Kategorie

Kosmetyki z olejem z pestek winogron

Olej z pestek winogron to produkt, który z uwagi na swoje cenne właściwości znalazł zastosowanie w kuchni, medycynie oraz pielęgnacji. W Triny postanowiliśmy skupić się na ostatniej z dziedzin, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie specjalną kategorię zawierającą wyłącznie kosmetyki z olejem winogronowym. Mamy nadzieję, że znajdziesz wśród nich coś dla siebie!

Olej winogronowy – krótka charakterystyka

Najzdrowszy olej z pestek winogron tłoczy się na zimno. Pozyskuje się go z nasion winorośli winnej. Jej owoce służą do wyrobu wina. Olej winogronowy ma bladożółtą barwę o zielonkawym odcieniu. To najjaśniejszy z naturalnych olei. Jego charakterystyczny zapach jest ledwo wyczuwalny.

Olej z winogron zawiera ponad 90 % niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Możemy do nich zaliczyć kwas oleinowy, linolowy, stearynowy i palmitynowy. Oliwa z pestek winogron ma w sobie także polifenole i flawonoidy. Działają one przeciwutleniająco i spowalniają procesy starzenia. Olej zawiera też dwa razy więcej witaminy E niż oliwa z oliwek. Witamina młodości znakomicie chroni komórki ludzkiego ciała przed wpływem wolnych rodników.

Olej z pestek winogron – właściwości

Zarówno do twarzy, jak i do włosów najlepiej stosować nierafinowany olej z pestek winogron. Zawiera on wszystkie składniki o prozdrowotnych właściwościach. Olej winogronowy słynie z działania przeciwzapalnego i przeciwbakteryjnego. Z uwagi na zawartość przeciwutleniaczy spowalnia starzenie się skóry. Doskonale radzi sobie z nadmiarem sebum. Na włosy i skórę działa łagodząco, wygładzająco i zmiękczająco. Ponadto przywraca cerze odpowiednie pH.

Olej z winogron znakomicie wspomaga procesy regeneracyjne. Pobudza organizm do wytwarzania większej liczby związków niezbędnych do odbudowania uszkodzonych naczyń krwionośnych i komórek skóry. Zwiększa też udział przeciwutleniaczy i substancji przeciwzapalnych w ogniskach infekcji.

Naturalny kosmetyk możesz z powodzeniem stosować w pielęgnacji spierzchniętej skóry dłoni i stóp. Olej winogronowy naprawdę dobrze sprawdza się w ich nawilżaniu, zmiękczaniu i wygładzaniu. W przypadku tych części ciała należy do pielęgnacyjnego niezbędnika. Rewelacyjnie sprawdzi się też jako olejek do masażu o działaniu relaksującym i przeciwdziałającym cellulitowi.

Jak stosować olej z pestek winogron na twarz?

Olej winogronowy jest chętnie aplikowany na skórę z powodu swoich właściwości zmiękczających. Możesz kupić go w czystej postaci albo zdecydować się na kosmetyki zawierające go w składzie. Balsamy, masła i kremy to tylko niektóre z nich.

Olej z pestek winogron ma silne właściwości antyoksydacyjne. Dzięki temu substancja skutecznie spowalnia starzenie się skóry. Może też minimalizować uszkodzenia spowodowane przez wolne rodniki. Stosując olej winogronowy regularnie, zapewniasz sobie efekt świeżości i odpowiednią ochronę przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi takimi jak promienie słoneczne. Możesz cieszyć się młodym, zdrowym wyglądem oraz gładką skórą niezależnie od okoliczności.

To nie wszystkie właściwości oliwy z pestek winogron. Substancja fantastycznie odżywia i natłuszcza skórę. Zapobiega nadmiernej utracie wody i przesuszeniu. Witaminy zawarte w oleju wzmacniają naturalną barierę lipidową skóry, wspomagają jej regenerację i wzmacniają naczynka. Organiczny kosmetyk poprawia też jędrność i elastyczność.

Olej z pestek winogron wspiera naturalne procesy naprawcze zachodzące w skórze. Wykazuje działanie przeciwzapalne i ściągające. Koi cerę, zapobiega powstawaniu zaskórników i zmniejsza widoczność porów. Olej winogronowy okaże się cenną pomocą, jeśli masz problem z trądzikiem. Kosmetyk zmniejsza ilość i widoczność zmian. Redukuje też swędzenie i pieczenie.

Dodatkowo olej z winogron może pomóc Ci w odbudowie włókien kolagenowych. Jest bogaty w OPC (oligomeryczne proantocyjanidyny). Związki zwalczają wolne rodniki i wspomagają odbudowę kolagenu. Dzięki temu Twoja skóra jest jędrniejsza i lepiej chroniona przed uszkodzeniami.
Do codziennej pielęgnacji twarzy, szyi i dekoltu możesz stosować olej winogronowy aplikowany bezpośrednio na skórę. Możesz robić to na zmianę z ulubionym kremem. Odpowiednia ilość substancji wspaniale wzbogaci też maseczki glinkowe i algowe. Możesz dodać też kilka kropel do kremu.
Olej z winogron będzie świetnym olejem bazowym do mieszania z olejkami eterycznymi. Jeśli chcesz wzmocnić działanie przeciwtrądzikowe, dodaj do niego olejek z drzewa herbacianego, lawendowy albo z oregano.

Olej z pestek winogron na twarz stosowany jest również do oczyszczania czy demakijażu. Niewielką ilość substancji nałóż na dłoń albo na płatek kosmetyczny. Rozprowadź olej dokładnie po całej twarzy. Następnie zmyj go przy pomocy ciepłej lub letniej wody i ciesz się czystą, promienną cerą!

Do jakiej cery nadaje się olej winogronowy?

Oliwa z pestek winogron wspaniale sprawdzi się w pielęgnacji każdego typu skóry. To bardzo uniwersalny kosmetyk, dlatego z jednej buteleczki może korzystać kilku domowników. Jak olej z pestek winogron działa na poszczególne rodzaje cery? Poniżej sprawdzisz właściwości, z których możesz czerpać!

Zdecydowanie warto stosować olej z pestek winogron na twarz, jeśli jest się posiadaczką cery tłustej i trądzikowej. Substancja bardzo dobrze się wchłania i nie zatyka porów. Skład oleju winogronowego jest bliski składowi ludzkiego sebum. Ponadto kosmetyk wykazuje działanie przeciwzapalne, ściągające i zapobiegające powstawaniu zaskórników i wyprysków.

Olej z winogron nadaje się do cery naczynkowej, dlatego że wzmacnia naczynia krwionośne. Ponadto substancja może stymulować odbudowę tych dotychczas uszkodzonych.

Jakie zalety dla osób z cerą suchą ma olej z pestek winogron? Kosmetyk stosowany wraz z kwasem hialuronowym lub jako zamiennik standardowego kremu zapewni skórze optymalne nawilżenie i ochronę przed utratą wody.

Działanie antyoksydacyjne, regenerujące i odżywcze oleju winogronowego z pewnością docenią kobiety z cerą dojrzałą. Regularne stosowanie pozwala zachować młody i promienny wygląd na dłużej.

Olej z pestek winogron na włosy

Oliwa z pestek winogron często znajduje się w produktach do pielęgnacji włosów. Dlaczego tak się dzieje? Przede wszystkim dlatego, że olej winogronowy daje efekt miękkości i gładkości, a nawet sprzyja wzrostowi kosmyków. Ponadto substancja nadaje się do nawilżania i kondycjonowania włosów suchych. Olej z pestek winogron jest zdecydowanie lżejszy niż olej kokosowy czy oleju kokosowego. Nawilża bez efektu przetłuszczenia.

Sięgnij po olej z pestek winogron także wtedy, gdy chcesz zapobiec rozdwajaniu się końcówek. Substancja będzie też Twoim sprzymierzeńcem w przeciwdziałaniu łamliwości kosmyków. Olej winogronowy zapobiega wypadaniu i osłabieniu włosów. Jeśli będziesz stosować go regularnie, wzmocnisz pasma i zapewnisz im zdrowy wygląd.

Wykorzystaj olej z winogron, gdy masz problem z łupieżem, łuszczycą i przetłuszczaniem się skóry głowy. Skorzystaj również z jego właściwości, chroniąc włosy przed negatywnymi skutkami zabiegów fryzjerskim, promieniowaniem słonecznym oraz uszkodzeniami mechanicznymi. Co ważne, olej z pestek winogron pomoże Ci rozczesać nawet najbardziej niesforne i plączące się włosy.

Kosmetyk możesz stosować zarówno na suche, jak i na mokre pasma. Sprawdzi się w pielęgnacji każdego rodzaju włosów, niezależnie od długości i porowatości. Możesz zastosować go do zabiegu olejowania albo wzbogacić nim gotowe kosmetyki.

Szukasz uniwersalnego oleju naturalnego, który na pewno będzie odpowiedni do Twojego typu cery i włosów? Zdecyduj się na olej z pestek winogron! Ze względu na swoją lekkość nie zatka porów i nie pozostawi na Twojej skórze ani włosach tłustej warstwy. Sięgnij po niego, jeśli chcesz poradzić sobie z trądzikiem albo łupieżem. Pomoże Ci również przy przesuszonych i zniszczonych włosach. Możesz wykorzystać olej z pestek winogron do wielu kosmetycznych zastosowań. Zdecydowanie warto mieć go w swojej łazience! Jeśli wolisz korzystać z gotowych rozwiązań, wybierz jeden z kosmetyków zawierających olej winogronowy. W naszej ofercie na pewno znajdziesz odpowiedni dla siebie! Zrób zakupy już dziś i ciesz się wspaniałym działaniem oleju z pestek winogron!

został dodany do Twojej listy życzeń.

Kontynuuj zakupy Moja lista życzeń