Kategorie

Kosmetyki z olejem jojoba

Olej jojoba to wyjątkowa roślinna substancja, która swoim składem przypomina ludzkie sebum. Dzięki temu podobieństwu i dużej zgodności z naturalną warstwą ochronną skóry, olejek łatwo wnika w naskórek, nie pozostawiając na jego powierzchni tłustego, lepkiego filmu i nie zatykając porów. Jojoba nadaje się do pielęgnacji różnych rodzajów cery – od suchej po tłustą. Z jego pomocą zadbasz też o skórę ciała, paznokcie, a nawet włosy. Olej jojoba jest niebywale wielofunkcyjnym produktem – przekonaj się, że warto go mieć na łazienkowej półce! Sprawdź ofertę Triny! Zdecyduj się na czysty olejek albo na kosmetyki z olejem jojoba – dla Twojej wygody zgromadziliśmy je w jednej kategorii!

Jak powstaje olej jojoba?

Egzotycznie brzmiące słowo „jojoba” (wymawiane jako „żożoba”) możemy zobaczyć na etykietach wielu kosmetyków (nie tylko tych naturalnych). Często słyszymy je też w reklamach różnych pielęgnacyjnych preparatów. Nie ma w tym nic dziwnego – producenci kosmetyków chętnie sięgają po olejek jojoba, ceniąc jego wyjątkowe właściwości. Jak pozyskuje się ten cenny, naturalny specyfik?

Olej jojoba wytwarzany jest z nasion krzewu Simmondsia chinensis (znanego też jako simondsja kalifornijska lub jojoba) – wiecznozielonej rośliny naturalnie występującej na pustyniach Sonora i Mojave (Ameryka Północna), obecnie uprawianej również w Indiach, Australii, Afryce Południowej, w Brazylii, Argentynie, Paragwaju oraz na Haiti. Pustynna roślina musi przetrwać ekstremalne warunki, z czego wynika moc tkwiąca w jej ziarnach, będących źródłem żółto-złotawego olejku – niezwykle wszechstronnego produktu kosmetycznego.

Olej jojoba nie jest tak naprawdę olejem (nazywamy go tak umownie), lecz naturalnym, ciekłym woskiem odpornym na działanie ciepła. Tężeje w niskich temperaturach – włożony do lodówki zamienia się w miękką masę. W temperaturze pokojowej zachowuje konsystencję oleju. Substancja ma delikatny, niemal neutralny zapach, wyróżnia się lekkością i nie zapycha porów, dzięki czemu jest świetną bazą dla wielu naturalnych kosmetyków.

Do codziennej pielęgnacji polecamy Ci przede wszystkim nierafinowany, tłoczony na zimno olej jojoba. Produkt pozyskiwany w ten sposób zachowuje pełnię pielęgnacyjnych właściwości i zgodność ze składem naturalnego płaszcza-hydro lipidowego cery.

Olejek jojoba – właściwości dla Twojej skóry

Substancja tłoczona z nasion krzewu jojoba zawiera witaminy A, E, F, fitosterole, palmitynian cetylu, kwasy tłuszczowe, a także skwalen, czyli lipid będący składnikiem ludzkiego sebum. Dzięki tak wyjątkowemu składowi olejek wykazuje niebywałą zgodność z warstwą hydro-lipidową skóry i nadaje się do pielęgnacji różnych rodzajów cery: suchej, tłustej, mieszanej, czy nawet trądzikowej.

Olej jojoba nie zatyka porów i nie utrudnia skórze oddychania. Dobrze wnika w naskórek, działając nawilżająco i natłuszczająco, jednocześnie zapobiegając podrażnieniom, przesuszeniom i nadmiernej produkcji łoju. Substancja reguluje wydzielanie sebum i hamuje namnażanie się bakterii. Przeciwdziała pojawianiu się grudek, krostek i zaskórników. Z uwagi na te właściwości, olej jojoba może pomóc Ci w walce z trądzikiem! Uniwersalny kosmetyk wzmocni płaszcz hydro lipidowy skóry i zadziała kojąco, pozwalając Ci skutecznie ograniczyć ilość pojawiających się niedoskonałości.

Drogocenny olejek jojoba wspaniale wygładza, odżywia i regeneruje skórę. Stosując go, możesz zapobiegać rozciąganiu się skóry i powstawaniu rozstępów. Olej jojoba spłyca zmarszczki i pomaga rozjaśnić cienie pod oczami. Używając go na co dzień, możesz więc zachować młody, piękny wygląd na dłużej! Pamiętaj również, że olejek jojoba to świetny kosmetyk o działaniu ochronnym. Pozwoli Ci skuteczniej zabezpieczyć skórę przed silnym słońcem i innymi szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi.

Olej jojoba to naturalny produkt bezpieczny w stosowaniu. Nadaje się nawet do delikatnej skóry dzieci. Nie ma też przeciwwskazań dotyczących używania olejku w czasie ciąży oraz karmienia piersią. Substancja sprawdzi się także w pielęgnacji skóry u osób ze skłonnością do alergii kontaktowej, cierpiących na AZS, łuszczycę oraz wcześniej wspomniany trądzik. Jeśli doskwierają Ci te problemy dermatologiczne, zastanów się nad wykorzystaniem ochronnych, nawilżających właściwości wosku z nasion simondsji kalifornijskiej!

Zadbaj o włosy i skórę głowy, stosując olej jojoba!

Zastosuj olejek jojoba na skórę głowy, by przywrócić jej prawidłowe pH i nawilżenie. Masz problem z łojotokiem i nawracającym łupieżem? Używanie oleju jojoba na skalp może pomóc Ci w walce z tymi dolegliwościami! Substancja dodatkowo wzmocni cebulki, ograniczając wypadanie włosów.

Olejek jojoba nakładany na włosy – jako samodzielny kosmetyk lub składnik odżywek czy masek – zabezpieczy Twoje pasma ochronną warstwą. Pomoże zapobiec utracie wody z kosmyków oraz ich niszczeniu. Zaaplikuj niewielką ilość olejku na końcówki po myciu włosów – w ten sposób ułatwisz sobie rozczesywanie i zapewnisz pasmom dodatkową porcję nawilżenia!

Naturalne kosmetyki z olejem jojoba – wybierz coś dla siebie!

W Triny możesz zamówić zarówno olej jojoba w czystej postaci, jak i kosmetyki naturalne, których składy zostały nim wzbogacone. W naszej ofercie znajdziesz odżywki i maski do włosów z jojobą, balsamy do ciała i ust, kremy peelingi, a kosmetyki do makijażu. Dzięki dodatkowi olejku jojoba produkty do wykonywania naturalnego make-upu nie przesuszą naskórka i dodatkowo go zabezpieczą.

Jak przechowywać olej jojoba i kosmetyki, które go zawierają? Jeżeli producent nie wskazał inaczej, trzymaj produkty w zacienionym i suchym miejscu. Pamiętaj, że czysty olej jojoba jest odporny na działanie wysokich temperatur i ma długą przydatność do użycia. Może nawet przedłużyć trwałość innych produktów kosmetycznych. Dodaj kilka kropel oleju jojoba do kremu, innych olejków czy maseł, a posłużą Ci przez dłuższy czas!

Jak możesz wykorzystać olej jojoba w codziennej pielęgnacji?

Olejek jojoba możesz stosować w czystej, nierozcieńczonej postaci bezpośrednio na skórę, włosy i całe ciało albo wykorzystać go jako bazę dla samodzielnie przygotowywanych mieszanek olejowych, np. przeznaczonych do oczyszczania twarzy albo do masażu aromaterapeutycznego. Kilkoma kroplami substancji wzbogacisz też składy gotowych produktów, np. kremów nawilżających.

Szukasz uniwersalnego kosmetyku do twarzy? Wypróbuj olejek jojoba – to krem nawilżający, ochronny i spowalniający procesy starzenia się skóry w jednym! Nie przetłuści i nie obciąży Twojej cery – jest lekki i świetnie się wchłania bez zapychania porów. Jeśli Twoja skóra się przetłuszcza i ma skłonność do niedoskonałości, koniecznie dodaj olejek jojoba do swojej kosmetyczki! Roślinna substancja sprawdzi się też jako delikatny środek do demakijażu, pomagając oczyścić cerę.

Chcesz, by Twoje perfumy dłużej utrzymywały się na skórze? Zanim spryskasz się swoim ulubionym zapachem, nałóż olej jojoba przy uszach, na nadgarstki i dekolt! Aromat perfum utrzyma się na Twojej skórze przez dłuższy czas! Olejek jojoba to również wspaniała, naturalna odżywka do paznokci. Z jego pomocą zmiękczysz skórki i nabłyszczysz płytkę.

Włącz do swojej codziennej pielęgnacji olejek jojoba! Właściwości tej złocistej substancji docenisz już po kilku użyciach! Zdecyduj się na czysty olejek albo naturalne kosmetyki z olejem jojoba i zadbaj o cerę, skórę całego ciała i włosy! Zobacz, jakie produkty proponujemy Ci w tej kategorii i wybierz najlepszy dla siebie!

został dodany do Twojej listy życzeń.

Kontynuuj zakupy Moja lista życzeń