Oleje schnące. Czym się charakteryzują i do pielęgnacji którego typu cery są przeznaczone?

Oleje schnące. Czym się charakteryzują i do pielęgnacji którego typu cery są przeznaczone?

Oleje schnące są olejami przeznaczonymi dla cery tłustej, mieszanej i trądzikowej. W przeciwieństwie do olejów nieschnących nie powodują zapychania porów skóry, szybko się wchłaniają i nie pozostawiają na skórze tłustego filmu. To jednak nie wszystko, co wyróżnia ten typ olejów. O tym, co warto wiedzieć na ich temat i które oleje schnące warto mieć na łazienkowej półce, dowiesz się z dalszej części dzisiejszego wpisu.

Oleje roślinne w codziennej pielęgnacji i ich rodzaje

Oleje roślinne są bardzo dobrze tolerowane przez skórę, nie podrażniają jej i wpływają na poprawę jej wyglądu. Ich skład chemiczny jest bardzo bliski warstwie tłuszczowej naszej skóry. Dzięki temu oleje mają możliwość przenikania do głębszych warstw tkanki skórnej i dostarczania jej cennych składników odżywczych. Regularnie stosowane sprawiają, że skóra jest doskonale nawilżona, miękka, gładka, bardziej jędrna i promienna.

Rodzaje olejów roślinnych

Oleje roślinne dzielimy między innymi na:

  • schnące
  • półschnące
  • nieschnące

Ten podział jest związany z zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli Omega-3 i Omega-6. To właśnie one odpowiadają za prawidłowe nawilżenie naszej skóry, chronią ją przed utratą wilgoci, poprawiają elastyczność, ujędrniają i regenerują skórę. Przyjmuje się, że im więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w oleju, tym lepiej. Jednak nie każdy rodzaj będzie dobrze tolerował nadmiar kwasów Omega i właśnie dlatego warto wiedzieć, po oleje z której grupy dla jakiej cery warto sięgnąć.

Inne podziały olejów roślinnych to podział na oleje rafinowane i nierafinowane.

Oleje schnące – co warto o nich wiedzieć?

W dzisiejszym wpisie zajmę się charakterystyką olejów schnących, w składzie których kwasy Omega 3 i 6 zajmują ponad 50%. Pozostałe grupy olejów, czyli oleje półschnące (odpowiednie dla cery normalnej i mieszanej) i oleje nieschnące (przeznaczone do cery suchej) omówię w kolejnych wpisach.

Oleje schnące to oleje o lekkiej konsystencji. Po nałożeniu na skórę bardzo szybko się wchłaniają i nie pozostawiają na niej tłustego filmu. Skóra jest po nich matowa, nie świeci się i nie klei. Oleje schnące nie zapychają gruczołów łojowych skóry, nie obciążają jej i nie przyczyniają się do powstawania zaskórników. Dlatego oleje schnące są olejami najczęściej polecanymi dla cery tłustej, trądzikowej i skłonnej do zanieczyszczeń.

Wybrane oleje schnące

Oleje schnące. Czym się charakteryzują i do pielęgnacji którego typu cery są przeznaczone?

Olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki wykazuje właściwości antyalergiczne, antybakteryjne i przeciwzapalne. Jest olejem, który bardzo szybko łagodzi wszelkiego rodzaju podrażniania, przyspiesza procesy regeneracji naskórka, zmniejsza zaczerwienie skóry. Jest bardzo lekki, szybko się wchłania i nie obciąża skóry. Jego stosowanie poleca się skórze tłustej, trądzikowej i problematycznej oraz skórze alergicznej, skłonnej do podrażnień i atopowej.

Więcej na temat oleju z czarnuszki przeczytasz w tym wpisie:

Olej z czarnuszki – złoto faraonów w Twojej łazience

♥ Olej konopny

Olej konopny to olej o właściwościach regeneracyjnych, antyseptycznych, regulujących i przeciwzapalnych. Stosowany do pielęgnacji cery trądzikowej i tłustej łagodzi stany zapalne i podrażnienia, reguluje poziom sebum, dba o odpowiedni poziom jej nawilżenia. Wpływa też na poprawę elastyczności skóry, wzmacnia jej barierę ochronną i przyspiesza procesy regeneracyjne. Co ciekawe, olej konopny jest dobrze tolerowany nie tylko przez cerę tłustą i trądzikową, ale też przez jej pozostałe rodzaje.

♥ Olej z dzikiej róży

Olej z dzikiej róży poleca się przede wszystkim cerze suchej, dojrzałej i naczynkowej. Jednak niewielkie ilości tego oleju mogą służyć również cerze problematycznej, skłonnej do zaczerwienia i częstych stanów zapalnych. Olej z dzikiej róży to naturalne bogactwo witaminy C. Wykazuje działanie łagodzące, antyoksydacyjne, rozjaśniające. Wzmacnia naturalną barierę ochronną skóry, szybko koi wszelkiego rodzaju zaczerwienia i świetnie regeneruje.

Więcej na temat oleju z dzikiej róży pisałam w tym wpisie na blogu:

Czy olej z dzikiej róży pomoże rozjaśnić przebarwienia?

♥ Olej lniany

Olej lniany charakteryzuje się tym, że kwasy Omega-3 i Omega-6 występują w nim w idealnych proporcjach. Jest to też olej zawierający kwas Omega-9. Olej lniany doskonale sprawdza się w pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej, szybko wchłania i nie obciąża skóry. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, normalizuje poziom sebum, łagodzi podrażnienia i przyspiesza gojenie się ropnych wyprysków.

O jego właściwościach przeczytasz więcej w tym wpisie:

5 najlepszych olejów do cery tłustej, mieszanej i trądzikowej

♥ Olej z pestek winogron

Olej z pestek winogron to olej z wysokim stężeniem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, stanowiący jednocześnie prawdziwe bogactwo antyoksydantów. Stosowany do pielęgnacji twarzy wykazuje właściwości przeciwstarzeniowe i regeneracyjne, intensywnie odżywia i wzmacnia barierę ochronną skóry. Pomaga też łagodzić wszelkiego rodzaju podrażnienia i stany zapalne, regeneruje i zapobiega powstawaniu zaskórników.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o właściwościach tego oleju, polecam Ci ten wpis:

Olej z pestek winogron. Co warto wiedzieć stosując na twarz, ciało, włosy?

♥ Olej z ogórecznika lekarskiego

Olej z ogórecznika lekarskiego poza kwasami Omega-3 i Omega-6 zawiera też bardzo ważny kwas gamma-linolenowy. Jest to olej o wyjątkowym działaniu przeciwzapalnym, regeneracyjnym, antybakteryjnym i przeciwgrzybiczym. Poleca się go cerom problematycznym, skórze atopowej i łuszczycowej oraz przy wszelkiego rodzaju podrażnieniach.

Więcej o jego działaniu i właściwościach przeczytasz w tym wpisie:

Olej z ogórecznika – ratunek dla podrażnionej skóry

♥ Olej z wiesiołka

Olej z wiesiołka również zaliczany jest do grupy olejów schnących. Stosowany na skórę pomaga regulować pracę gruczołów łojowych, dba o odpowiedni poziom nawilżenia, łagodzi swędzenie i poprawia elastyczność skóry. Ma działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze, dlatego doskonale sprawdza się w pielęgnacji skóry tłustej i trądzikowej oraz skłonnej do podrażnień. Łagodzi stany zapalne skóry i swędzenie. Tonizuje skórę, usuwa z niej toksyny, poprawia jej elastyczność i chroni przed działaniem wolnych rodników.

Jak stosować oleje schnące?

Oleje schnące, tak jak oleje z pozostałych grup, możemy stosować bezpośrednio na skórę lub dodając je do kremu. Ważne jest, żeby nie przesadzać z ilością oleju, bo jeśli użyjemy go zbyt dużo, olej może długo pozostawać na skórze i źle się wchłaniać.

Stosując olej bezpośrednio na skórę robimy to w ten sposób:

  • oczyszczamy skórę → tonizujemy → na lekko wilgotną skórę nakładamy olej → wcieramy lub wklepujemy olej

Jeśli olej ma być nałożony w towarzystwie kremu, powinien zostać nałożony na skórę na sam koniec:

  • oczyszczamy skórę → tonizujemy → nakładamy krem lub serum → nakładamy olej

Podobnie postępujemy, gdy chcemy połączyć olej z kwasem hialuronowym lub żelem aloesowym:

  • oczyszczamy skórę → tonizujemy → nakładamy kwas hialuronowy lub żel aloesowy → wklepujemy w skórę olej

Olej i kwas hialuronowy lub żel aloesowy możemy też wymieszać w zagłębieniu dłoni i tak przygotowaną mieszankę nałożyć bezpośrednio na oczyszczoną skórę.

Oleje możemy dodawać też do domowych kosmetyków, np. maseczek z glinki oraz oczywiście do demakijażu i oczyszczania skóry. Oleje schnące doskonale sprawdzają się w mieszankach do OCM.

Podsumowanie

Mam nadzieję, że po przeczytaniu dzisiejszego wpisu termin „oleje schnące” przestał być dla Ciebie niewiadomą i już wiesz, czym wyróżniają się oleje z tej grupy i dla jakiego rodzaju cery są przeznaczone. Gdybyś jednak miała jakieś pytania lub wątpliwości, daj mi o tym znać w komentarzu do tego wpisu.

Ciekawe produkty w tym artykule

Przeczytaj także

Prezentownik 2019 – pomysły na naturalny prezent świąteczny dla Niej

Prezentownik 2019 – pomysły na naturalny prezent świąteczny dla Niej

Płyn do higieny intymnej – używać, czy nie? Jak wybrać dobry płyn do higieny intymnej?

Płyn do higieny intymnej – używać, czy nie? Jak wybrać dobry płyn do higieny intymnej?

Komentarze (2)

  1. M
    Magda
    Co mam zrobić jeżeli żaden olej nakładany solo nie chce mi się wchłaniać? nawet jeśli na całą twarz nakładam tylko 3 kropelki pozostaje mi na twarzy tłustawa, świecąca warstwa. Próbowałam oleju z orzechów laskowych, z czarnuszki, chia, konopnego, za każdym razem to samo 🙁
    Odpowiedzi ()
    1. A
      Angelika
      Można spróbować olej jojoba, mi wysycha on szybko, nic się nie świeci. Pięknie zgrywa się z podkładem mineralnym, ale zawsze nakładam na mokrą od toniku lub serum skórę. Nigdy na suchą! Podobno wtedy właśnie oleje się nie wchłaniają. Zaznaczam że mam cerę mieszaną. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany