Rokitnik – zastrzyk młodości dla Twojej skóry

Rokitnik

Nazywany rosyjskim ananasem rokitnik jest jedną z najbardziej wartościowych roślin na świecie. Pozyskiwany z jego owoców olej robi furorę w świecie kosmetyków naturalnych i zachwyca swoim działaniem. Dlaczego jest tak cenny i skąd bierze się jego popularność? Co sprawia, że zasłużył na miano złota Syberii?

Trochę historii na początek

Rokitnik jest rośliną znaną i cenioną od tysięcy lat. Pierwsze wzmianki na jego temat pojawiają się w tybetańskich księgach medycznych datowanych na VIII wiek n.e. Rokitnik, nazywany przez tybetańskich mnichów tarwą, wykorzystywany był w celach leczniczych i stosowany w chorobach płuc, krwi i dolegliwościach układu pokarmowego. Nazwę rokitnik nadali tej roślinie starożytni Grecy. Sprowadzone do Europy przez Aleksandra Wielkiego krzewy rokitnika, wykorzystywano do karmienia koni. Zwierzęta jedząc liście i młode pędy rokitnika, szybko przybywały na wadze, a ich sierść stawała się lśniąca. Wtedy po raz pierwszy odkryto właściwości pielęgnacyjne rokitnika, i nadano mu nazwę Hippophae rhamnoides: hippos – koń, phos – błyszczeć, lśnić. Oznaczało to dokładnie błyszczący koń.

Rosyjski ananas

Rokitnik należy do rodziny roślin oliwkowatych (Elaeagnaceae). Jest to krzew o wysokości do 4-6 metrów. Rokitnik rośnie na Syberii, w północnych Chinach, Nepalu, Indiach, północnym Pakistanie i Afganistanie. W naturalnych warunkach rokitnik rośnie także w chłodniejszych rejonach Europy, np. nad Bałtykiem, gdzie tworzy gęste zarośla na wybrzeżach klifowych i wydmach nadmorskich. W Polsce jest gatunkiem prawnie chronionym.

Owoce rokitnika
Owoce rokitnika.
Źródło: Wikipedia

Owoce rokitnika, nazywane jagodami, są soczysta i aromatyczne, mają pomarańczowy lub żółty kolor, osiągają wielkość 6-10 mm. Są bardzo gęsto rozmieszczone wokół pędów, sprawiają wrażenie wręcz oblepiających gałęzie, które uginają się pod ich ciężarem. Stąd też używana w Rosji nazwa rokitnika – oblepicha, którą często możemy spotkań na opakowaniach kosmetyków. Zbiory owoców rokitnika nie należą do łatwych. Jego krzewy są cierniste, a jagody mocno trzymają się gałęzi. Na Syberii zbiera się je dopiero po nastaniu mrozów – wówczas owoce łatwiej dają się zrywać.

Z jednego krzewu można zebrać nawet 20 kg owoców.

Podczas zbiorów zwraca się uwagę na dojrzałość owoców. Tylko te w pełni dojrzałe zawierają wszystkie substancje biologicznie aktywne, którym rokitnik zawdzięcza swoje właściwości. Owoce rokitnika zawierają bardzo mało cukru, są kwaśne i mają ananasowy posmak. Dlatego przyjęło się nazywać rokitnik rosyjskim ananasem.

Witaminowa bomba

Rokitnik jest rośliną, która wyróżnia się pod względem zawartości biologicznie czynnych substancji.  W jego owocach i liściach znajduje się ich ponad 190!

Są to silne antyoksydanty, aminokwasy, kwasy tłuszczowe – w tym omega-3 i omega-6, kwas palmitynowy, kwas oleinowy, kwas linolowy, linolenowy, flawonoidy, fosfolipidy, luteina, kwas foliowy, garbniki, kwasy organiczne (cytrynowy, jabłkowy, nikotynowy), makro elementy (sód, magnez, siarka, mangan, miedź), mikro elementy i cukry. Zawiera też chyba wszystkie wyodrębnione witaminy, w tym beta-karoten (prowitaminę A), tokoferole (witaminę E), Witaminy C, K, z grupy B, PP.  Łącznie rokitnik zawiera 14 witamin i 4 prowitaminy. Ich ilość procentowa jest imponująca!

W rokitniku jest 15 razy więcej witaminy C niż w pomarańczy, 3 razy więcej witaminy A niż w marchewce i 4 razy więcej witaminy E niż w pestkach słonecznika.

Zawartość witamin (szczególnie witaminy C) jest różna dla poszczególnych odmian gatunku i zależy od miejsca jego występowania. Najbardziej wartościowa w witaminę C jest odmiana porastająca obszary gór środkowej Europy. Co ciekawe, witamina C znajdująca się w rokitniku nie rozkłada się nawet w procesie jego przetwarzania i przechowywania. Jest to możliwe dzięki temu, że owoce rokitnika nie zawierają enzymu, który rozkłada witaminę C – askorbinazy, którą zawierają np. cytrusy. Pozyskiwany z nich sok zawiera witaminy rozpuszczalne w wodzie, zaś olej witaminy rozpuszczalne tylko w tłuszczach.

Olej z rokitnika
Olej z rokitnika

Wyjątkowy olej

Najcenniejszym produktem pozyskiwanym z rokitnika jest olej z jego owoców. Różni się on od oleju pozyskiwanego z nasion, zarówno wyglądem, jak i właściwościami. Ma pomarańczowo-czerwony kolor oraz charakterystyczny, owocowy zapach.

Jest jednym z nielicznych na świecie olejów, który uzyskuje się z owoców zawierających w sobie od 8 do 12 proc. oleju.

Intensywna barwa oleju to zasługa wysokiej zawartości witaminy A w postaci karotenoidów (beta-karotenu, lipokenu, kryptoksantyny i zeaksantyny). Olej aplikowany bezpośrednio na skórę może barwić ją na pomarańczowy kolor. Dlatego zaleca się, aby olej z rokitnika stosować na skórę w rozcieńczonej formie.

Olej z owoców rokitnika wyróżnia się też wysokim stężeniem kwasu tłuszczowego palmityno-oleinowego (omega-7), którego nie zawiera olej z nasion rokitnika oraz większość znanych olejów roślinnych.

Zawiera też witaminy A,C,E,K, prowitaminę D, kwas foliowy, garbniki, flawonoidy, sole żelaza, boru, manganu, kwasy owocowe i tłuszczowe.

Promienna skóra i lśniące włosy

W kosmetyce olej z owoców rokitnika jest bardzo ceniony ze względu na swoje właściwości pielęgnacyjne i odżywcze.

Olej z rokitnika stosuje się go w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji skóry przesuszonej, łuszczącej się i podrażnionej, do skóry z oznakami starzenia się i zmarszczkami, zniszczonej, naczynkowej i z trądzikiem różowatym.

Ma też zastosowanie w kosmetykach do pielęgnacji włosów, kremach i balsamach chroniących skórę przed promieniowaniem UV oraz kosmetykach łagodzących podrażnienia, odmrożenia i oparzenia.

Działanie rokitnika na skórę

  • stymuluje proces regeneracji naskórka
  • chroni skórę przed działaniem wolnych rodników
  • opóźnia proces starzenia się skóry
  • zapewnia skórze odpowiedni poziom nawilżenia
  • przywraca sprężystość i zdrowy wygląd
  • wygładza i zmniejsza szorstkość skóry
  • poprawia koloryt skóry
  • rozjaśnia przebarwienia
  • chroni skórę przed podrażnieniami wywoływanymi promieniami słonecznymi (absorbuje promienie słoneczne UVB) – jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym
  • stymuluje proces ziarninowania naskórka – wczesne zastosowanie oleju na świeżą ranę przyspiesza gojenie i zmniejsza pozostającą po wygojeniu rany bliznę
  • łagodzi i leczy oparzenia, odmrożenia i odleżyny
  • łagodzi podrażnienia skóry, egzemy i zmiany skórne spowodowane reakcjami alergicznymi
  • leczy i łagodzi zmiany trądzikowe

Działanie rokitnika na włosy

  • zapobiega wypadaniu włosów
  • wzmacnia cebulki włosów
  • ma działanie przeciwłupieżowe
  • regeneruje uszkodzoną strukturę włosów
  • leczy stany zapalne skóry głowy
  • ułatwia układanie włosów
  • nadaje piękny połysk
  • uelastycznia i dodaje sprężystości
  • poprawia ogólną kondycję włosów
Herbata z rokitnikiem
Herbata z rokitnikiem

Rokitnik w kosmetykach

Z dobrodziejstw rokitnika możesz korzystać sięgając po czysty olej z jego owoców lub gotowe kosmetyki, w których zastosowano rokitnik.

Najlepsze efekty pielęgnacyjne zauważysz stosując kosmetyki, w których rokitnik, lub olej z rokitnika występuje w wysokim stężeniu i jest jednym z kluczowych składników.

Na uwagę zasługuje z pewnością rokitnikowa seria kosmetyków Natura Siberica Professional. W jej skład wchodzą wyjątkowe szampony, odżywki i olejki do włosów, kosmetyki do stylizacji włosów, a także kosmetyki do pielęgnacji ciała. Ich receptury bazują na wyciągu z rokitnika ałtajskiego, rosnącego w surowym klimacie i na nieskazitelnie czystych terenach Syberii. Zapewniają kompleksową,  profesjonalną i jednocześnie naturalną pielęgnację włosom i skórze.

Rokitnikowy scrub do skóry głowy Natura Siberica Proffesional.
Rokitnikowy scrub do skóry głowy Natura Siberica Proffesional.

Rokitnik stosuje w kosmetykach także Planeta Organica. Seria Organiczny Rokitnik bazuje na oleju z owoców rokitnika, a w jej skład wchodzą m.in. szampon i odżywka do włosów, przeznaczone do pielęgnacji włosów suchych i zniszczonych. Cieszą się one dużym uznaniem wśród włosomaniaczek i miłośniczek naturalnej pielęgnacji. Po olej z rokitnika sięgnęła też polska firma Sylveco i zastosowała go w swoich flagowych produktach – kremie brzozowo-rokitnikowym z betuliną i lekkim kremie rokitnikowym. Są to kremy szczególnie polecane do pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej, z rozszerzonymi naczynkami, wrażliwej i podrażnionej.

Właściwości zdrowotne

Rokitnik znajduje zastosowanie nie tylko w kosmetyce. Jego lecznicze działanie, odkryte w starożytności cenione jest także dzisiaj i zdobywa coraz większą popularność.

Zawartość dużej ilości flawonoidów (kwercetyna i rutyna) oraz karotenoidów sprawia, że rokitnik ma silne działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i antywirusowe.

Uzupełnia niedobór witamin i minerałów, wzmacnia układ odpornościowy i nerwowy, wspomaga leczenie infekcji błon śluzowych i przewodu pokarmowego. Pobudza organizm do wydalania toksyn, wzmacnia ścianki małych naczyń krwionośnych, wspomaga leczenie wrzodów, chroni przed osteoporozą u osób starszych i krzywicą u dzieci.  Ma też działanie przeciwdepresyjne, wspomaga pracę mózgu, koncentrację i przywraca energię. Dlatego warto pić sok z rokitnika. Fakt, że nie smakuje wybornie, jest za to doskonały na wzmocnienie odporności. Chroni przed infekcjami wirusowymi i przeziębieniami. Najlepiej jest rozcieńczać go w stosunku 1:4 z wodą albo ulubionym sokiem, np. jabłkowym. Wzmocnieniu odporności służy też herbata z suszonych owoców i liści rokitnika.

Podsumowanie

W owocach rokitnika znajduje się prawdziwa bomba witamin i składników odżywczych. Dlatego jest on tak lubiany przez naszą skórę i włosy. Regeneruje, nawilża i odżywia. Opóźnia procesy starzenia się skóry, jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym, działa łagodząco i kojąco. Włosom nadaje niesamowity blask i wspaniale je odbudowuje. Dlatego warto włączyć do codziennej pielęgnacji czysty olej z rokitnika, lub naturalne kosmetyki stworzone na jego bazie. Dzięki temu Twoja skóra i włosy będą promieniały pięknem. A pijąc sok z rokitnika wzmocnisz swoją odporność i będziesz cieszyć się zdrowiem.

Stosujesz kosmetyki z rokitnikiem? Jak działają na Twoją skórę i włosy?

 

Przeczytaj także

Kupujesz olejek do twarzy? O tym musisz wiedzieć

Zanim sięgniesz na sklepowej półce po olej roślinny do pielęgnacji twarzy, upewnij się, że jest on dobrej jakości. Jak to zrobić? Na co zwrócić uwagę przy zakupie oleju? I czy wszystkie oleje roślinne są takie same? Co trzeba wiedzieć o olejach? Mamy dwa rodzaje olejów roślinnych. Oleje nierafinowane i rafinowane. Czym się od siebie różnią? Oleje nierafinowane to czyste oleje roślinne, najwyższej jakości, które nie zostały poddane dodatkowemu oczyszczaniu, czyli rafinacji. W procesie rafinacji wiele cennych właściwości roślin, z których...

Komentarze (7)

  1. Kosmetyków z rokitnikiem zbyt wiele nie stosowałam, ale najadłam się w dzieciństwie … na wszystkie lata 🙂 Przy szkole rosło go całe mnóstwo, więc obskubywanie gałązek z owocków było idealnym zajęciem na każdej przerwie , może własnie dlatego jestem taka młoda i piękna 😀 Żartuję, ale są pyszne, mimo iż kwaśne 🙂
    Wspaniały i bardzo wyczerpujący artykuł – uwielbiam je czytać, bo w każdym z nich umieszczasz ogrom cennych informacji – całą baza wiedzy.

    1. Samych owoców nie próbowałam, ale piłam sok. Niezwykłe doznania 🙂
      Dziękuję za kolejny ciepły komentarz. Przyjemnie jest pisać wiedząc, że zostanie to docenione dobrym słowem :*

  2. Dzięki temu postowi, zaraz po lekturze, zadzwoniłam do apteki aby sprowadzili mi olejek z rokitnika. Na drugi dzień był już u mnie. Pokochałam go od pierwszego użycia. Dziękuje za ten post!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


FreshMail.pl