Kategorie

Wyczyść filtr

Kosmetyki różane, olejek różany

Kosmetyki różane koją wrażliwą cerę i przywracają równowagę skórze naczynkowej. A to nie jedyne właściwości olejku z róży! Sprawdź aromateraupetyczne, wygładzające i nawilżające działanie kosmetyków z olejkiem różanym.

Czytaj więcejCzytaj mniej

Czy próbowałaś już naturalnych kosmetyków z różą w składzie? Powinnaś! Olejek różany zawiera wiele cennych substancji. Przede wszystkim działa uspokajająco, łagodząco, kojąco, wykazuje też właściwości przeciwzapalne, antyseptyczne i przeciwbólowe. To właśnie te właściwości sprawiają, że jest znakomitym środkiem do pielęgnacji cery wrażliwej i naczynkowej. Ale nie tylko – róża jest również afrodyzjakiem, zatem działa na zmysły!

W Triny przygotowaliśmy dla Ciebie kosmetyki różane, które w swoim składzie zawierają olejki różane, w tym olejek z róży damasceńskiej, olejek z płatków róży czy z drzewa różanego. Uwzględniliśmy również czysty olejek różany, który możesz z powodzeniem łączyć z ulubionymi kosmetykami, a także hydrolat różany.

Kosmetyki różane - dlaczego warto stosować

Kosmetyki różane wyróżniają się subtelnym, kobiecym i kojącym zapachem róży, który nadaje mu zawarty olejek różany. Olejek ten nie tylko niepowtarzalnie i kwiatowo pachnie, ale też wykazuje wyjątkowe właściwości pielęgnacyjne.

Naturalne kosmetyki naturalne z olejkiem z róży:

  • znakomicie nawilżają
  • odświeżają
  • koją i łagodzą podrażnienia, zapewniając uczucie komfortu
  • zwiększają odporność skóry
  • uszczelniają i wzmacniają naczynka krwionośne
  • działają antydepresyjnie i wyciszająco
  • stosowane na włosy świetnie wygładzają i zmiękczają

W kosmetykach znajdziesz ponadto płatki i owoce róży, które są bogatym źródłem witaminy C. To właśnie ta witamina wpływa wyrównująco na koloryt cery, sprawiając, że wszelkie przebarwienia zostają rozjaśnione, a sama cera odzyskuje promienny wygląd. Regularne stosowanie kosmetyków z różą poprawia elastyczność skóry, a także wzmacnia naczynka krwionośne. Natomiast ekstrakt z dzikiej róży to prawdziwe bogactwo składników aktywnych, w tym flawonoidów, steroli, kwasu foliowego i pektyn, przez co kosmetyki z dziką różą wykazują działanie odmładzające.

Pielęgnacyjne właściwości róży w kosmetykach

O korzystnym działaniu róży na skórę i włosy wiedzieli już starożytni Rzymianie i Grecy, którzy napary, oleje i owoce róży stosowali na rozmaite dolegliwości. Fanami róż byli również mieszkańcy starożytnych Chin, którzy wykorzystywali ją do pielęgnacji skóry. W Europie róża pojawiła się dopiero w XII wieku, kiedy to Krzyżowcy powrócili z Ziemi Świętej. Dzisiaj róża jest cennym składnikiem wielu kosmetyków

Na półkuli północnej, gdzie róża występuje najliczniej, jest aż 200 gatunków róż, czasem podaje się nawet liczbę dwukrotnie większą! W Polsce znanych jest 20 gatunków dzikiej róży, z czego najczęściej stosowanym w kosmetykach jest ekstrakt z dzikiej róży damasceńskiej. Oprócz niej wykorzystuje się różę karbowaną oraz różę stulistną. W ziołolecznictwie oraz farmacji sięga się po owoce dzikiej róży. Z płatków róż najczęściej pozyskiwany jest eteryczny olejek różany oraz woda różana (hydrolat). Ponadto wytwarzany jest również olejek drzewa różanego, który otrzymuje się z wiecznie zielonego rosnącego w amazońskiej dżungli drzewa różanego.

W asortymencie kosmetyków różanych znajdziesz wiele produktów zawierających ekstrakty z róży, z owoców i płatków, a także z olejkiem. Polecamy zwłaszcza kremy do twarzy, które wykazują działanie nawilżające i wyciszające, a także maseczki, szampony i mydła z dodatkiem olejku różanego.

Czym jest olejek różany?

Aromatyczny olejek różany powstaje poprzez ekstrakcję lub destylację parą wodną. Stosowany jest w kosmetyce, aromaterapii i perfumiarstwie. Czasami pod tą nazwą spotkasz się z mieszanką olejów z innymi składnikami, np. olejów z wyciągiem roślin. Nazwa olejek dotyczy olejków eterycznych, a olej to tłuszcz roślinny otrzymywany przez tłoczenie lub ekstrakcję. Olejek różany to bardzo cenny i wonny surowiec, ponieważ wystarczy maleńka kropelka, aby nadać kosmetykowi niepowtarzalną woń róży. Jego zapach korzystnie działa na psychikę i samopoczucie, łagodząc stres i obniżając napięcie, przez co stosowany jest w terapii bezsenności.

Olejek różany zawiera wiele cennych substancji, z których wystarczy wymienić nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3-6-9, witaminy A, C, D i E, flawonoidy, karotenoidy, terpeny, glikozydy i antocyjany. To dzięki nim kosmetyki z dodatkiem olejku różanego wykazują świetne właściwości, tak przydatne w pielęgnacji wymagającej cery lub włosów.

Olejek różany do twarzy

Dzięki wysokiej zawartości witamin C i E oraz NNKT olejek różany do twarzy polecany jest zwłaszcza do cery suchej, odwodnionej i dojrzałej. Działa na nią silnie nawilżająco, odżywczo, regenerująco i wygładzająco. Regularnie stosowany zmniejsza widoczność zmarszczek oraz objawy zmęczenia.

W pielęgnacji cery naczynkowej najbardziej polecany jest bułgarski olej różany (czyli olejek z róży damasceńskiej, INCI: Rosa Damascena Oil) uważany za najszlachetniejszych wśród olejków – wzmacnia ścianki naczyń włosowatych, poprawia mikrokrążenie, rozświetla cerę i działa oczyszczająco na komórki naskórka. Dodajmy, że naturalny olejek drzewa różanego wykazuje właściwości pobudzające, regenerujące, oczyszczające, stymulujące, dezodorujące, dlatego poleca się go do masażu ciała lub skroni po ciężkim dniu, do kąpieli, a nawet do kominków zapachowych.

W Triny znajdziesz kosmetyki do twarzy z różą znanych marek Natural Secrets, Nature Queen, La-Le Kosmetyki, BioLine, Miya, Natural Me, Mohani, Nacomi i wiele innych.

Olejek różany do włosów

Olejek różany dodaje się do kosmetyków zwykle po to, aby nadać im właściwości zmiękczających włosy. Dlatego też szampony z różą czy też odżywki z olejkiem różanym polecane są do włosów matowych i szorstkich. Ponadto kosmetyki różane do włosów odżywiają, hamują wydzielanie łoju, nawilżają i działają kojąco w stanach zapalnych mieszków włosowych. Co więcej, róża może stymulować porost włosów!

Czysty olejek różany możesz stosować z innymi olejami bazowymi, np. migdałowym lub oliwą, do olejowania włosów.

A może hydrolat różany?

Hydrolat różany powstaje podczas destylacją parą wodną kwiatów róży damasceńskiej. Nadaje się do pielęgnacji każdego rodzaju skóry i włosów. Jest produktem słabszym niż olejek, dzięki temu możesz go stosować bez rozcieńczania. Zaletą wody różanej jest to, że jest niezwykle łagodna dla skóry, a przy tym działa odświeżająco. Dlatego hydrolat z róży często polecany jest jako odświeżająca mgiełka do twarzy lub włosów oraz jako tonik. Wymieszany z naturalnymi glinkami, algami lub innymi półproduktami skutecznie zwiększa działanie maseczki na twarz lub włosy.

Kosmetyki różane – rekomendacja Triny

Olejek różany jest powszechnie stosowany w produkcji perfum i kosmetyków. Znajdziesz go przede wszystkim w kremach, maseczkach, balsamach do ciała, a także w mydłach, żelach pod prysznic, dezodorantach czy relaksujących olejkach do masażu ciała. Czasem olejek łączy się z innymi olejami i olejkami, np. makadamia czy arganowym, aby zapewnić skórze i włosom jeszcze lepsze efekty pielęgnacyjne. Oprócz tego w kosmetyce wykorzystuje się ekstrakty z owoców i płatków róży oraz wodę różaną.

Mamy nadzieję, że w naszym sklepie znajdziesz to, czego poszukujesz. Jeśli jednak brakuje jakiegoś produktu, zachęcamy do kontaktu.

Przeczytaj również: Olej z dzikiej róży na twarz, przebarwienia i włosy.

Strona 1 z 3

został dodany do Twojej listy życzeń.

Kontynuuj zakupy Moja lista życzeń