Olej tamanu – SOS na niedoskonałości

Olej tamanu zyskuje coraz większą popularność i miano oleju idealnego, bez którego trudno się obyć przy problemach z trądzikiem, łupieżem, przebarwieniami i rozstępami. Z czego wynikają jego niezwykłe właściwości? I dlaczego warto mieć go zawsze na łazienkowej półce?

Popularność oleju tamanu wynika przede wszystkim z szerokiego spektrum jego działania. Jest to olej, który jednocześnie nawilża skórę, wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwstarzeniowe, rozjaśnia przebarwienia, łagodzi podrażnienia, zapobiega powstawaniu niedoskonałości i wspomaga leczenie trądziku i łupieżu. Jego działanie zostało potwierdzone badaniami laboratoryjnymi przeprowadzonymi w 2001 roku we Francji. Od tego czasu olej tamanu zyskuje coraz większe grono zwolenników i wpisuje się w ranking najpopularniejszych olejów roślinnych stosowanych do pielęgnacji skóry.

Drogocenne nasiona

Olej tamanu pozyskuje się w procesie tłoczenia tłoczenia na zimno nasion owoców drzewa Tamanu (Calophyllum Inophyllum), pochodzącego z Azji Południowo-Wschodniej. Drzewo, nazywane gumiakiem dorasta do 35 metrów wysokości i kwitnie dwa razy w roku. Charakteryzuje się szorstką, ciemną korą, liśćmi o eliptycznym kształcie i białymi kwiatami o intensywnym zapachu. Owoce drzewa Tamanu są zielone i w smaku przypominają jabłko. W ich wnętrzu znajduje się nasiono, z którego tłoczy się olej. Zanim jednak rozpocznie się proces pozyskiwania oleju, nasiono należy wysuszyć. Trwa to zwykle 2 miesiące.

Do wyprodukowania 1 kg zimnotłoczonego oleju tamanu potrzebne jest aż 20 kg owoców.

Ma to bezpośredni wpływ na cenę oleju, która jest dość wysoka. Za buteleczkę oleju tamanu o pojemności 50 ml trzeba zapłacić ok. 36 zł.  

Drzewo Tamanu. Źródło: http://tahitiorganics.com/tamanu-3/
Drzewo Tamanu. Źródło: http://tahitiorganics.com/tamanu-3/

Podarunek od natury

Zainteresowanie olejem tamanu rozpoczęło się w latach 20-tych XX wieku, gdy zaczęto stosować go do leczenia trądu na wyspie Fidżi. Korzystne działanie oleju na skórę i efekty w leczeniu owrzodzeń, wzbudziły zainteresowanie francuskich naukowców. Przez lata obserwowano, jak stosowanie oleju tamanu wpływa na skórę i potwierdzano to, co dużo wcześniej odkryły ludy Polinezji, które traktowały drzewo tamanu jako podarunek od natury. Wykazywano, że olej tamanu wspomaga leczenie reumatyzmu i trądu, przyspiesza gojenie otwartych ran i owrzodzeń, leczy gangrenę, łagodzi oparzenia przeciwsłoneczne i poparzenia chemiczne, rozjaśnia blizny.

Ostatecznie działanie oleju tamanu potwierdziły badania przeprowadzone w 2001 roku przez firmę BioScience Laboratories. Badaniu poddano głównie wpływ oleju na redukcję blizn i świeżych rozstępów i wykazano, że po 9 tygodniach stosowania oleju na blizny (bez żadnych dodatkowych kosmetyków i preparatów), stan skóry widocznie się poprawia, a blizny stają się zdecydowanie mniej widoczne. Zmniejszyła się również ich szerokość i długość. 

Badania potwierdziły również właściwości gojące i regeneracyjne oleju.

Z czego wynikają właściwości oleju tamanu?

Ciemnozielony olej tamanu o dość intensywnym orzechowo-gorzkim zapachu, charakteryzuje się dość nietypowym składem. Zawiera dwa związki chemiczne: kwas kalofillowy i kallofilloidynę, których nie wykryto dotąd w żadnym innym oleju roślinnym. Kwas kalofillowy i kallofilloidyna, to flawonoidy, będące głównymi składnikami aktywnymi oleju tamanu. To za ich sprawą olej ma właściwości gojące, przeciwzapalne, antybiotyczne, przeciwobrzękowe i przeciwbakteryjne.

Olej tamanu wyróżnia się też wysoką zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), głównie kwasu linolowego i oleinowego oraz licznych fitosteroli.

Ze względu na wysoką zawartość NNKT, olej tamanu zaliczny jest do grupy bio-olejów.

Owoce drzewa Tamanu. Źródło: wikipedia.org
Owoce drzewa Tamanu. Źródło: wikipedia.org

Jak działa olej tamanu?

Olej tamanu stosowany na skórę wykazuje głównie działanie przeciwzapalne, przecistarzeniowe i nawilżające. Jednak stosując olej tamanu możesz liczyć na znacznie więcej.

Właściwości oleju tamanu:

  • rozjaśnia rozstępy, blizny i przebarwienia, zmniejsza ich widoczność i rozmiar
  • składniki aktywne oleju: kwas kalofillowy oraz kallofilloidyna działają przeciwzapalnie, przeciwbólowo, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie oraz przeciwreumatycznie
  • pobudza regenerację tkanek skóry
  • wspomaga leczenie przewlekłych stanów zapalnych skóry: trądziku, grzybicy, różnego rodzaju dermatoz i owrzodzeń
  • przyspiesza gojenie się ran i skaleczeń
  • łagodzi dolegliwości związane z ukąszeniami owadów
  • leczy owrzodzenia, oparzenia i wypryski
  • działa jak opatrunek na skórę podrażnioną promieniowaniem słonecznym
  • wspomaga leczenie łupieżu, łuszczycy, zapalenia mieszków włosowych
  • dzięki dużej zawartości NNKT i fitosteroli wspomaga regenerację naturalnej bariery ochronnej skóry
  • opóźnia proces starzenia się skóry
  • chroni skórę przed działaniem wolnych rodników
  • nawilża skórę, a dzięki obecności kwasu oleinowego chroni przed utratą wilgoci
  • wygładza zmarszczki
  • poprawia elastyczność skóry
  • reguluje pracę gruczołów łojowych
  • odblokowuje pory skóry i redukuję zaskórniki

Czy tamanu to olej dla każdego?

Ze względu na skład oraz właściwości i działanie, olej tamanu można stosować do pielęgnacji niemal każdego rodzaju skóry. Jest to olej, który doskonale spisuje się w pielęgnacji skóry problematycznej, zmagającej się z częstymi stanami zapalnymi. Po olej tamanu możesz sięgnąć w celu złagodzenia i wyleczenia trądziku, a także gdy masz tłustą cerę z tendencją do zapychania porów i częstych wyprysków. Chociaż w składzie oleju tamanu obecna jest duża ilość kwasu oleinowego – odradzanego w pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej ze względu na działanie zapychające, obecność pozostałych aktywnych substancji o właściwościach antyseptycznych sprawia, że olej wykazuje wysoką bio-zgodność z cerą tłustą i trądzikową.

Olej tamanu dobrze sprawdza się także w pielęgnacji cery suchej, odwodnionej i dojrzałej. Ma dobroczynny wpływ na skórę podrażnioną. Jest też niezastąpiony w pielęgnacji skóry z przebarwieniami, bliznami i rozstępami.

Olej możesz stosować też do pielęgnacji skóry głowy i włosów. Wspomaga leczenie łupieżu i pomaga go wyeliminować, łagodzi też swędzenie skóry głowy i podrażnienia. Wzmacnia cienkie i słabe włosy, nadaje połysk i ładnie nawilża włosy naturalnie kręcone. Chroni końcówki przed rozdwajaniem i zapobiega puszeniu się włosów.

Olej tamanu Nacomi
Olej tamanu Nacomi

Stosowanie oleju tamanu

Olej tamanu można stosować bezpośrednio na skórę. Jednak ze względu na silne właściwości oleju, zaleca się, aby przed zastosowaniem, rozcieńczyć go w z innym olejem (np. olejem ze słodkich migdałów), hydrolatem lub kwasem hialuronowym. Olej nierozcieńczony najlepiej stosować punktowo, np. na zmiany trądzikowe.

Jak można stosować olej tamanu?

  • do nawilżania skóry twarzy w połączeniu z hydrolatem roślinnym lub kwasem hialuronowym. Taka mieszanka może z powodzeniem zastąpić krem nawilżający;
  • punktowo na zmiany trądzikowe i ropne wypryski, najlepiej za pomocą patyczka higienicznego,
  • do nawilżania skóry całego ciała w połączeniu z innym olejem roślinnym (najlepiej wcierać olej w wilgotną skórę, tuż po kąpieli) lub do kąpieli (dodając 1-2 łyżki stołowe do ciepłej wody),
  • do masażu całego ciała (również w formie rozcieńczonej),
  • do olejowania skóry głowy w celu wyleczenia łupieżu i złagodzenia podrażnień oraz swędzenia,
  • do zabezpieczania końcówek włosów przed rozdwajaniem i wpływem szkodliwych czynników atmosferycznych (olej wciera się w suche lub wilgotne końcówki włosów),
  • olejem tamanu można również wzmocnić działanie kremu do twarzy lub balsamu do ciała, mieszając oba kosmetyki w zagłębieniu dłoni bezpośrednio przed nałożeniem na skórę.

Podsumowanie

Potwierdzona badaniami skuteczność oleju tamanu, wiele możliwości jego zastosowania, a także wyjątkowy skład chemiczny powodują, że jest to olej, który warto mieć zawsze pod ręką. Olej tamanu przyda się w celu złagodzenia zmian trądzikowych, poparzeń słonecznych, pomoże szybko wyleczyć opryszczkę. Nawilży przesuszoną skórę, poprawi wygląd włosów, a regularnie stosowany wygładzi zmarszczki i rozjaśni przebarwienia. Tamanu to olej do zadań specjalnych, którego nie może zabraknąć w Twojej kosmetyczce.

Znasz olej tamanu? Jak sprawdza się w pielęgnacji Twojej skóry?

Przeczytaj także

Różeniec górski dla pięknych włosów i młodej skóry

Korzeń złoty, korzeń róży, korzeń pachnący różą, zachodni korzeń, arktyczny korzeń, korona królewska, laska Aarona i korzeń z Syberii – wszystkimi tymi określeniami nazywa się mało znaną w Polce roślinę o wspaniałych właściwościach pielęgnacyjnych. Jej właściwa nazwa to różeniec górski – Rhodiola rosea. Ma charakterystyczne mięsiste liście i żółte kwiaty. Jest bardzo ceniona w ziołolecznictwie i medycynie ludowej. Coraz częściej wykorzystuje się ją także w kosmetyce. Korzeń o różanym zapachu Różaniec porasta zimne obszary okołobiegunowe, płaskowyże między Skandynawią i Syberią,...

Komentarze (4)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


FreshMail.pl