i tabletek antyalergicznych – mając świadomość pozytywnego wpływu oleju z czarnuszki na alergików, zaczęliśmy mu podawać po 2 łyżeczki dziennie (przed posiłkiem), a w okresie wzmożonego pylenia 3 łyżeczki. Jaki jest efekt? A no taki, że syn jest w stanie dużo lepiej funkcjonować w okresie najgorszym dla wszystkich alergików – co prawda musi jeszcze chodzić na odczulanie, ale sam alergolog jest zdumiony, że nastąpiła taka zmiana. Co ciekawe, jako że syn jest w samym epicentrum okresu dojrzewania, zauważyliśmy kolejny „efekt uboczny”, o którym trąbią opinie o oleju z czarnuszki, czyli o pozytywnym wpływie na cerę i działaniu przeciwzapalnym i antybakteryjnym – odpukać w niemalowane, ale wypryski na jego twarzy pojawiają się naprawdę rzadko, a jeśli już są to drobne czerwone krosty, a nie zaropiałe bąble… Jeśli ktokokolwiek zastanawia się czy jest sens spróbować, polecam bez zastanowienia. Należy jednak pamiętać, że warunkiem powodzenia jest regularne stosowanie, a pierwsze efekty są widoczne już po pierwszym miesiącu. Byłbym zapomniał – w artykule zabrakło tej informacji, ale olej kupujcie tylko u sprawdzonych sprzedawców i wyłącznie świeży, niefiltrowany, nierafinowany i nieoczyszczony. Musi być też zimnotłoczony, najlepiej do temp. 40 stopni Celsjusza. Trwałość takiego oleju określa się na 3 miesiące, więc na spokojnie zdążycie zużyć (przechowujcie w lodówce)! Pozdrawiam!
    Odpowiedzi ()
    1. Olga Pietraszewska
  3. K
    Co do łączenia oleju z czarnuszki z sokami… Osobiście nie próbowaliśmy, bo syna udało się namówić na zatykanie nosa, przełykanie i zagryzanie skórką od chleba i całe szczęście, bo nie jestem pewny czy przypadkiem takie połączenie nie wchodzi między sobą w reakcje, co może dawać jakieś skutki uboczne lub słabsze działanie. Polecam zatem spróbować się przemóc i zagryźć skórką od chleba, a co do łączenia z sokami, najlepiej niech wypowiedzą się ci, którzy tak stosują. Pozdrawiam serdecznie!
  4. R
    Robert
    Oleje zimno tłoczone to tylko te które są dobrze przechowywane i świeże. Ja przestałem kupować oleje ze sklepowych półek. Zaopatruje się w olejarni olej-istny.pl Mam pewność że olej nie był magazynowany, był przechowywany w lodówce przez co nie stracił żadnych ze swoich właściwości
  5. E
    Odpowiedzi ()
    1. Olga Pietraszewska

Dodaj komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany