Oleje do cery trądzikowej – jaki olejek na trądzik wybrać i jak go stosować?

oleje do cery trądzikowej

Panuje powszechne przekonanie, że oleje roślinne nie nadają się do cery trądzikowej i mogą jedynie pogarszać jej stan. Nie jest to prawdą i warto wiedzieć, że dobrze dobrany olej może nie tylko wspomóc pielęgnację cery z trądzikiem, ale też złagodzić jego objawy. Tylko jaki olejek na trądzik wybrać? W tym wpisie poznasz najlepsze oleje do cery trądzikowej, a także dowiesz się jak je stosować, żeby osiągnąć jak najlepsze efekty pielęgnacyjne.

Popularność olejów roślinnych wydaje się stale rosnąć i nie ma w tym nic dziwnego. Dobrze dobrany i odpowiednio stosowany olej  w wyjątkowy sposób wspiera codzienną pielęgnację twarzy – poprawia stopnień nawilżenia skóry, chroni przed działaniem czynników zewnętrznych, wzmacnia, ujędrnia i regeneruje. Oleje mają też wyjątkowe właściwości odżywcze i łagodzące, pomagają w wyrównaniu kolorytu skóry, ładnie wygładzają. Do tego są produktami w 100% naturalnymi i bezpiecznymi dla naszego zdrowia.

Nic dziwnego więc, że coraz częściej pada pytanie, jaki olej do cery trądzikowej wybrać, zwłaszcza że olejki wykazują też działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, a także wspomagają regenerację, zapobiegają pojawieniu się blizn potrądzikowych i zwalczają wypryski.

Oleje do cery trądzikowej – używać, czy nie?

Oleje roślinne można stosować do pielęgnacji wszystkich rodzajów cery, w tym tłustej i trądzikowej. Często zdarza się jednak tak, że posiadaczki cery trądzikowej rezygnują ze stosowania olejów, bo obawiają się, że tłusty olej będzie zapychał gruczoły łojowe i nasilał objawy trądziku. I rzeczywiście, taka sytuacja może mieć miejsce, ale tylko wtedy, gdy dobierzemy zły olej. Dokonując właściwego wyboru, czyli wybierając olej z odpowiednimi proporcjami kwasów tłuszczowych, lekkie i schnące, możemy w znaczący sposób poprawić stan cery trądzikowej, unikając przy tym zapchania porów i nasilenia trądziku.

Oleje do cery trądzikowej czy warto

Olejami, których powinnaś unikać, mając cerę trądzikową, są na pewno oleje o wysokim potencjale komedogennym. Zalicza się do nich m.in. :

  • olej kokosowy
  • olej z kiełków pszenicy
  • olej z pestek brzoskwini
  • olej z krokosza
  • olej z orzechów laskowych
  • olej palmowy

A po które warto sięgnąć?

Jaki olejek na trądzik wybrać? Podpowiadamy!

Jest całkiem spora grupa olejów roślinnych, które dobrze sprawdzają się w pielęgnacji cery trądzikowej. W grupie olejów na trądzik znajdują się:

  • olej jojoba
  • olej z pestek malin
  • olej konopny
  • olej tamanu
  • olej lniany
  • olej z czarnuszki siewnej
  • olej z pachnotki

Wszystkie te oleje wykazują działanie łagodzące i przeciwzapalne, pomagają regulować poziom sebum i mają właściwości antybakteryjne. Poniżej znajdziesz krótką charakterystykę każdego z tych olejów oraz najważniejsze zasady ich stosowania.

Olej jojoba

Olej jojoba to najlepszy olejek na trądzik, dlatego warto włączyć go do codziennej pielęgnacji cery. Swoim składem chemicznym jest bardzo zbliżony do budowy ludzkiego sebum i doskonale reguluje jego wydzielanie.

Olej jojoba jest bardzo lekki i bardzo dobrze się wchłania. Dla osób z cerą trądzikową wybór tego oleju może okazać się strzałem w 10!

Właściwości pielęgnacyjne oleju jojoba – cera trądzikowa:

  • reguluje poziom sebum
  • wykazuje właściwości przeciwzapalne
  • przyspiesza gojenie się skóry
  • wspiera procesy regeneracyjne
  • działa antybakteryjnie
  • dba o odpowiedni poziom nawilżenia skóry
  • chroni przed niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych

Jak stosować olej jojoba w pielęgnacji cery trądzikowej?

Olej jojoba doskonale sprawdza się jako zamiennik oleju rycynowego w olejowym oczyszczaniu twarzy (pisałam o tym w tym wpisie: OCM bez oleju rycynowego – czy jest możliwe?). Na co dzień możesz stosować go też bezpośrednio na oczyszczoną skórę – zamiast kremu na dzień lub na noc albo w połączeniu z kremem.

Więcej o oleju jojoba przeczytasz w tym wpisie:

Olejek jojoba. Zastosowanie w pielęgnacji skóry i włosów

Olej z pestek malin

Olej z pestek malin zyskał ogromną popularność dzięki naturalnym właściwościom chroniącym skórę przed promieniowaniem UV. Jest to jednak też olej o wyjątkowym działaniu na cerę trądzikową i należy do olei najczęściej polecanych do pielęgnacji problematycznej cery.

Właściwości pielęgnacyjne oleju z pestek malin – korzyści dla cery trądzikowej:

  • reguluje poziom sebum
  • upłynnia łój
  • zapobiega tworzeniu się zaskórników
  • łagodzi stany zapalne
  • wykazuje działanie przeciwbakteryjne
  • wzmacnia barierę lipidową naskórka
  • zapewnia skórze odpowiedni poziom nawilżenia
  • wyrównuje koloryt skóry

Jak stosować olej z pestek malin w pielęgnacji cery trądzikowej?

Olej z pestek malin bardzo dobrze się wchłania, dlatego możesz stosować go nawet pod makijaż. Oczywiście po aplikacji oleju na skórę warto odczekać chwilę, żeby olej dobrze się wchłonął. Olej możesz stosować też na noc (zamiast kremu) i łączyć np. z żelem aloesowym lub kwasem hialuronowym.

Olej konopny

Olej konopny uznaje się za jeden z najlepiej nawilżających i regenerujących olejów. Poleca się go do pielęgnacji cer problematycznych, z dermatozami i na wszelkiego rodzaju podrażnienia. Jest to olej zaliczany do grupy olejów schnących, które nie pozostawiają na skórze tłustego filmu.

jakie olejki są korzystne dla cery trądzikowej

Właściwości oleju konopnego korzystne dla cery trądzikowej:

  • zmniejsza i łagodzi stany zapalne
  • wykazuje działanie antyseptyczne
  • przyspiesza procesy regeneracyjne
  • działa przeciwzapalnie
  • utrzymuje odpowiedni poziom nawilżenia skóry
  • reguluje poziom sebum

Jak stosować olej konopny?

Olej konopny, podobnie jak olej jojoba i z pestek malin, może być stosowany bezpośrednio na skórę, np. na noc, zamiast kremu lub jako ostatni etap pielęgnacji skóry. Możesz łączyć go z substancjami nawilżającymi (np. aloesem lub kwasem hialuronowym) i dodawać do mieszanki stosowanej do OCM.

Olej tamanu

Olej tamanu to naturalne SOS na niedoskonałości i zmiany trądzikowe. Chociaż w jego składzie znajduje się duża ilość kwasu oleinowego – odradzanego w pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej ze względu na działanie zapychające, obecność pozostałych aktywnych substancji o właściwościach antyseptycznych sprawia, że olej wykazuje wysoką bio-zgodność z cerą tłustą i trądzikową.

Właściwości oleju tamanu – korzyści dla cery trądzikowej:

  • rozjaśnia i zmniejsza widoczność blizn potrądzikowych
  • działa antybakteryjnie
  • wykazuje działanie przeciwzapalne
  • reguluje pracę gruczołów łojowych
  • przyspiesza gojenie się skóry
  • regeneruje skórę
  • zmniejsza ilość zaskórników
  • odblokowuje zatkane pory skóry
  • chroni skórę przed utratą nawilżenia
  • wspomaga leczenie trądziku

Jak stosować olej tamanu?

Najczęściej polecanym sposobem stosowania oleju tamanu jest nakładanie go punktowo na zmiany trądzikowe i ropne wypryski (najlepiej za pomocą patyczka higienicznego). Olej tamanu sprawdza się też jako olej stosowany do nawilżania skóry (w połączeniu z hydrolatem, kwasem hialuronowym, żelem aloesowym) i jako dodatek do mieszanek do OCM.

Olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki siewnej nazywany jest złotem faraonów. Dzięki wyjątkowym właściwościom olej ten ma doskonały wpływ na nasze zdrowie, a stosowany zewnętrznie na skórę i włosy. Najważniejsze składniki znajdujące się w oleju z czarnuszki to kwasy: oleinowy, linolowy i linolenowy, fosfolipidy i fitosterole, flawonoidy, saponiny, garbniki, witaminy A, E, B1, B3, B6, olejki eteryczne oraz związki mineralne: cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, sód i potas.

Właściwości oleju z czarnuszki:

  • łagodzi stany zapalne
  • łagodzi podrażnienia
  • łagodzi objawy trądziku
  • reguluje pracę gruczołów łojowych
  • zmniejsza ilość zaskórników
  • działa antybakteryjnie
  • przyspiesza gojenie się skóry
  • zmniejsza zaczerwienie skóry
  • chroni skórę przed utratą nawilżenia

Jak stosować olej z czarnuszki?

Olej z czarnuszki najlepiej nakładać w niewielkiej ilości na lekko zwilżoną skórę albo w połączeniu z żelem aloesowym lub kwasem hialuronowym. Olej możesz stosować też naprzemiennie z kremem lub nawilżającym serum.

Olej z pachnotki

Warto wiedzieć, że olej perilla (z pachnotki) jako jedyny może leczyć trądzik młodzieńczy, hamując rozwój bakterii odpowiedzialnych za jego rozwój – potwierdzają to liczne badania laboratoryjne. Jeśli masz problem z nieestetycznymi wypryskami, wykorzystaj go w zabiegach oczyszczających. Antybakteryjne działanie wyróżnia bowiem najlepsze olejki na trądzik.

Olej z pachnotki działa hamująco na rozwój Propionibacterium acnes – bakterii wywołującej trądzik młodzieńczy.

Właściwości oleju z pachnotki:

  • hamuje rozwój bakterii odpowiedzialnych za rozwój trądziku młodzieńczego
  • eliminuje zaczerwienie i swędzenie skóry
  • łagodzi podrażniania i przyspiesza gojenie ran
  • wspomaga regenerację naskórka
  • rozjaśnia przebarwienia
  • wyrównuje koloryt skóry
  • spowalnia proces starzenia się skóry
  • wzmacnia naczynia krwionośne
  • wzmacnia funkcje obronne skóry

Jak stosować olej z pachnotki?

Olej perilla można stosować samodzielnie w czystej postaci – należy go wmasować w delikatnie zwilżoną tonikiem lub hydrolatem skórę twarzy, szyi i dekoltu. Można go też mieszać z innymi olejami i olejkami eterycznymi, a także dodawać do kosmetyków. Z powodzeniem zastąpi krem pielęgnacyjny do twarzy po połączeniu z żelem hialuronowym lub innymi humektantami.

Podsumowanie

Wybierając oleje do cery trądzikowej i stosując je w codziennej pielęgnacji skóry, pamiętaj o tym, że sam olej to za mało, aby złagodzić objawy trądziku czy pozbyć się zaskórników. Jaki olej na trądzik się sprawdzi? To, czego potrzebujesz to działanie antybakteryjne i oczyszczające, ale cera potrzebuje też tonizowania, odżywiania i nawilżania oraz regularnego złuszczanie naskórka. Wypróbuj również serum do cery trądzikowej, zawierające dobroczynne oleje oraz inne składniki aktywne.

O wymaganiach cery trądzikowej przeczytasz w tym wpisie:

Jak pielęgnować cerę trądzikową?

Czy stosujesz jeden z wymienionych w tym wpisie olejów? Jakie masz doświadczenia w stosowaniu olejów w pielęgnacji cery trądzikowej? Masz swój ulubiony olejek na trądzik? Pochwal się w komentarzu!

Ciekawe produkty w tym artykule

Przeczytaj także

Zielona herbata w kosmetykach  – czy wiesz o niej wszystko?

Zielona herbata w kosmetykach – czy wiesz o niej wszystko?

Jaki olej do cery tłustej i mieszanej wybrać? Poznaj nasze typy!

Jaki olej do cery tłustej i mieszanej wybrać? Poznaj nasze typy!

ECLAB – naturalna pielęgnacja już dawno nie była tak przyjemna

ECLAB – naturalna pielęgnacja już dawno nie była tak przyjemna

Komentarze (5)

  1. J
    Jagoga jagoda
    Przed momentem przeczytałam przepis na naturalny olej do cery trądzikowe jestem Twojego pomysłu w którym olej z krokosza jest jedynym z trzech składników. W tym artykule piszesz zaś że cery trądzikowe powinny go unikać. Widzę ogromną sprzeczność. Jak to jest?
    Odpowiedzi ()
    1. Olga Pietraszewska
      Olga Pietraszewska
      Przepis na olejowe serum do cery trądzikowej jest autorstwa Lili Naturalnej, a nie mojego. Olej z krokosza jest olejem o dość wysokim, ale nie najwyższym potencjale komedogennym. Oznacza to, że może zapychać skórę, ale wcale nie musi tego robić. Dużo zależy m.in. od tego, czy będziemy stosować go samodzielnie, czy w połączeniu z innymi olejami i oczywiście od indywidualnych preferencji naszej skóry.
    2. A
  2. D
    Dancik
    Olej lniany jest wymieniony wśród bezpiecznych olei, ale niestety nie został rozwinięty w opisie szczegółowym, na czym ubolewam. Czy na pewno jest wskazany?
    Odpowiedzi ()
    1. Marysia Wajda
      Marysia Wajda
      Olej lniany zawiera kwas alfa – linolenowy, który redukuje produkcję łoju. Jest nie tylko bezpieczny, ale również zalecany do cery trądzikowej 🙂

Dodaj komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany