Brown House & Tea Pu-erh - czerwona herbata, 50 g
Opis
Pu-erh - czerwona herbata, 50 g
Herbata liściasta pu-erh pochodzi z prowincji Junnan w Chinach, w Europie często funkcjonuje jako herbata czerwona. Ma charakterystyczny, ziemisty smak i korzystnie wpływa na metabolizm i zdrowie.
Pu-erh w Europie często nazywana jest herbatą czerwoną, ma to związek z kolorem jej liści, które są jaśniejsze niż liście czarnej herbaty. Odwrotnie jest w Chinach, czyli ojczyźnie herbat pu-erh, określana jest ona mianem czarnej, ze względu na kolor jej naparu. Natomiast herbatę czarną określają terminem – czerwona, gdyż jej napar jest jaśniejszy. Herbata pu-erh przechodzi fermentację mikrobiologiczną, inaczej niż czarna lub oolong. Często spożywana jest po obfitym posiłku, gdyż przyspiesza metabolizm. Pu-erh jest bardzo charakterystyczna, nie można pomylić jej z inną herbatą. Ma intensywny, ziemisty smak, napar natomiast jest gęsty i ciemny.
Sposób parzenia:
Herbaty pu-erh nie zalewamy wrzątkiem. Minimalna temperatura to 95°C. 2g suszu na 180ml wody. Czas parzenia zależy od indywidualnych upodobań, ale jest to zazwyczaj 2-3 min. Naszą pu-erh można wielokrotnie zaparzać: drugie parzenie o kilkanaście sekund krótsze, a każde kolejne dłuższe.
Skład:
Czerwona herbata
Cechy
Termin ważności: | podany na opakowaniu |
Waga: | 50 g |
Kraj producenta: | Polska |