Czy Twoja skóra pokocha olej z pestek malin?

Czy Twoja skóra pokocha olej z pestek malin?

Luksusowy. To określenie idealnie pasuje do oleju, który ma nie tylko działanie pielęgnacyjne, ale i ochronne. Jest naturalnym filtrem UV, koi i łagodzi podrażnienia, zmiękcza i wygładza skórę. Doskonale zaspokaja potrzeby skóry w naszej strefie klimatycznej. Polecają go wszyscy i powoli staje się jednym z najbardziej popularnych olejów roślinnych. Ale czy na pewno olej z pestek malin będzie odpowiedni dla Twojej skóry?

Olej z pestek malin – skład i właściwości

To, co najcenniejsze w olejach roślinnych, to oczywiście ich naturalny skład. A ten, który ma olej z pestek malin jest naprawdę imponujący! Aż 80 proc. tego oleju to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) – Omega-3 i Omega-6. Są to kwasy tłuszczowe bardzo lubiane przez każdy rodzaj cery, zwłaszcza tłustą, dlatego że pomagają regulować poziom sebum, upłynniają łój i zapobiegają tworzeniu się zaskórników. Sprzyjają też wyrównywaniu kolorytu, rozjaśnianiu przebarwień i ułatwiają składnikom aktywnym penetrację do głębokich warstw skóry.

Ale kwasy Omega-3 i Omega-6 to nie wszystko. Olej z pestek malin jest też bogatym źródłem witaminy E w postaci alfa-tokoferolu i unikalnego gamma-tokoferolu. Witamina E nie pozostaje jednak jedynym źródłem przeciwutleniaczy, bo w olejku z pestek malin znajdziemy ich znacznie więcej. Są to głównie karotenoidy oraz flawonoidy oraz niezwykle ważny składnik oleju malinowego – kwas elagowy. Poza działaniem antyoksydacyjnym, ma on też właściwości przeciwnowotworowe – chroni DNA komórek, a dodatkowo działa antybakteryjnie i antyseptycznie.

Dzięki tak dużej zawartości antyutleniaczy olej z pestek malin jest bardzo stabilny, spowalnia procesy starzenia się skóry i nadaje jej zdrowy oraz promienny wygląd.

W tym miejscu warto wspomnieć również o właściwościach ochronnych. Olej z pestek malin został starannie przebadany spośród wszystkich olejów pestkowych zarówno od strony składu, jak i efektywności działania pielęgnacyjnego. Zdaniem kanadyjskich naukowców olejek malinowy może pełnić rolę naturalnego filtra przeciwsłonecznego. Jego faktor ochronny według różnych danych waha się między 28 a 50 SPF.

Jak olej z pestek malin działa na skórę?

olej z pestek malin, olej malinowy, etja

♦ naturalny kosmetyk chroni skórę przed utratą wilgoci

♦ olej z nasion malin neutralizuje i wymiata wolne rodniki

♦ substancja łagodzi stany zapalne i podrażnienia, wykazuje też działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe

♦ zabezpiecza skórę przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych

♦ olejek z pestek malin chroni przed podrażnieniami słonecznymi i wspiera ochronę UV

♦ wygładza i uelastycznia skórę

♦ wyrównuje koloryt skóry i wspomaga rozjaśnianie przebarwień

♦ nadaje skórze świeży i promienny wygląd, ożywia i rozświetla

♦ zmiękcza i natłuszcza

♦ olej z pestek malin reguluje poziom sebum i rozpuszcza łój

♦ zapobiega powstawaniu zaskórników

♦ wzmacnia barierę lipidową naskórka

Cudowny olej, prawda? OK, tylko do jakiej skóry może być stosowany?

Czy olej z pestek malin jest odpowiedni dla Twojej skóry?

Oleje roślinne dzielimy na schnące, nieschnące i półschnące. O tym, który olej zalicza się do danej grupy oraz jakie ma właściwości, przeczytasz w tym wpisie -> Jaki olej do twarzy wybrać? Zgodnie z tym podziałem olej z pestek malin zalicza się do grupy olejów schnących, czyli odpowiednich do stosowania w pielęgnacji skóry tłustej, mieszanej i skłonnej do zapychania. Jednak niech Cię to nie zwodzi i nie zniechęca! Po olej z pestek malin możesz sięgnąć również wtedy, gdy Twoja skóra jest sucha, podrażniona, zaczerwieniona, brakuje jej świeżości, blasku i elastyczności.

Olej z pestek malin nie wykazuje działanie komegodennego, co oznacza, że nie zapycha porów skóry. Nie przyczynia się też do powstawania stanów zapalnych, a wręcz przeciwnie – zapobiega ich powstawaniu oraz łagodzi wszelkiego rodzaju podrażnienia.

Przeczytaj -> Co warto wiedzieć o komedogenności i aknegenności kosmetyków?

Możesz włączyć olej z nasion malin do pielęgnacji skóry bez względu na jej wiek. Ma on swoje fanki zarówno wśród nastolatek, jak i dojrzałych kobiet.

Czy olej z pestek malin ochroni skórę przed słońcem?

Czy Twoja skóra pokocha olej z pestek malin?

Chociaż właściwości ochronne oleju z pestek malin oraz to, że neutralizuje on działanie promieniowania UVB, zostały udowodnione przez naukowców, nie polecam stosowania oleju jako jedynej ochrony skóry przed słońcem. Dlaczego? Głównie z tego powodu, że ma on właściwości chroniące jedynie przed promieniowaniem UVB, czyli tym, które odpowiada za zewnętrzne podrażnienia skóry. Nie neutralizuje natomiast działania promieni UVA przenikających przez skórę, sprzyjających jej fotostarzeniu i mogących przyczyniać się do jej chorób. Poza tym wartość ochronna olejku z pestek malin, czyli 28-50 SPF, jest jedynie szacunkowa, a rozbieżność między 28 a 50 dość duża.

Olej z pestek malin może natomiast służyć wspieraniu ochrony skóry przed promieniowaniem UV zarówno latem, jak i zimą.

Zaletą stosowania naturalnego oleju z malin będzie na pewno neutralizowanie wolnych rodników, łagodzenie podrażnień i ochrona skóry przed utratą nawilżenia.

Jak stosować olej z pestek malin?

Tak, jak i pozostałe oleje roślinne, olej z pestek malin możesz stosować bezpośrednio na skórę. Pamiętaj jednak o tym, że olej sam w sobie nie nawilża skóry, a jedynie chroni ją przed utratą nawilżenia. Dlatego polecam, abyś nakładała go na skórę w połączeniu z substancjami nawilżającymi (np. kwasem hialuronowym), aplikowała przed nałożeniem kremu lub serum albo na przemian z nimi.

Olej z pestek malin możesz dodawać też do kąpieli, wcierać w wilgotną skórę albo łączyć z żelem pod prysznic. Jest to też doskonały dodatek do domowych kosmetyków i fajnie współgra z innymi olejami.

Stosując olej z pestek malin do skóry, nie zapomnij też o włosach. Możesz używać go do pielęgnacji włosów o każdym typie porowatości i farbowanych. Ma on działanie powlekające, dzięki czemu chroni kosmyki przed utratą nawilżenia, działaniem czynników zewnętrznych (w tym oczywiście słońca) i utlenianiem się barwnika włosa (naturalnego i sztucznego). Możesz stosować go zarówno do pielęgnacji końcówek, jak i olejowania całych włosów.

Przeczytaj -> Olejowanie włosów. Najlepsze metody, zmywanie i praktyczne wskazówki.

Podsumowanie

Olej z pestek malin jest niezwykle cennym, naturalnym kosmetykiem. Wykazuje nie tylko intensywne działanie pielęgnacyjne, ale również ochronne, a do tego nadaje się do pielęgnacji wszystkich rodzajów skóry i włosów. Moim zdaniem warto mieć go w kosmetyczce i stosować do codziennej pielęgnacji o każdej porze roku.

A czy Ty poznałaś już działanie i właściwości oleju z pestek malin? 

Przeczytaj także

Oleje niekomedogenne, które nie zapychają porów skóry

Oleje niekomedogenne, które nie zapychają porów skóry

Jak działa peeling enzymatyczny, kto powinien go używać i jaki peeling wybrać

Jak działa peeling enzymatyczny, kto powinien go używać i jaki peeling wybrać

Komentarze (9)

  1. a
    ammm
    28 a 50 SPF to duża przesada. Olej ma SPF w okolicach 6-8. Gdyby miał tak wysokie to po co sięgalibyśmy po kremy z wysokim filtrem? Skóra podatna na poparzenia słoneczne nie będzie chroniona 28 SPF oleju, który wchłania się do matu a porządnym kremem 🙂
    Odpowiedzi ()
    1. Olga Pietraszewska
      Ale o tym, że olej nie zapewnia kompletnej ochrony przeciwsłonecznej, a jedynie ją wspiera we wpisie jest wyraźnie napisane. Podobnie, jak to, że wartości SPF są szacunkowe, a ochrona dotyczy tylko promieni UVB. Pozdrawiam i życzę miłego dnia 🙂
      1. e
        e.
        „Jego faktor ochronny według różnych danych waha się między 28 a 50 SPF.” Owszem, w Pani artykule podane jest, że są to wartości szacunkowe, jednak między 28 a 50, a nie między 6 a 50. Prawdą jest, że olej ten posiada 3 SPF, więc wybaczy Pani, ale różnica jest ogromna. Naprawdę chce Pani brać odpowiedzialność za zdrowie osób, które zasugerują się tymi pseudo-naukowymi informacjami i skończą poparzone, albo za kilka lat wylądują na oddziale onkologicznym z czerniakiem, bo nie doczytają one o braku ochrony przed UVA? Z całym szacunkiem – pasja pasją, ale nie mając odpowiedniego wykształcenia, nie powinna Pani wypowiadać się na takie tematy. Poproszę link do badań, które rzekomo poświadczają „neutralizację działania promieni UVB”.
        1. Olga Pietraszewska
  2. b
    Kupiłam kiedyś ten olej po przeczytaniu takich rewelacji właśnie odnośnie filtra. Napisałam do firmy Etja skąd kupuję oleje bezpośrednio, odpisali mi że ten olej jak i inne nie mają większego filtra niż 6-8 z małymi wyjątkami,nie wiem dlaczego niektórych ponosi fantazja.Olej z malin jest i tak wspaniały
  3. J
    Judyta
    Uwielbiam olejek z malin, wg mnie zbyt malo osob z niego korzysta. Wazne jest aby kupowac niepodrabiane, dobre produkty, wg mnie najlepszy maja w sklepie xxx i maja szybka wysylke.
    Odpowiedzi ()
  4. Z
    Odpowiedzi ()
    1. Olga Pietraszewska

Dodaj komentarz

Twój e-mail nie zostanie opublikowany