Komedogenność kosmetyków – co to znaczy i które kosmetyki nie zatykają skóry?

kosmetyki niekomedogenne jak wybrać

„Nie używaj tego oleju, bo Cię zapcha!”

„Zobacz, jaki mam wysyp po tym kremie! Zapchał mi całą skórę.”

„Nie kupuj kosmetyków tej firmy! Bo zapychają!”

Nie muszę pytać, żeby wiedzieć, że o zapychaniu porów skóry przez kosmetyki słyszałaś już nie jeden raz. Tak, jak i o komedogenności olejów roślinnych i aknegenności, czyli czymś, co może wydawać się przeciwieństwem tego pierwszego, a wcale nim nie jest. W dzisiejszym wpisie postaram się wytłumaczyć, czym tak dokładnie są komedogenność i aknegenność kosmetyków i o co z tym zapychaniem skóry naprawdę chodzi. Przy okazji rozwieję też Twoje wątpliwości dotyczące tego, czy oleje zapychają, czy jednak nie? Które oleje zalicza się do grupy z najbardziej komedogennych, a które nie wykazują działania komedogennego? Wszystkiego dowiesz się z dalszej części tego wpisu.

Komedogenność – zapychanie skóry przez kosmetyki

Komedogenność kosmetyków, czyli ich skłonność do zapychania porów skóry, które przekłada się na powstawianie zaskórników, zaczęto badać w latach 70-tych XX w. Testom poddano wówczas przede wszystkim kosmetyki kolorowe. Ponad połowa z nich okazała się zawierać substancje o działaniu komedogennym, a w efekcie badań została opracowana skala komedogenności, określająca, które substancje i w jakim stopniu mogą zapychać skórę. Na podstawie tej skali powstało później kilka list substancji o największym i najmniejszym stopniu komedogenności, dzięki którym producenci kosmetyków mogli zacząć tak dobierać składniki do swoich produktów, żeby ich stosowanie nie przyczyniało się do pogorszenia stanu skóry.

Komedogenność kosmetyków

Jednak to nie rozwiązało problemu z zapychaniem skóry przez kosmetyki, bo komedogenność jest sprawą bardzo indywidualną i wszystko zależy od preferencji naszej skóry. Dlatego nawet dzisiaj w Twojej łazience może stać kosmetyk, który stosowany regularnie przez kilka tygodni może skutecznie zapchać pory skóry, o czym dowiesz się dopiero za jakiś czas.

Komedogenność kosmetyków – co warto wiedzieć?

O komedogenności słyszymy najczęściej w odniesieniu do olejów i maseł roślinnych oraz kosmetyków zawierających te składniki w swoich recepturach. Najczęściej skarżą się na nią posiadaczki cery tłustej, trądzikowej i skłonnej do powstawania zaskórników.

Komedogenność, czyli popularne zapychanie, jest reakcją skóry na stosowanie danego kosmetyku, objawiającą się powstawaniem zaskórników.

Do zapychania skóry dochodzi wtedy, gdy składniki kosmetyków zmieszane z martwymi komórkami skóry i sebum zaczynają blokować pory skóry i uniemożliwiają im prawidłowe funkcjonowanie.

Nie jest to jednak reakcja, którą możemy zaobserwować natychmiast. Do zapychania dochodzi bowiem podczas długotrwałego, przynajmniej kilkutygodniowego stosowania kosmetyku o działaniu komedogennym. Dlatego, gdy już nas wysypie, możemy mieć problem z określeniem, co tak naprawdę spowodowało zapychanie skóry i który kosmetyk w największym stopniu się do tego przyczynił. I chociaż najszybciej oskarżymy o to oleje, albo masła roślinne, warto wiedzieć, że nie tylko składniki naturalne, ale i syntetyczne zapychają skórę.

Co zapycha skórę?

kosmetyki zapychające skórę

Wśród składników zaliczanych do tych o najwyższym potencjale komedogennym należą lanolina, niektóre silikony, olej kokosowy, masło kakaowe, olej z zarodków pszenicy, SLS. Olejami, które mogą zapychać tłustą skórę są też olej z orzechów laskowych, z pestek moreli i olej krokoszowy. Lista tych składników jest dość długa, ale warto pamiętać, że komedogenność danego składnika będzie zależeć tak naprawdę od jego stężenia w kosmetyku. Im wyżej będzie w składzie, tym większe prawdopodobieństwo zapchania skóry. Dlatego jeśli wiesz, że olej kokosowy zapycha Twoją skórę, nie stosuj go w czystej postaci i unikaj kremów, w których jest on wysoko na liście INCI.

Pamiętaj też o tym, że najsilniejszy potencjał komedogenny mają kosmetyki, które pozostają na skórze – kremy, olejki, balsamy oraz pudry, róże do policzków i podkłady.

Dlatego jeśli wspomniany olej kokosowy jest składnikiem żelu pod prysznic, który zmyjesz ze skóry po kilku minutach, nie musisz się go obawiać.

I tak, jak wspomniałam już wcześniej – komedogenność jest kwestią bardzo indywidualną.

To, że olej kokosowy może zapychać tłustą skórę, nie znaczy że będzie powodował wysyp zaskórników na skórze suchej.

To samo dotyczy wszystkich składników komedogennych i kosmetyków, które za takie można uznać.

Oleje komedogenne – kto powinien ich unikać?

Oleje komedogenne to oleje, które mogą przyczyniać się do powstawania zaskórników, czyli trudnych do usunięcia zmian na skórze. W ich składzie dominują kwasy nasycone (m.in. oleinowy, arachaidowy, stearynowy, palmitynowy, myristynowy i laurynowy), o dość ciężkiej konsystencji i wchłaniające się dłużej od tzw. olejów schnących. Z kolei za najmniej komedogenne oleje uważa się te, które zawierają w składzie głównie kwasy linolenowy, linolowy i gamma-linolenowy. To właśnie te oleje mogą być z powodzeniem używane w pielęgnacji cery tłustej, trądzikowej i mieszanej, bo nie pozostawiają na skórze tłustego filmu i odtykają pory.

Jeśli masz cerę tłustą, mieszaną, trądzikową – unikaj olejów, które są komedogenne. Możesz natomiast siegnąć po tzw. oleje schnące, które szybko się wchłaniają i odtykają pory. Oleje komedogenne sprawdzą się za to w pielęgnacji cery suchej, bo pozostawią na jej powierzchni ochronny film, który zabezpieczy przed utratą wilgoci.

Oleje komedogenne, które zapychają skórę

Poniżej znajdziesz zestawienie olejów, które uważa się za najbardziej komedogenne, czyli zapychające skórę. Jeśli masz cerę problematyczną (tłustą, trądzikową, mieszaną, skłonną do zapychania i zmagasz się z zaskórnikami) powinnaś unikać tych olejów nie tylko w czystej formie, ale również w składach kosmetyków. Pamiętaj jednak, że to, czy olej komedogenny znajdujący się w składzie używanego przez Ciebie kremu będzie zapychał, zależy od tego, w jakiej ilości został dodany do kremu (im wyżej w składzie, tym jest go więcej) oraz czy poza jego dodatkiem w INCI są też inne oleje, które mogą zapychać, czy jedynie naturalne substancje nawilżające. Warto pamiętać też o tym, że zapychanie jest zawsze indywidualną sprawą i nie każdej z nas oleje mogą szkodzić (lub służyć) tak samo.

♥ Olej kokosowy (Cocos Nucifera (Coconut) Oil)

Olej kokosowy jest jednym z najpopularniejszych olejów roślinnych. Z powodzeniem można stosować go do pielęgnacji włosów i ciała, do kąpieli i domowych kosmetyków. Jeśli chodzi o pielęgnację twarzy olejem kokosowym trzeba jednak zachować ostrożność, bo wysoka zawartość kwasu laurynowego czyni ten olej wysoce komedogennym. Poza kwasem laurynowym olej kokosowy zawiera też kwasy: palmitynowy, kaprylowy, oleinowy i linolenowy. Jest więc to olej, który może zapychać cerę tłustą, trądzikową i mieszaną, a dobrze służyć cerze suchej.

Przeczytaj też:

♥ Olej z kiełków pszenicy (Triticium Vulgare (Wheat) Germ Oil)

Olej z kiełków pszenicy jest bogatym źródłem witaminy E, która jest jednym z najlepszych naturalnych antyoksydantów. Doskonale sprawdza się w pielęgnacji cery suchej, dojrzałej i podrażnionej oraz średnio i wysoko-porowatych włosów. Naturalny skład oleju z kiełków pszenicy to m.in. kwas palmitynowy, kwas stearynowy, kwas linolowy, kwas linolenowy, lecytyna i witaminy A, D i E. Niestety olej z kiełków pszenicy ma dość wysoki stopień komedogenności i może sprzyjać powstawaniu zaskórników.

♥ Olej z nasion bawełny (Gossypium (Cotton) Seed Oil)

Olej z nasion bawełny jest świetnym olejem do włosów oraz olejem, który polubi skóra sucha. Jego skład jest bogaty w witaminę E, dzięki czemu olej posiada właściwości antyoksydacyjne. Poza działaniem antyutleniającym olej z bawełny wykazuje też właściwości regeneracyjne, ochronne i ujędrniające. Ze względu na wysoką zawartości kwasu oleinowego, palmitynowego i arachidowego może zapychać skórę i jest uważany za olej komedogenny.

♥ Olej z awokado (Persea Gratissima (Avocado) Oil)

Olej z awokado dostarcza skórze pełen kompleks witamin i wykazuje intensywne właściwości odżywcze. Wzmacnia też naturalną barierę ochronną skóry, łagodzi podrażnienia i stany zapalne, regeneruje i poprawia elastyczność skóry. Jest dość gęsty, dlatego warto łączyć go z lżejszymi olejami bazowymi. Skład oleju z awokado to (poza witaminami) kwasy oleinowy, linolowy, palmitynowy, stearynowy i linolenowy.

♥ Olej palmowy (Elaeis Guineensis Palm Oil)

Olej palmowy, podobnie jak olej kokosowy, jest olejem, który w temperaturze pokojowej ma stałą konsystencję. Jest to olej wyróżniający się wysoką zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych, głównie kwasu laurynowego i oleinowego. Olej ten uważa się za wysoce komedogenny i z tego powodu nie poleca się go do pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej.

Poza olejami roślinnymi działanie komedogenne wykazują też masła roślinne: kokosowe i kakaowe, a także algi i lanolina.

Oleje niekomedogenne, które nie zapychają porów skóry

Oleje niekomedogenne to oleje, w składzie których przeważają kwas linolenowy, linolowy i gamma-linolenowy. Z niewielkimi wyjątkami (o których napiszę trochę dalej) oleje niekomedogenne mają lekką konsystencję i są zaliczane do grupy olejów schnących. Po nałożeniu ich na skórę można zauważyć, że olej bardzo szybko wnika w naskórek i nie pozostawia tłustego, lepkiego filmu, skóra jest po nim matowa, nie świeci się i nie przetłuszcza. Niezwykle ważne jest jednak to, żeby olej był odpowiednio nałożony na skórę! Bo jeśli użyjemy go np. za dużo istnieje duże prawdopodobieństwo, że będzie wchłaniał się długo i pozostanie widoczny na skórze. Aby tego uniknąć, nakładamy olej w ilości 2-3 kropli na skórę zwilżoną hydrolatem roślinnym lub w połączeniu z żelem aloesowym lub kwasem hialuronowym. Olej możemy połączyć też z kremem lub serum o żelowej konsystencji. Stosując oleje w ten sposób mamy duże szanse na uzyskanie efektu całkowicie matowej skóry, co umożliwi nam nałożenie na tak przygotowaną skórę makijażu, który będzie ładnie się prezentował i długo trzymał na skórze.

Najlepsze oleje, które nie zapychają skóry

Oleje niekomedogenne poleca się głównie cerom problematycznym – tłustej, mieszanej i trądzikowej. Większość z nich wykazuje działanie przeciwzapalne i łagodzące, nie zatyka porów skóry, korzystnie wpływa na poprawę kondycji skóry, dba o jej barierę ochronną i chroni przed niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych.

Które substancje poleca się do pielęgnacji skóry tłustej, mieszanej i z trądzikiem? W ich przypadku najlepsze oleje niekomedogenne to:

  • olej z czarnuszki siewnej
  • olej ogórecznika lekarskiego
  • olej konopny
  • olej z pestek malin
  • olej z pachnotki

Poniżej omawiam skład i właściwości każdego z nich.

♥ Olej z czarnuszki siewnej (Nigella Sativa (Black Seed) Oil)

Olej z czarnuszki w prawie 85 proc. składa się z niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są to przede wszystkim kwasy Omega-6 i Omega-9 oraz kwas Omega-3. Pozostałe składniki oleju z czarnuszki to fitosterole, flawonoidy, alkaloidy (m.in. nigellina), antyoksydanty, witamina E, karoteny, biotyna, witaminy z grupy B i związki mineralne: wapń, magnez, żelazo, selen, cynk i potas. Olej z czarnuszki zawiera też znaczne ilości olejku eterycznego i występujący w nim unikalny składnik o nazwie tymochinon (TQ) wspierany przez dwa inne związki: tymol i tymohydrochinon.

Właściwości oleju z czarnuszki:

  • antybakteryjne
  • przeciwzapalne
  • antyalergiczne
  • łagodzące
  • regenerujące
  • antyoksydacyjne
  • regulujące
  • ochronne

Olej z czarnuszki skutecznie łagodzi wszelkiego rodzaju stany zapalne, odtyka zatkane pory, zmniejsza ilość zaskórników, reguluje poziom sebum i przyspiesza procesy regeneracyjne naskórka. Dzięki właściwościom antyalergicznym doskonale radzi sobie z łagodzeniem objawów wszelkiego rodzaju alergii skórnych (pieczenie, swędzenie, wysypka, zaczerwienienie skóry), jest pomocny w pielęgnacji skóry atopowej i łuszczycowej. Zapewnia też ochronę przed niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych i atmosferycznych, neutralizuje działanie wolnych rodników i spowalnia procesy starzenia się skóry. Nałożony na skórę bardzo szybko się wchłania i nie pozostawia na niej tłustego filmu.

Olej z czarnuszki siewnej ma też cenne właściwości zdrowotne oraz właściwości pielęgnacyjne, które warto wykorzystać w pielęgnacji włosów. Więcej na jego temat przeczytasz w tym wpisie:

♥ Olej z ogórecznika lekarskiego (Borago Officinails Seed Oil)

Olej z ogórecznika lekarskiego bardzo dobrze sprawdza się w pielęgnacji cery trądzikowej. Ze względu na intensywne właściwości łagodzące i regenerujące szybko i skutecznie łagodzi podrażnienia i stany zapalne skóry. Zmniejsza zaczerwienie, łagodzi swędzenie i przyspiesza gojenie. Wykazuje działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze i antyseptyczne. Dba o odpowiedni poziom nawilżenia skóry, reguluje pracę gruczołów łojowych, spowalnia procesy starzenia i zabezpiecza skórę przed niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych. Działa więc tak, jak powinny działać najlepsze oleje niekomedogenne.

Skład oleju z ogórecznika lekarskiego to kwas gamma-linolenowy, kwas Omega-6, flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne i sole mineralne.

Właściwości oleju z ogórecznika:

  • przeciwzapalne
  • łagodzące
  • regulujące
  • regenerujące
  • wygładzające
  • gojące
  • bakteriobójcze
  • antyseptyczne
  • ochronne

Olej z ogórecznika doskonale sprawdza się w pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej, łuszczącej się, podrażnionej i wrażliwej. Może być stosowany jako wsparcie w łagodzeniu objawów łojotokowego zapalenia skóry, egzemy, atopowego zapalenia skóry i innych dolegliwości skórnych.

♥ Olej konopny (Cannabis sativa (Hemp) seed oil)

Olej konopny (olej z konopi siewnej) zawiera ok.75 proc. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), w tym aż 57 proc. kwasu linolowego i 19 proc. kwasu alfa-linolenowego. Zawiera również ok. 4 proc. kwasu gamma-linolenowego. Jego skład wzbogacają antyoksydanty, proteiny, aminokwasy, karoten, fitosterole, fosfolipidy, minerały (w tym wapń, magnez, potas, cynk, żelazo i fosfor) oraz witaminy – A, B1, B2, B3, B6, C, D i E.

Właściwości oleju konopnego:

  • łagodzące
  • antyseptyczne
  • regeneracyjne
  • przeciwzapalnie
  • regulujące
  • wzmacniające
  • ochronne

Olej konopny jest polecany do pielęgnacji cery tłustej, mieszanej, trądzikowej, wrażliwej, suchej i dojrzałej. Doskonale sprawdza się w łagodzeniu wszelkiego rodzaju podrażnień i stanów zapalnych, jest polecany do pielęgnacji skóry atopowej, swędzącej, łuszczącej się i zaczerwienionej. Natłuszcza skórę, chroni ją przed przesuszeniem i niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych. Reguluje poziom sebum, wykazuje działanie przeciwzapalne i antyseptyczne, przyspiesza regenerację skóry i poprawia jej elastyczność.

♥ Olej z pestek malin (Rubus Ideaus (Rapsberry) Seed Oil)

Olej z pestek malin jest jednym z najczęściej polecanych i najbardziej lubianych olejów niekomedogennych. Aż 80 proc. składu tego oleju do niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) – Omega-3 i Omega-6. Poza nimi olej z pestek malin zawiera kwas elagowy, karotenoidy, flawonoidy i witaminę E w postaci alfa-tokoferolu i unikalnego gamma-tokoferolu. Nałożony na skórę wchłania się niemal błyskawicznie, nie pozostawiając na niej tłustego i lepkiego filmu.

Właściwości oleju z pestek malin:

  • ochronne
  • przeciwzapalne
  • wygładzające
  • regenerujące
  • natłuszczające
  • wzmacniające
  • antyoksydacyjne
  • regulujące
  • rozjaśniające

Olej z pestek malin chroni skórę przed promieniowaniem słonecznym, reguluje poziom sebum, wyrównuje koloryt skóry i pomaga w rozjaśnianiu przebarwień. Przenikając do głębszych warstw skóry działa przeciwzapalnie, przeciwdziała tworzeniu się zaskórników, regeneruje, dba o odpowiedni poziom wilgoci w naskórku i spowalnia procesy starzenia się skóry. Działa antybakteryjnie i antyseptycznie, łagodzi podrażnienia, zaczerwienienie i swędzenie skóry.

♥ Olej z pachnotki (Perilla Ocymoides Seed Oil)

Olej z pachnotki (olej perilla) zawiera największą ilość niezbędnego nienasyconego kwasu tłuszczowego Omega-3 spośród wszystkich olejów roślinnych, a także kwasy Omega-6 i Omega-9. W jego składzie znajdują się znaczne ilości flawonoidów, kwas rozmarynowy, luteolin, katechiny i apigenin. Jest to olej, który doskonale sprawdza się w pielęgnacji niemal wszystkich rodzajów skóry. Z powodzeniem może być stosowany zarówno do skóry suchej, jak i tłustej oraz mieszanej.

Właściwości oleju z pachnotki:

  • przeciwzapalne
  • przeciwwirusowe
  • antyoksydacyjne
  • łagodzące
  • regenerujące
  • przeciwbakteryjne
  • ochronne
  • regulujące

Olej z pachnotki działa łagodząco na podrażnienia, zmiany trądzikowe i objawy reakcji alergicznych, takie jak swędzenie, pieczenie i zaczerwienienie skóry. Charakteryzuje go więc to, z czego słyną najlepsze oleje niekomedogenne. Wykazuje właściwości regenerujące, zwiększa elastyczność skóry, chroni skórę przed niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych. Wzmacnia barierę ochronną skóry i ściany naczyń krwionośnych, chroni ujścia gruczołów łojowych przed zaczopowaniem, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Stosując olej z pachnotki do pielęgnacji skóry nie należy przesadzać z jego ilością, bo w przeciwieństwie do oleju z czarnuszki, czy konopnego może dość długo się wchłaniać.

oleje które nie zapychają skóry

Pozostałe oleje niekomedogenne

Poza wymienionymi olejami, za niekomedogenne uznaje się:

  • olej z opuncji figowej – doskonały olej o bardzo wysokim potencjale antyoksydacyjnym! Więcej na jego temat przeczytasz w tym artykule
  • olej z nasion marchwi – świetnie sprawdza się w pielęgnacji cery dojrzałej, wyrównuje koloryt skóry, działa przeciwzapalnie
  • olej jojoba – pisałam o nim w tym wpisie na blogu -> Olej jojoba. Zastosowanie w pielęgnacji skóry i włosów
  • olej lniany – bogactwo kwasów Omega! Często polecany do pielęgnacji skóry i włosów.
  • olej z pestek dyni – wspomaga walkę z trądzikiem
  • olej z czarnej porzeczki – silne właściwości przeciwzapalne
  • olej z orzecha włoskiego – przeciwdziała powstawaniu zaskórników
  • olej słonecznikowy – spowalnia procesy starzenia się skóry
  • olej z pestek truskawki – silne działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne
  • olej z pestek winogron – zmiękcza, wygładza i ujędrnia skórę
  • olej rycynowy
  • olej tamanu

Olej rycynowy i olej tamanu są olejami, których obecność na liście olejów niekomedogennych może trochę zaskakiwać. Są to oleje dość ciężkie i gęste (zwłaszcza olej rycynowy), ale ze względu na silne właściwości regenerujące, przeciwzapalne i łagodzące, bardzo dobrze sprawdzają się w pielęgnacji cer problematycznych. Olej rycynowy jest olejem stanowiącym podstawę mieszanek do OCM, czyli olejowego oczyszczania skóry. Jego budowa jest bliska budowie ludzkiego sebum. Dzięki temu olej rycynowy skutecznie oczyszcza skórę, reguluje poziom sebum i wpływa na poprawę kondycji skóry. Natomiast olej tamanu działa jak plaster na podrażnioną skórę, sprawia, że skóra szybciej się goi, łagodzi stany zapalne, działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Można stosować go punktowo na ropne wypryski i pryszcze, a w połączeniu z innym (lżejszym) olejem na całą twarz.

Jak poznać, że kosmetyk zatyka skórę?

Dojście do tego, co szkodzi skórze, zapycha pory i powoduje zaskórniki, nie jest wcale łatwe. Przede wszystkim dlatego, że komedogenność jest procesem długotrwałym i na reakcję skóry na dany kosmetyk trzeba czasami zaczekać kilka tygodni. A w tym czasie używamy przecież wiele innych kosmetyków! Dlatego czasami ustalenie, że to właśnie ten jeden, konkretny produkt, a nawet ten jeden, konkretny składnik nam szkodzi, może być naprawdę trudne.

Jeśli masz problem z zaskórnikami powinnaś jak najbardziej uprościć swoją pielęgnację i poza ograniczeniem stosowanych kosmetyków do minimum, wybierania tych z najprostszym składem i ostrożnym wprowadzaniem nowości, pomyśl też nad prowadzeniem dziennika obserwacji skóry, który może być tu niezwykle pomocny.

Zapisuj w nim, kiedy i co zmieniasz w codziennej pielęgnacji, daty rozpoczęcia stosowania kosmetyków i co się dzieje z Twoją skórą każdego dnia. Dzięki temu, jak tylko zauważysz, że coś niepokojącego dzieje się z Twoją skórą, będziesz mogła szybko ustalić, co się wydarzyło, a raczej co jej zaszkodziło. I być może dojdziesz do wniosku, że to nie komedogenność kosmetyków jest Twoim problemem, a ich aknegenność.

Kosmetolog radzi: Czym jest skala komedogenności?

kosmetolog radzi

Pytania o komedogenndość to często temat numer jeden w pracy kosmetologa. Przyjrzyjmy się zatem bliżej 6-stopniowej skali komedogenności, która została stworzona specjalnie po to, aby określić stopień komedogenności składników kosmetyków:

  • 0 – brak komedogenności,
  • 1 – bardzo niska komedogenność,
  • 2 – umiarkowanie niska komedogenność, 
  • 3 – umiarkowana komedogenność,
  • 4 – dość wysoka komedogenność,
  • 5 – wysoka komedogenność.

Wartości te pochodzą z badań opublikowanych w uznanych, recenzowanych czasopismach medycznych. Do substancji, które są najbardziej komedogenne, należą przede wszystkim: ekstrakt z alg (Algae Extract), algin (Algin), alkohol cetylowy (Cetyl Alcohol), karagen (Carrageenan), olej kokosowy (Cocos Nucifera Oil) i kwasy tłuszczowe (np. Isopropyl Myristate, Myristyl Myristate).

Pamiętaj:

  • jeśli dany składnik jest komedogenny, wcale nie musi być komedogenny w danym produkcie. 
  • jeśli dany kosmetyk nie zawiera w swojej kompozycji składników komedogennych, produkt nadal może działać komedogennie na skórę,
  • jeśli dany kosmetyk zawiera składniki o niskiej komedogenności), produkt nadal może wykazywać działanie komedogene.

Skala komedogenności sama w sobie nie powinna być więc głównym lub jedynym kryterium wyboru/odrzucenia kosmetyku. Do skali komedogenności należy podejść zdroworozsądkowo. 

Kiedy skala komedogenności jest przydatna?

  • gdy próbujemy ustalić, czy to właśnie ten konkretny kosmetyk spowodował u nas wysyp zaskórników. Obecność składników o wysokiej komedogenności w produkcie (4,5) może stanowić cenny trop,
  • gdy chcemy sprawdzić, dlaczego nowy kosmetyk spowodował u nas wysyp zaskórników. Skala komedogenności to dobry punkt wyjścia do rozpoczęcia weryfikacji.
  • gdy unikamy kosmetyków zawierających dużą ilość składników komedogennych. W przypadku pielęgnacji cery trądzikowej może być to wskazówka do tego, żeby ostrożnie i stopniowo wprowadzać dany produkt. Jeżeli kosmetyk zawiera składniki potencjalnie komedogenne, a skóra dobrze go toleruje, absolutnie nie trzeba wykluczać takiego produktu ze swojej rutyny pielęgnacyjnej.
  • gdy unikamy nierozcieńczonych składników, które są uznane za komedogenne – np. naturalne oleje i masła roślinne. Tutaj też warto jednak wypróbować, jak sprawdzi się u nas dany składnik – testując go ostrożnie na niewielkim fragmencie skóry.

Komedogenność olejów – tabelka

Poniżej zamieszczamy podsumowanie olejów komedogennych i niekomedogennych w wygodnej formie infografiki. Przyporządkowaliśmy do większości olejów dostępnych w naszym sklepie, oficjalny numer jaki posiada w sześciostopniowej skali komedogenności.

komedogenność olejów

Co to jest aknegenność?

kosmetyki wywołujące trądzik

Wbrew temu, co można często usłyszeć, aknegenność nie jest przeciwieństwem komedogenności. Czyli to, że kosmetyk nie jest komedogenny nie znaczy, że jest aknegenny.

Aknegenność kosmetyków powoduje reakcje skórne objawiające się wywołaniem lub zaostrzeniem zmian trądzikowych. I nie będą to tylko – tak jak w przypadku komedogenności – zaskórniki, ale też wypryski ropne, podskórne i bolesne gulki, pryszcze i krosty. Na efekty działania kosmetyków aknegennych nie trzeba też długo czekać, czasami wystarczy kilkukrotna aplikacja, dzięki czemu szybko możemy zauważyć, że dany krem, podkład, czy olejek nam szkodzi.

Do składników aknegennych, które nie zapychają skóry, a wywołują trądzik zalicza się przede wszystkim te substancje, które w mniejszym lub większym stopniu odcinają skórze dopływ tlenu i pozwalają na rozwój bakterii beztlenowych. W efekcie ich działania zanieczyszczony bakteriami łój przedostaje się do tkanek skórnych i wywołuje stan zapalny.

Aknegenne składniki kosmetyków

Substancjami o działaniu aknegennym są przede wszystkim oleje mineralne z parafiną na czele, gliceryna, lanolina, niektóre silikony, stearyny, glikole. Czyli składniki stosowane w kosmetykach w roli emolientów, chroniące skórę przed przesuszeniem i tworzące na jej skórze warstwę okluzyjną, która utrudnia wymianę gazową i przyczynia się do rozwoju bakterii beztlenowych. Ale nie tylko treściwe oleje i emolienty mogą działać aknegennie, dlatego zanim odstawisz wszystkie kremy, balsamy, olejki i sera, zwróć też uwagę na kosmetyki kolorowe. Stosowane w nich czerwone barwniki też mogą działać aknegennie! Podobnie, jak stosowane w większości kosmetyków syntetyczne aromaty.

Podsumowanie

Problem komedogenności i aknegenności kosmetyków dotyczy przede wszystkim osób mających cerę mieszaną, tłustą i trądzikową. Jej pielęgnacja, która do łatwych nie należy, powinna być przede wszystkim bardzo prosta. Dzięki temu bez problemu będziesz mogła wyłapać, które kosmetyki ją zapychają, a które zaostrzają trądzik. Czyli, które działają komedogennie, a które aknegennie.

Polecany wpis:

Czy masz skórę skłonną do zapychania? Czy wiesz, które składniki działają na nią komedogennie? I czy zdarzyło Ci się stosować kosmetyki, które zaostrzyły, albo spowodowały trądzik?

Źródła:

  1. https://kosmetologa.pl/uroda/komedogennosc-czym-jest.html. Dostęp: 3.12.2021
  2. https://biotechnologia.pl/kosmetologia/substancje-komedogenne-czyli-co-zapycha-w-kosmetykach,16795. Dostęp: 3.12.2021
  3. https://labmuffin.com/fact-check-how-to-use-comedogenicity-ratings/. Dostęp: 3.12.2021

Ciekawe produkty w tym artykule

Przeczytaj także

Kosmetyki łagodzące po kwasach – jak pielęgnować skórę po zabiegu?

Kosmetyki łagodzące po kwasach – jak pielęgnować skórę po zabiegu?

Chcesz mieć gładką i jędrną skórę? Zrób peeling

Chcesz mieć gładką i jędrną skórę? Zrób peeling

Kawa i olej z nasion kawy w naturalnej pielęgnacji, czyli sposób na gładką i jędrną skórę

Kawa i olej z nasion kawy w naturalnej pielęgnacji, czyli sposób na gładką i jędrną skórę

Komentarze (3)

  1. A
  2. B
    Odpowiedzi ()
    1. Marysia Wajda
      Marysia Wajda
      Olej lniany jest uznawany za niekomedogenny. W treści artykułu znajdują się prawidłowe informacje, na grafikę wkradł nam się błąd. Dziękujemy za wyłapanie, już poprawiamy 🙂

Dodaj komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany