Kategorie
Zdrowe i naturalne zamienniki cukru
Biały cukier jest wciąż obecny w codziennej diecie każdego z nas, jednak wiele osób w trosce o zdrowie swojego organizmu i dbałości o sylwetkę stosuje zamienniki tego kalorycznego dodatku. Nie wspominając, że biały cukier nazywany jest białą śmiercią, ponieważ jego nadmierne spożywanie powoduje otyłość, próchnicę zębów, podrażnienie przewodu pokarmowego, a nawet chorobę niedokrwienną serca. Z tego względu takie produkty, jak cukier brzozowy i cukier kokosowy zdobywają coraz większą popularność jako zdrowsza alternatywa dla białego cukru do słodzenia napojów, deserów i potraw. Teraz i Ty możesz po nie sięgnąć i delektować się bez obaw słodkim smakiem.
Dlaczego warto wybierać słodkie zamienniki
Zdrowe i słodkie alternatywy jak cukier z kokosu czy cukier z brzozy nie są aż tak słodkie, jak klasyczny cukier biały, jednak z równym powodzeniem możesz je zastosować do słodzenia herbaty lub kawy. Idealnie nadają się również do słodkich potraw, ciast, deserów. Ich zaletą jest niski indeks glikemiczny, dzięki czemu spożywanie tych cukrów nie prowadzi do skoków insuliny w organizmie. Są wskazane dla diabetyków, a także dla osób, które dbają o zdrowy i szczupły wygląd swojej sylwetki. Te zamienniki tradycyjnego białego cukru zadbają też o zdrowie Twoich zębów, ponieważ zapobiegają powstawaniu próchnicy.
Zdrowe alternatywy dla niezdrowego cukru
W trosce o zdrowie na pewno warto rozważyć stosowanie substancji słodzących jako tych, które równie dobrze nadają się do deserów, wypieków i słodkich napojów jak tradycyjny cukier. Na pewno zdrowe i naturalne zamienniki cukru będą niezbędne, jeżeli jesteś diabetykiem. Słodziki dbają o zęby, nie powodując próchnicy. Należy jednak pamiętać, że niektóre jak maltitol czy erytrytol są nieco mniej słodkie od białego cukru. I jeszcze uwaga dotycząca ksylitolu – nie wolno podawać go zwierzętom ze względu na poważne komplikacje zdrowotne, jakie mogą u nich wystąpić po spożyciu tego rodzaju słodzika.
Zamiast kakao i czekolady
Dla wielbicieli i wielbicielek kakao lub czekolady doskonałym wyjściem może być wprowadzenie do menu karobu. Karob jasny w proszku pochodzący ze zmielonych strąków drzewa karbowego to idealny zamiennik kakao czy czekolady. Doskonale sprawdza się jako składnik koktajli, owsianek czy deserów. Dzięki temu, że nie zawiera on kofeiny, może być stosowany również w diecie dzieci. Jest również odpowiedni dla alergików, stanowi dobrą alternatywa dla słodkich napojów. Karob to produkt w 100% ekologiczny, pochodzący z ekogospodarstw. Ciesz się jego naturalnym i niepowtarzalnym smakiem bez obaw!